Sari direct la conținut

SUA are nevoie de studenți chinezi pentru științe umaniste și de studenți indieni pentru științe, afirmă un diplomat american

HotNews.ro
Statele Unite ar trebui să primească mai mulți studenți din China, dar pentru studii umaniste mai degrabă decât pentru „fizica particulelor”, a declarat luni un diplomat american, menționând că universitățile americane limitează accesul studenților chinezi la tehnologii sensibile din motive de securitate, potrivit Reuters.
Scoala de Medicina a Universitatii Harvard, Foto: Kevin Galvin / Alamy / Profimedia Images
Scoala de Medicina a Universitatii Harvard, Foto: Kevin Galvin / Alamy / Profimedia Images

Secretarul de stat adjunct Kurt Campbell a declarat că nu există suficienți americani care să studieze științe, tehnologie, inginerie și matematică. El a declarat că SUA trebuie să recruteze mai mulți studenți internaționali pentru aceste domenii, dar din India – un partener de securitate din ce în ce mai important al SUA – nu din China.

Timp de ani de zile, studenții chinezi au constituit cel mai mare corp de studenți străini din SUA și au totalizat aproape 290 000 în anul universitar 2022/23.

Însă unele persoane din mediul academic și din societatea civilă susțin că deteriorarea relațiilor dintre SUA și China și preocupările legate de furtul expertizei americane au deraiat cooperarea științifică și au supus studenții chinezi unor suspiciuni nejustificate.

„Mi-ar plăcea să văd mai mulți studenți chinezi venind în Statele Unite pentru a studia științele umaniste și sociale, nu fizica particulelor”, a declarat Campbell pentru think-tank-ul Council on Foreign Relations.

Campbell a fost întrebat despre Inițiativa China introdusă de administrația Trump, menită să combată spionajul chinez și furtul de proprietate intelectuală, care a luat sfârșit în timpul administrației Biden.

Campbell a declarat că universitățile americane au făcut „încercări atente” de a sprijini continuarea învățământului superior pentru studenții chinezi, dar au fost, de asemenea, „atenți la laboratoare, la unele dintre activitățile studenților chinezi”.

„Cred că este posibil să se restrângă și să se limiteze anumite tipuri de acces și am văzut asta în general, în special în programele tehnologice din Statele Unite”, a spus el.

Campbell a spus că unii au sugerat că China este singura sursă pentru a compensa deficitul de studenți la științe.

„Cred că cea mai mare creștere pe care trebuie să o vedem în viitor ar fi un număr mult mai mare de studenți indieni care vin să studieze în universitățile americane pe o serie de domenii tehnologice și de altă natură”, a spus el.

Campbell a declarat că SUA trebuie să fie atente să nu elimine legăturile dintre China și SUA, dar că oficialii de la Beijing sunt în mare parte vinovați pentru orice deteriorare a legăturilor academice, de afaceri sau din sectorul non-profit.

INTERVIURILE HotNews.ro