SUA: Cererile de șomaj au scăzut, angajatorii se plâng că nu pot găsi forță de muncă
- Redactia Hotnews
Situația pieței forței de muncă pare să se îmbunătățească în Statele Unite, cu crearea susținută de locuri de muncă în sectorul privat și o scădere a cererilor săptămânale de indemnizații de șomaj, dar ocuparea forței de muncă, al cărei raport detaliat pentru luna mai va fi publicat vineri, dă de furcă angajatorilor, potrivit AFP.
Prima veste bună, sectorul privat a creat 978.000 de locuri de muncă în luna mai, potrivit sondajului lunar al firmei de servicii pentru afaceri ADP publicat joi, mult mai mult decât se aștepta.
Mai mult de jumătate din aceste locuri de muncă sunt în industria de agrement, care se recuperează după ce a fost lovită în mod deosebit de puternic de criză, recuperare datorată vaccinării: mai mult de unul din doi adulți americani sunt acum complet vaccinați.
Întrebarea este dacă aceste date sunt un anunț al raportului de locuri de muncă din mai, care va fi publicat vineri și va da numărul total de locuri de muncă create de economia SUA, precum și rata șomajului.
Aceste cifre sunt așteptate cu nerăbdare, după dezamăgirea din aprilie: un milion de noi locuri de muncă erau așteptate, dar doar 266.000 au fost confirmate. Rata șomajului a urcat chiar puțin, pentru prima dată într-un an, la 6,1%.
Analiștii prognozează 720.000 de locuri de muncă pentru luna mai și o mică scădere a ratei șomajului la 5,9%.
”Feriți-vă, totuși, de o posibilă surpriză proastă, raportul ADP tinzând să supraestimeze cifrele totale de ocupare, avertizează Ian Shepherdson, economist pentru Pantheon Macroeconomics.
Cealaltă veste bună se referă la cererile săptămânale pentru șomaj, care au scăzut sub 400.000 la sfârșitul lunii mai, pentru prima dată de când economia americană sa oprit brusc în martie 2020, potrivit datelor de la Departamentul Muncii, publicate, de asemenea, joi.
În total, 15,4 milioane de persoane beneficiază de ajutor de șomaj la jumătatea lunii mai, potrivit celor mai recente date disponibile.
„Redresarea economică continuă și ar trebui să fie pozitivă pentru creșterea locurilor de muncă. Dar dezechilibrele dintre cerere și ofertă creează fricțiuni pe piața muncii, ceea ce ar putea crea dificultăți pe termen scurt”, potrivit lui Rubeela Farooqi, economist șef pentru HFE.
Pentru că, pe măsură ce cea mai mare economie din lume revine la viață, companiile, în mod paradoxal, nu reușesc să-i convingă pe muncitori să revină, mai ales în locuri de muncă cu salarii mai mici.
Citește și: