Sari direct la conținut

SUA: O noua batalie intre Biblie si darwinism are loc in Tennessee

HotNews.ro

Crestinii conservatori si aparatorii stiintei din Statele Unite s-au lansat intr-o noua batalie in Tennessee, avand in centru un proiect de lege care permite dezbaterea in invatamantul public a asa-ziselor falii din teoria evolutiei a lui Darwin, relateaza AFP.

Textul a fost adoptat cu larga majoritate in camera inferioara a Senatului acestui stat sudic, unde membrii miscarii ultra-conservatoare „Tea Party” sunt puternic reprezentati. Guvernatorul, Bill Haslam, un republican, ar urma sa promulge legea pana marti.

Acest proiect de lege este inspirat de „Discovery Institute” din Seattle, un grup de reflectie conservator crestin care promoveaza „design inteligent”, un avatar al creationismului.

Potrivit acestei ipoteze, anumite mecanisme biologice sunt prea complexe pentru a le putea explica doar prin teoria darwiniana si nu pot rezulta decat prin interventia unei forte superioare.

Legea stipuleaza ca „profesorii trebuie sa fie autorizati sa-si ajute elevii sa inteleaga, critice si studieze obiectiv punctele forte si slabiciunile teoriilor stiintifice existente”, inclusiv cea potrivit careia activitatea umana este principala cauza a incalzirii climatice.

„Acest text de lege este foarte abil in formulare, dar adevaratul obiectiv este sa introduca explicatii nestiintifice precum creationismul si desenul inteligent in predarea stiintelor in scolile publice, in incercarea de a suscita indoieli asupra teoriei evolutioniste”, explica Hedy Weinberg, un responsabil al organizatiei de aparare a drepturilor civile ACLU, care conduce contraofensiva.

Mai multe grupari, printre care cea a profesorilor de stiinte din Tennessee, Institutul american de stiinte biologice si Asociatia americana pentru progresul stiintei (AAAS) si-au exprimat opozitia ferma fata de aceasta lege.

Aceasta ultima ofensiva creationista marcheaza continuarea razboiului dintre aparatorii laicitatii din scolile publice si crestinii conservatori, pentru care omul este o creatura divina si nu un descendent al maimutelor, asa cum arata teoria evolutiei.

Ea se inscrie pe firul celebrului „proces al maimutelor” din 1925, tot in Tennessee, in urma caruia un profesor de biologie a fost condamnat la o amenda de 100 de dolari pentru ca a predat „ilegal teorii ale lui Darwin” in acest stat.

A trebuit asteptat anul 1968, cand Curtea Suprema a declarat drept anticonstitutionala interdictia de a fi predata teoria evolutionismului, in numele separarii bisericii de stat.

In 1987, inalta curte a considerat contrara Constitutiei predarea obligatorie a creationismului.

In 2004, un vot in consiliul de educatie din Pennsylvania (est) a autorizat prezentarea in liceele publice a tezei designului inteligent, in paralel cu teoria evolutiei.

Parintii care adus in fata instantei aceasta decizie au avut castig de cauza, un judecator stabilind ca designul inteligent este o forma de creationism.

Dupa acest revers, adeptii creationismului si-au modificat tactica, prezentandu-se drept victimele unei parari dominante asupra originii omului.

Acum, ei nu mai cer predarea creationsimului ci solicita ca teoria evolutiei sa poata fi pusa sub semnul intrebarii in numele libertatii de alegere.

Potrivit institutului independent Pew Research Center, doar unul din patru americani crede total in teoria evolutionsimului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro