Sari direct la conținut

SUA vor ajuta Romania sa detecteze sursele radioactive

HotNews.ro

Guvernul american va oferi asistenta tehnica si financiara in vederea echiparea unor instalatii din Romania care sa poata detecta sursele radioactive de pe teritoriul Romaniei. In acest sens, reprezentantii Guvernului SUA si cei ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) au semnat un acord privind cooperarea in marirea securitatii fizice a surselor de material radioactiv din Romania.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein, a afirmat ca in acest fel materialul radiologic nu va cadea in mainile persoanelor nepotrivite. „De cativa ani, Guvernul SUA este preocupat de amenintarea grava la adresa securitatii internationale, reprezentata de proliferarea nucleara si terorismul nuclear. SUA a raspuns acestei amenintari prin infiintarea in cadrul Administratiei Nationale pentru Securitate Nucleara a Initiativei de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI), in februarie 2004. In ultimii cinci ani, programul GTRI a reusit sa sporeasca securitatea instalatiilor nucleare din intreaga lume, inclusiv de aici, din Romania. Aceste eforturi au adus garantia ca materialul nuclear si radiologic nu cade in mainile persoanelor nepotrivite„, a declarat Mark H. Gitenstein.

Vor fi avute in vedere instalatiile de stocare a deseurilor radioactive, institutele de cercetare care utilizeaza surse de acest tip, instalatiile medicale, instalatiile de iradiere sau sterilizare.

Acordul va crea cadrul legal necesar implementarii programului de protejare a materialelor radiologice din cadrul Initiativei de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI). Expertii americani vor colabora cu omologii lor romani pentru a spori securitatea fizica a amplasamentelor civile care utilizeaza sau depoziteaza materiale radiologice cu un nivel inalt de radioactivitate. Echipa GTRI este pregatita sa inceapa implementarea programului de asistenta tehnica in Romania imediat dupa semnarea Acordului.

Guvernul SUA a oferit asistenta Romaniei si pentru evacuarea uraniului puternic imbogatit

Recent, GTRI a colaborat cu CNCAN pentru evacuarea a 30,1 kg de HEU (uraniu puternic imbogatit) proaspat de origine ruseasca de la reactorul SSR Pitesti si a 23,7 kg de HEU (uraniu puternic imbogatit) uzat de la reactorul VVR-S de la Magurele. Aceste transporturi, impreuna cu transele de HEU uzat de origine americana evacuate anterior din Romania, au dus la evacuarea cu succes a combustibilului nuclear puternic imbogatit din Romania.

In iulie 2008 si iunie 2009, Guvernul SUA a oferit asistenta Romaniei pentru evacuarea uraniului puternic imbogatit. Putand fi usor transformat intr-o arma nucleara, uraniul puternic imbogatit reprezinta o tinta tentanta pentru teroristi. In cadrul programului GTRI, materialul nuclear este repatriat fie in SUA, fie in Rusia, in functie de originea sa initiala si este diluat pentru a fi convertit in uraniu slab imbogatit. Acesta poate fi folosit drept combustibil pentru generarea energiei nucleare, insa nu poate fi folosit la fabricarea unei bombe. Cooperarea dintre SUA si Romania pe parcursul acestui proces de transfer a fost extraordinara. A fost nevoie de o cooperare foarte stransa pentru ambalarea si transportarea in siguranta a uraniului radioactiv. Gratie ajutorului si planificarii atente a CNCAN, ambele transe care au plecat din Romania – atat cea repatriata in SUA in 2008, cat si cea repatriata in Rusia anul acesta – au fost transportate fara a avea loc niciun incident.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro