Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Biden și Europa: Euforie pentru un partener incomod; Deputatul Shaorma. Alesul care a vorbit 15 minute în 14 ani de mandat; Viață de orfan. Despre iadul de pe pământ, sau la câte suntem noi primii în Europa

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Multe capitale europene răsuflă ușurate după victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA. Dar, pe anumite teme, dialogul dintre UE şi Biden ar putea fi mai dificil decât cu Donald Trump. Încă în timpul mandatelor sale de senator, Biden s-a axat pe politica externă, iar la începutul anilor 1990 a scris un studiu amplu despre războaiele din Balcani. Revenirea SUA la multilateralism, așa cum a dat Biden de înțeles, este întru totul în interesul partenerilor europeni. Prima zi a lui Joe Biden în Biroul Oval va fi deci pentru Europa un fel de reprație. Biden va decide revenirea SUA nu doar în tratatul climatic de la Paris, ci și în Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Și în ceea ce privește politica față de Iran, Biden este pentru o schimbare de direcție și pentru reapropierea de Europa. Noul președinte, în vârstă de 77 de ani, ar dori să reactiveze acordul nuclear cu Teheranul. Dar nimeni nu-și face iluzii la Londra, Paris sau Berlin: președintele Biden va aborda cu prioritate temele politice interne, potrivit Deutsche Welle.

Deputatul Shaorma. Alesul care a vorbit 15 minute în 14 ani de mandat. Deputatul de Vaslui Irinel Stativă a reuşit o contraperformanţă greu de egalat de când este parlamentar: în cei 14 ani de activitate a vorbit doar 15 minute. Cu o activitate parlamentară ştearsă, deputatul Irinel Stativă a reuşit să se remarce public în această vară, când, alături de colegul său de partid, Adrian Solomon, a fost implicat într-un scandal la o şaormerie din Centrul Vechi. Capitalul negativ de imagine, dar şi ameninţările voalate ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind posibila excludere a celor doi de pe listele de candidaţi, nu au influenţat deciziile atunci când s-au definitivat listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Irinel Stativă a prins un nou loc eligibil pentru Camera Deputaţilor, scrie Adevărul.

Anchetele epidemiologice sunt, practic, inexistente. DSP ar trebui să contacteze mii de oameni pe zi. Maria, din București, a aflat că este infectată cu coronavirus în 15 octombrie. Ea s-a testat la cerere, plătind 300 de lei, pentru că a fost contact al unei persoane confirmate. Mai bine de trei zile, Maria a sunat la Direcția de Sănătate Publică București, pentru a anunța că este pozitivă. Nu i-a răspuns nimeni. Când a sunat la call-center-ul DSP, vocea înregistrată i-a spus să apese pe tasta 1 dacă se simte rău și să sune la ambulanță și pe tasta 2 dacă nu se simte rău, vocea sfătuind-o să stea în carantină. În octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi angajate 1.000 de persoane la DSP-uri. De fapt, totul seamănă cu o farsă scrie Newsweek.

Da capo, după scrutinul american – dar altfel. Faptul că Merkel și-a transmis felicitările oficial, în fața camerelor de luat vederi, abia luni și nu duminică după-masă, cum se anunțase inițial, are o însemnătate mai adâncă. 9 noiembrie este o zi importantă în istoria Germaniei. Este o zi care oglindeşte momentele cele mai groaznice, dar și cele mai bune din trecutul german, a subliniat șefa guvernului de la Berlin… Dar acest sens mai profund avea conotații concrete și foarte ancorate în prezent: cu câteva ore înainte de felicitările cancelarei Merkel, UE a introdus masive taxe vamale punitive împotriva importurilor americane. Aceasta a fost reacția Bruxelles-ului la subvențiile ilegale acordate de statul american producătorului de avioane Boeing, potrivit Deutsche Welle.

În plină criză de locuri la ATI, zeci de paturi de terapie intensivă, dotate cu monitoare și ventilatoare mecanice, stau încuiate în două containere la Iași. Peste 100 de paturi, o bună parte dintre acestea de terapie intensivă, alături de monitoare, injectomate și ventilatoare mecanice, se află nefolosite în curtea spitalului modular din Lețcani de luni bune. Autoritățile locale abia acum vor să discute să le trimită în zonele în care e nevoie de ele, iar ministrul sănătății, Nelu Tătaru, spune că ”e păcat ca o resursă să rămână undeva cantonată”. Abia duminică, președintele nou ales al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a explicat că există intenția de inventariere exactă a materialelor sanitare existente și distribuirea lor. În plină criză de locuri la ATI, zeci de paturi de terapie intensivă, dotate cu monitoare și ventilatoare mecanice, stau încuiate în două containere la Iași, potrivit Libertatea.

Viață de orfan. Despre iadul de pe pământ, sau la câte suntem noi primii în Europa. Instituționalizarea e o formă de teroare de stat asupra copiilor orfani, sau separați de părinți. Mulți dintre acești copii vorbesc de absența afecțiunii, a atașamentului, de durerea pricinuită de realitatea că nu reprezintă mare lucru pentru nimeni. De lipsa sentimentului de identitate. Nu au o istorie a lor și, de foarte multe ori, nu au nici măcar niște poze: nu știu cum arătau când au fost mici. Le lipsesc reperele mentale, pe baza cărora să își creeze un parcurs personal, ca oameni. De aici, dezorientarea ulterioară, ca adulți, scrie Republica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro