Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cele patru porunci ale FMI pentru Romania; A facut puscarie pentru Rege si pentru Romania. Povestea unuia dintre ultimii seniori liberali; Centrul si extremele in politica romaneasca; Cum l-a promovat Ceausescu pe cel care avea sa-i devina calau

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cele patru porunci ale FMI pentru Romania. Echipa de evaluare a Fondului este nemultumita de felul in care Guvernul aplica reformele convenite. Vremea cand binevoitorul Jeffrey Franks ne dadea ca exemplu de succes a trecut, iar noul reprezentant FMI, Erik de Vrijer, ne ia de urechi pentru lenea care ne-a cuprins in implementarea reformelor convenite cu Fondul. In Raportul de Tara publicat ieri pe site-ul institutiei exista o serie de nemultumiri, dintre care se desprind patru mai importante. 1. Incertitudinea politica in crestere. Termenul „political uncertainty” apare de 10 ori in document, fiind asociat cu deprecierea leului, cresterea costurilor de finantare ale Romaniei, presiunile pe rezerva valutara a BNR, scaderea increderii in economie si a fluxurilor de capital si perspectivele scazute de crestere economica, scrie EVZ.

A facut puscarie pentru Rege si pentru Romania. Povestea unuia dintre ultimii seniori liberali. Astazi, cand Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei implineste 91 de ani, „Adevarul” va prezinta istoria lui Dan Ottulescu, un senior ajuns la 84 de ani care s-a sacrificat in numele acestor valori pe care le numeste clar, in ciuda unei lumi a echivocului dezlantuit: Romania si Regele Acest articol trebuia sa se numeasca „Si-a dat viata pentru Rege”, dar titlul nu a fost agreat. Titul era, insa, o metafora necesara, fara sa fie suficienta. Dan Ottulescu traieste. Si nu-ti vine sa crezi cat e de viu! Zece ani s-a ascuns de comunisti, nu vrea sa spuna unde, nu e el omul care sa isi tradeze camarazii la gazeta, caci „Securitatea e inca activa”. Apoi, in ’58 l-au prins. A facut sase ani de inchisoare politica. I-au condamnat intreaga familie, inclusiv bunica, respectabila septuagenara. E bine de inteles ca epopeea lui Dan Ottulescu are o data de inceput: 8 noiembrie 1945, ziua marelui miting promonarhist. A auzit mitralierele si a iesit in strada, anunta Adevarul.

Trei frati si patru grupuri infractionale. Aventurile familiei Boldea. Cel de-al treilea frate al deputatului Mihai Boldea, arestat pentru inselaciune, a ajuns sa fie, la randul sau, implicat intr-un dosar penal. Procurorii il acuza pe Valentin Boldea, directorul Directiei de Sanatate Publica Galati, ca ar fi facut achizitii la preturi supraevaluate. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Galati au efectuat ieri sapte perchezitii la mai multe persoane, printre care si la domiciliul lui Valentin Boldea, sef al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati si fratele fostului deputat Mihai Boldea, arestat pentru inselaciuni imobiliare estimate la 2 milioane de euro. Valentin Boldea a fost ridicat de la domiciliu de procurorii DIICOT si adus la biroul sau de la DSP Galati, informeaza Romania Libera.

Centrul si extremele in politica romaneasca. Absenta unei lupte politice consistente in centrul consacrat al vietii politice nu face decat sa sporeasca treptat relevanta extremelor. In interpretarile radicale, PDL si USL sunt totuna, adica o expresie a capitalismului si a integrationismului european. Din punctul de vedere al cercurilor neo-marxiste sau cripto-revolutionare, guvernul Ponta a tradat stanga, apropiindu-se vertiginos de rivalii sai, dupa cum din perspectiva dreptei conservatoare si eurosceptice, PDL a incheiat un pact cu fortele progresiste si anti-nationale. Cu toate acestea, autorii de pe „CriticAtac”, bunaoara, simpatizeaza mai curand (dar nu obligatoriu) cu USL, in timp ce militantii de pe site-ul „In Linie Dreapta” , de exemplu, fac campanie electorala presedintelui Traian Basescu. Exista insa si alte exemple de grupuri, ong-uri sau platforme on line, care ne dezvaluie ca dincolo sau dincoace de idei exista o „chimie” necritica a atractiilor politice, scrie Deutsche Welle.

Regele Mihai I, decorat de ziua lui. Fostului suveran i-a fost conferita Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, primita si de Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Regele Mihai I a fost decorat ieri de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, cu Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, in semn de apreciere pentru activitatea sa in slujba statului. Ceremonia a avut loc la Palatul Elisabeta. Astazi, fostul suveran implineste 91 de ani, fiind si Ziua Armatei Romane. „Am avut onoarea sa decoram „Capul Ostirii”, asa era denumit in Constitutia de la 1923, este ultimul presedinte supravietuitor al celui deal Doilea Razboi Mondial”, a spus Dobritoiu. In cadrul unei alte ceremonii, desfasurate ieri la sediul MApN, Emblema de Onoare a Armatei Romaniei a fost conferita si fostilor presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Prezent la Palatul Elisabeta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, s-a declarat fericit ca „a trait si ziua in care Armata Romana l-a celebrat asa cum se cuvine pe capul sau”. Totodata, pentru a doua oara in aceasta saptamana, Antonescu a subliniat ca este un adept al monarhiei, anunta EVZ.

Cum l-a promovat Ceausescu pe cel care avea sa-i devina calau. Ion Iliescu e „un tovaras bun”, a zis Ceausescu, in 1965, despre cel care avea sa-l trimita in fata plutonului de executie dupa un simulacru de proces. „Iliescu e un baiat foarte bun”, a garantat si Maurer pentru cel care avea sa-l dea afara din casa. La sedinta Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman din 1 aprilie 1965, prima „imbunatatire” facuta de Nicolae Ceausescu „in legatura cu numiri in functii” a fost Ion Iliescu. Acesta urca din functia de sef al sectiei invatamant si sanatate din Directia de Propaganda si Cultura in cea de sef al Sectiei Propaganda si Agitatie a CC al PCR. Ceausescu si-a sustinut propunerea, conform stenogramei sedintei, amintindu-le celorlalti ca Iliescu a fost secretar la Uniunea Ascociatiilor Studentilor din Romania. Presimtindu-i protejatului un stralucit viitor, Leonte Rautu pluseaza, prezentandu-l ca fost decan la Politehnica. „Este un tovaras bun”, intareste Ceausescu, fara a-l contrazice pe Rautu. „Iliescu e un baiat foarte bun”, a adaugat si Maurer. Dupa acesti sustinatori, ceilalti nu mai aveau ce sa comenteze. Acordul a fost unanim, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro