Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Cine sunt parlamentarii care controleaza activitatea SRI si SIE; Monica Macovei, la Gandul LIVE: "Ponta sa dea socoteala de ce a propus-o pe Bica la DIICOT"; Mihail Sadoveanu a condamnat oameni la moarte; Kelemen, despre drepturile obtinute de maghiari in ultimii 25 de ani: Nu sunt ireversibile

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Cine sunt parlamentarii care controleaza activitatea SRI si SIE. De fiecare data cand apar scandaluri in care se vorbeste de scurgeri de informatii sau de trafic de influenta, toti ochii sunt atintiti catre Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si spre cei care ar trebui sa controleze activitatea spionilor – 13 parlamentari, membri ai comisiilor speciale SRI si SIE. Cu toate ca sunt singurele institutii care ar trebui sa tina in frau activitatea spionilor, comisiile parlamentare nu au reusit sa ia decizii care sa aiba efect asupra serviciilor. Comisia SRI din Parlament, condusa de PSD-istul Georgian Pop, are opt membri, alesi dupa algoritmul electoral: patru de la PSD, trei de la PNL si unul de la UDMR. Seful comisiei, absolvent al Academiei de Informatii, a devenit cunoscut dupa scandalul WikiLeaks. Conform acestora, el era persoana care transmitea americanilor informatii despre planurile PDL si PSD de formare a noului Guvern. Era in anul 2011, noteaza digi24.ro.

Cea mai veche asezare umana din Europa a fost descoperita in Romania. Locuitorii erau adevarati uriasi care se hraneau cu carne cruda. Cercetarile arheologice desfasurate pe parcursul a patru decenii au dus la descoperirea celei mai vechi asezari umane stabile din Europa (de acum circa 9.000 de ani) la Schela Cladovei, un cartier de la marginea municipiului Drobeta Turnu Severin. Descoperirile initiale de la Schela Cladovei au fost facute in anii 60, mai exact in anii 1964-1965, cand un colectiv de cercetare care trebuia sa verifice aceasta zona din Regiunea Portilor de Fier a gasit aici material arheologic, care la momentul respectiv era reprezentat doar descoperiri de factura neolitica. In urma sapaturilor efectuate ceva mai tarziu, incepand din 1965-1966, s-au descoperit si artefacte mai vechi dintr-o perioada anterioara neoloticului; este vorba de epipaleolitic sau, dupa parerea altor specilisti, mezolitic, al caror vechime se ridica undeva la 10.000-11.000 de ani, informeaza Adevarul.ro.

Monica Macovei, la Gandul LIVE: „Ponta sa dea socoteala de ce a propus-o pe Bica la DIICOT”. Invitata la Gandul LIVE, Monica Macovei a povestit cum a respins-o pe Alina Bica atunci cand era ministru al Justitiei si i-a cerut premierulsui Victor Ponta „sa dea socoteala” de ce, in calitate de ministru interimar al Justitiei, a acceptat sa o propuna sefa DIICOT in 2013. Strategia Elenei Udrea de a acuza SRI de implicare in campania electorala are, in opinia europarlamentarului Monica Macovei, toate datele unei tactici de diversiune. „E simplu: cand tu esti acuzat de ceva, arunci o bomba sa se vorbeasca despre altii, nu despre tine ca cercetat penal”, a rezumat fostul ministru al Justitiei, vineri, la Gandul LIVE, iesirile publice ale Elenei Udrea din aceasta saptamana. In opinia sa, Udrea ar avea drept tinta DNA. „Coruptia este una din amenintarile la siguranta nationala, prin lege si atunci SRI este implicat in anticoruptie. Cred ca unii dau de fapt in DNA, dar dau prin SRI pentru ca e mai nepopular. N-ai suport popular sa dai in DNA si atunci o iei pe calea ocolita. Toti politicienii pe care i-am vazut inculpati din 2005 tipa. Am vazut asta si la Voiculescu, si la Copos si la altii”, spune Monica Macovei.

Schingiuiti, batuti si impuscati de patronii italieni. Romanii care muncesc cu arma la cap in Sicilia: „Nu vorbeste nimeni!”. „Sa mori de pistol aici e un lucru normal!”, a povestit un muncitor roman care s-a trezit cu arma la cap, atunci cand a vrut sa isi paraseasca patronul pentru care lucra in Sicilia. Omul locuia ca un sclav intr-o rulota dezafectata cu un program de lucru infernal si a dorit sa plece. A reusit sa scape cu greu, ajutat de rude, si nu va uita niciodata chinurile indurate. Astazi munceste pentru un alt italian, mai putin sever, dar spune ca mortile misterioase inregistrate periodic in Sicilia il fac sa traiasca in permanenta cu teama. Integral pe site-ul stirileprotv.ro.

DW: Finantarea politicii: o tema mereu evitata. Intr-un mesaj recent, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca unul dintre subiectele abordate cu partidele parlamentare este si acela al finantarii partidelor si campaniilor electorale. Una dintre temele cele mai delicate ale reformei este finantarea politicii. Modelul actual functioneaza, dintr-un anumit punct de vedere, foarte bine, dar este si un mare izvor de coruptie. Trasatura cea mai rea a sistemului este lipsa de transparenta. Nu stim cine a dat si cat a dat si, prin urmare, ne scapa adesea sursa unor decizii guvernamentale. In cursul unei dezbateri recente la Institutul de Studii Populare, Valeriu Stoica aborda subiectul, sugerand ca o solutie ar putea fi interzicerea finantarilor private si finantarea integrala de la stat. Este graitor ca parea sa nu spuna aceste lucruri cu toata convingerea, deoarece banuia ca se vor lovi de foarte multe rezistente. Integral in Deutsche Welle.

Mihail Sadoveanu a condamnat oameni la moarte. Cine i-a spus lui Sadoveanu „Ceahlaul oportunismului” a fost inspirat. Maestrul din Falticeni a stiut mereu sa se aseze de partea calduta a Istoriei. Adeseori, a calcat pe cadavre. La propriu. Dupa Primul Razboi Mondial, Mihail Sadoveanu se inscrie in Partidul Poporului al lui Alexandru Averescu, foarte in voga in acea perioada, si este ales senator in 1926. Trece apoi la Partidul Agrar al lui Constantin Argetoianu si devine presedinte al Senatului in 1931-1932. Dupa instaurarea dictaturii carliste, in februarie 1938, se arata un aprig sustinator al monarhiei, drept care se afla printre senatorii numiti de rege. Linguselile sale fata de Carol al II-lea sunt de-a dreptul dezgustatoare. Dincolo de moralitatea terfelita, cardasia cu comunistii a avut pentru Sadoveanu un pret sinistru: i-a incarcat constiinta cu vieti nevinovate, informeaza EVZ.ro.

Kelemen, despre drepturile obtinute de maghiari in ultimii 25 de ani: Nu sunt ireversibile. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, la sedinta festiva care a marcat implinirea unui sfert de secol de existenta a UDMR, ca drepturile obtinute de maghiarii din Romania „nu sunt ireversibile” si a facut apel la solidaritate si unitate. Presedintele UDMR a afirmat ca, in 1990, cand a fost fondata UDMR, pe maghiarii din Romania i-a mobilizat acelasi lucru: „sa ramana pe pamantul natal, cu capul ridicat”. Liderul Uniunii a reamintit drepturile obtinute in cei 25 de ani de existenta, de la drepturile lingvistice (inscriptionarea denumirilor de strazi si localitati si in limba maghiara) la invatamantul in limba materna la toate nivelurile, pana la restituirea imobilelor si padurilor, dar a prezentat si esecurile, referindu-se, printre altele, la obtinerea diferitelor forme de autonomie, scrie Mediafax.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro