Subiectele zilei: Cum și-au decis românii viitorul la urne. Prezența la vot la parlamentare, din 1990 până în 2016; Dodon și ai lui au trădat Moldova
Trădarea Moldovei. Dodon și ai lui au procedat la trădarea Moldovei. Ziua ca hoții, au lansat un puci parlamentar de care pot fi mândri Ponta și inventatorii pesediști ai unor astfel de lovituri. Imperiul a contraatacat. Reacția UE? Lipsă. Cu voturile unui parlament devenit brusc, prin alegerea Maiei Sandu, caduc, socialiștii și grupul altor trădători de obediență moscovită au adoptat decizii moral și politic complet și irevocabil ilegitime, de vreme ce contravin clar și fără echivoc voinței populare exprimate prin sufragiile scrutinului prezidențial. Hotărârile acestui grup dominat de oamenii Moscovei lasă președinția Republicii Moldova fără dinți, vlagă și putere, schimbând structura și arhitectura instituțională a statului, ale cărui servicii secrete s-au văzut retrecute, ca în epoca Plahotniuc, sub controlul parlamentului. Forțele care sfidează voința suveranului, a moldovenilor, spre a împinge țara spre catastrofă, nu s-au săturat cu îngurgitarea acestei prăzi de proporții, poftind și la federalizarea Republicii, scrie Deutsche Welle.
China a pornit instalaţia de energie nucleară de la Sichuan, dispozitivul său cel mai avansat de soare artificial. Este vorba de reactorul HL-2M, cel mai mare şi mai avansat dispozitiv experimental de fuziune nucleară, aşteptat de oamenii de ştiinţă chinezi să furnizeze o sursă puternică de energie nepoluantă, relatează AFP citând People’s Daily. Dispozitivul este numit şi „soare artificial” datorită capacităţii sale de a genera energie şi căldură în mod similar Soarelui. Reactorul foloseşte un câmp magnetic puternic ca să fuzioneze plasmă fierbinte şi poate atinge temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius, adică de circa 10 ori mai mari decât miezul Soarelui, citează Adevărul.
Consilierul PNL din Brașov care a plecat din partid în februarie, când Libertatea a expus afacerile lui cu interlopii, e reținut de DNA împreună cu un reputat medic infecționist! Politicianul Andrei Kadas, consilier local PNL în Brașov, a apărut în atenția publică după ce, pe 13 februarie 2020, a acuzat poliția, pe fondul indignării publice, pentru că mascații i-ar fi intrat din eroare și cu violență în casă, ”greșind adresa și mi-au terorizat familia”. Libertatea a început atunci o investigație, în care au ieșit la iveală legăturile de afaceri dintre liberalul Kadas, unul dintre aleșii brașovenilor, și liderul de clan interlop ”Vio” Alexa, cel căutat și negăsit la acele percheziții, scrie Libertatea.
Cum și-au decis românii viitorul la urne. Prezența la vot la parlamentare, din 1990 până în 2016. Din 1990 şi până în 2008, prezenţa la urne a românilor cu drept de vot a scăzut constant la alegerile parlamentare. Trendul a fost întrerupt în 2012, atunci când prezenţa a fost cu 2,56% mai mare decât la scrutinul precedent. În 2016, însă, prezenţa la urne a scăzut din nou, apropiindu-se de cea din 2008. Cea mai mare prezenţă la alegerile parlamentare post-decembriste s-a înregistrat în chiar primul scrutin de după Revoluţia din decembrie 1989. Astfel, în 1990, 86,19% dintre cetăţenii cu drept de vot au participat la procesul electoral. În 2008, mai votau sub 40% din alegători, potrivit Newsweek.
Mic ghid de supraviețuire pentru ieșirea dintr-o relație abuzivă. „De ce nu pleacă pur și simplu?” e întrebarea ce apare imediat pe buzele multora dintre cei care aud despre un caz de violență domestică. Există un cerc vicios al violenței, spun specialiștii care lucrează zi de zi cu femeile abuzate. Victimele violenței domestice încearcă de mai multe ori să iasă din situația de abuz dar, de aproape la fel de multe ori, se întorc. Încearcă să salveze relația, se simt singure, nu au încredere că se pot descurca pe cont propriu, cred promisiunile agresorului că lucrurile se vor schimba, le e teamă că își pierd copiii sau nu știu încotro să o ia. „Studiile spun că femeile trebuie să se întoarcă între 5 și 9 ori până iau decizia finală. Noi nu trebuie să mai judecăm victimele”, scrie PressOne.
„Nu poți eradica sărăcia cu oameni care îi urăsc pe săraci”. Săracii nu s-au regăsit în programele de guvernare din România ultimilor 30 de ani. În campanii li s-au oferit pungi, promisiuni neonorate și amenințări. Iar România a rămas în coada Europei la nivelul de trai. Duminică sunt alegeri parlamentare. Combaterea sărăciei ar trebui să fie unul dintre obiectivele fundamentale ale partidelor politice. Oamenii săraci nu au încăput în strategiile de campanie și în programele de guvernare din România ultimilor 30 de ani. Votanții au fost cumpărați cu promisiuni populiste, evident niciodată onorate. Steve a mai votat, de-a lungul vremii, dar „acum nu-mi mai vine să mai votez niciodată. La Parlament fac legile anapoda, ca să poată să mă bage pe mine la pușcărie în locul lor”. Neîncrederea în autorități este justificată, cred chiar politicienii români, scrie Deutsche Welle.
Răscoala anticolectivizare de la Vadu Roșca. Între 1 şi 4 decembrie 1957, în localitatea vrânceană Vadu Roşca s-a desfăşurat una dintre cele mai ample revolte împotriva procesului de colectivizare forţată din România. Partidul comunist dorea accelerarea procesului de colectivizare a agriculturii, iar acesta s-a lovit de opoziția țăranilor în multe zone ale țării. Reacţia autorităţilor nu s-a lăsat prea mult aşteptată. La 4 decembrie, satul a fost înconjurat de zeci de maşini cu trupe de Securitate înarmate, care au deschis focul asupra mulţimii adunate la marginea satului. În final, ofensiva autorităţilor asupra satului Vadu Roşca s-a încheiat cu nouă morţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 49 de ani și zeci de răniţi, scrie Punct.News.