Subiectele zilei: De ce l-ar fi preferat pe Trump majoritatea românilor emigraţi în SUA; De ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași?; Oraşul terorizat de delincvenţi minori, ce nu pot fi traşi la răspundere
De ce l-ar fi preferat pe Trump majoritatea românilor emigraţi în SUA. George Haber (66 de ani) este considerat cel mai bogat român din America. A plecat din România la finalul anilor ’80 şi reuşit să devină unul dintre antreprenorii vizionari din Silicon Valley, despre el vorbindu-se ca despre „părintele DVD-ului”. El a fost „vândut” de Ceauşescu Israelului pentru 5.000 de dolari. ”Pentru oamenii de afaceri, la fel şi pentru majoritatea populaţiei, cel mai important lucru este predictibilitatea, ca atare, eu, personal, l-aş fi preferat pe Trump, fiindcă pe Trump îl ştiam, este predictibil pentru afaceri, cât o fi el de brutal şi cât ar vorbi de urât. Mie îmi aminteşte foarte mult de Steve Jobs,”, spune Haber într-un interviu pentru Adevărul.
DW: America: mai sunt speranțe? Am greșit. Nu doar eu ci mai toți, în vest. S-au înșelat și acele părți încă oneste ale elitei apusene care s-au amăgit că democrația americană funcționează orice ar fi. Că e invulnerabilă și imună la derapaje majore. Răni supurânde le-au provocat democrației demonizarea și delegitimarea candidatului conservator de o presă revoluționară, militantă, care, aderând din prostie, conformism și lașitate la ceea ce crede a fi progresism radical, condamnă societatea americană să se confrunte cu experiența unui fascism de stânga. Unul, fals etichetat, al politicilor identitare: rasist în numele antirasismului, sexist în numele antisexismului, neomarxist, în numele echității și egalității, dar nu de șanse, antidemocratic în numele democrației, totalitar în numele drepturilor și libertății, scrie Petre M. Iancu în Deutsche Welle.
La cinci ore după ce Iohannis și Orban cereau restricții pe timp de noapte, liberalii din teritoriu ieșeau la afișe și la fotografii. Anunțurile de joi seara făcute de președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban privind introducerea celor mai dure restricții de la terminarea stării de urgență încoace, inclusiv interzicerea de luni a circulației pe timpul nopții, nu i-au impresionat pe o parte dintre candidații PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie, care și-au văzut de campanie și au ieșit în stradă la miezul nopții, pentru a marca simbolic începutul bătăliei electorale, lipind primele afișe, scrie Libertatea.
De ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași? Matematica arată că indicele e peste 4.„Ziarul de Iaşi” vă prezintă calculele reale privind pandemia la Iaşi, precum şi motivul pentru care autorităţile locale prezintă un număr mult mai mic de îmbolnăviri la 1.000 de locuitori. Aceste calcule arată că municipiul Iaşi este deja cu mult peste incidenţa de 4 la mie, în timp ce autorităţile anunţă că abia am depăşit limita de 3 la mie. Prezentăm aceste calcule în contextul în care, ieri, Primăria Iaşi a anunţat ce măsuri va lua în perspectiva atingerii oficiale a pragului de 4 la mie, prag neatins încă, potrivit calculelor municipalităţii, precum şi al celui de 5 la mie.
Oraşul terorizat de delincvenţi minori, ce nu pot fi traşi la răspundere în faţa legii: „Aşteptăm să mai crească“. Localnicii din oraşul vasluian Murgeni se plâng de minorii delincvenţi care comit frecvent furturi şi tâlhării, însă nu pot fi traşi la răspundere pentru că nu au vârsta legală. Ştiind că nu li se poate întâmpla nimic, aceştia intră peste oameni în case şi-i jefuiesc, apoi se răzbună şi pe cei care iau atitudine. Delincvenţii provin în special din comunitatea de romi, în care numeroase familii, care nu-şi lasă copiii la şcoală, au un comportament în afara legii şi a societăţii, scrie Adevărul.
Între glorie și decădere. Văcăreștii, de la curte domnească, la închisoare și mall-ul Sun Plaza. O zi a anului 1940. Ajuns în răspântia largă de la ieșirea de sud-est a Bucureștiului, automobilul cotește către stânga, apucând o alee pietruită și străjuită de castani, care îl conduce în fața unei porți masive și vopsite, de asemenea, în negru. Totul este atât de bizar, căci ai impresia că te afli, în același timp, într-o mănăstire și într-o temniță. O mănăstire cu ziduri crenelate, cu arcade susținute de coloane măiastru cioplite, toate zăbrelite și înconjurate de rețele de sârmă ghimpată. Pentru că, într-adevăr, te afli acolo unde nici un bucureștean nu ar vrea să ajungă vreodată. La Închisoarea Văcărești…, scrie Punct.News.