Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: De ce nu ne mai vrea Franta in Schengen la opt luni de la marea relansare a parteneriatului cu Romania; Tot mai multi romani "afara", tot mai putini bani in tara; Descoperire uluitoare in Dolj. Satul va intra pe harta turistica a UNESCO

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

De ce nu ne mai vrea Franta in Schengen la opt luni de la marea relansare a parteneriatului cu Romania. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, in 13 iulie 2013, la Bucuresti, despre intrarea “imediata”, in cateva luni, a Romaniei la Schengen, cu granitele aeriene: “Eu asa ii doresc Romaniei, deoarece este pregatita”. Acelasi premier francez, in 1 octombrie 2013: “Cum conditiile nu sunt indeplinite (….), raspunsul nu este posibil la 1 ianuarie 2014”. Ce s-a intamplat in cele trei luni de la prima pana la a doua declaratie a sefului executivului francez? Cum a ajuns Romania, din nou, fara speranta unui raspuns privind accederea in spatiul celor 26 de tari care formeaza Schengen-ul? La fel cum Germania ne-a amanat pana dupa alegerile legislative care tocmai au trecut, Franta s-a razgandit acum in ceea ce ne priveste, pe fondul unei scaderi a popularitatii socialistilor care conduc tara. Asa se face ca, tocmai dupa marea relansare a Parteneriatului Strategic romano-francez, care a servit, pana acum o saptamana, drept contraargument al autoritatilor romane ca Franta nu a uitat de promisiunile pe care ni le-a facut, politicienii din Hexagon se folosesc de cartea electorala a romilor si ne spun ca nu suntem pregatiti de aderare, scrieGandul.

Scenarita diversionista in scandalul stenogramelor de la Iasi. Vicele Primariei Iasi “vede” membri PDL infiltrati la protestul pentru replantarea teilor. Protestul pentru replantarea teilor are loc la Iasi vineri, 4 octombrie, in mijlocul scandalului generat de Marius Ostaficiuc, vicele PSD Iasi, care a pus la cale un plan diabolic pentru deturnarea sensului mitingului. Opozitia din Iasi nu se arata deranjata de gravul derapaj de la principiile democratice, iar vicele Primariei Iasi, Mihai Chirica, le-a transmis protestatarilor ca la miting s-ar putea infiltra PDL-isti deghizati in PSD-isti. Episodul doi din “stenogramele PSD Iasi” a avut loc in cursul serii de 1 octombrie si l-a avut in prim-plan pe acelasi Marius Ostaficiuc, vicepresedintele filialei municipale a PSD Iasi, anuntaAdevarul.

Interviu cu viitorul vicepresedinte al ICR: “Stiti cate filiale are ICR in strainatate?” Jicman: “Nu suntem la o testare a cunostintelor mele”. Liviu Jicman, propunerea PNL pentru postul de vicepresedinte ICR, care a si primit aviz favorabil din partea senatorilor din Comisia pentru cultura, a explicat, intr-un interviu pentru Rl, ce il califica pentru aceasta demnitate. Intrebat cate filiale are ICR in strainatate, Jicman a evitat un raspuns ferm, spunand ca nu se afla la o testare a cunostintelor sale. Liviu Sebastian Jicman are un CV impresionat pe site-ul Primariei Sectorului 6. Actualmente este consilier local, insa traseul sau profesional a inceput devreme. La 23 de ani, acesta detinea functia de director de cabinet al ministrului Sanatatii, iar trei ani mai tarziu, in anul 2007, detinea simultan doua functii importante in aparatul central: asistent al ministrului Sanatatii si consilierul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Mai mult, in anul 2012 acesta a fost director de cabinet al ministrului Culturii, informeazaRomania Libera.

Descoperire uluitoare in Dolj. Satul va intra pe harta turistica a UNESCO. Satul doljean Cioroiu Nou va intra pe lista obiectivelor turistice ale UNESCO ca urmare a noilor descoperiri arheologice facute aici. Cercetarile arheologilor de la Muzeul Olteniei in situl din localitate au scos la iveala vestigiile unui castru roman de importanta strategica. Satul Cioroiu Nou apartine de comuna doljeana Cioroiasi. Pretioasele descoperiri arheologice care s-au facut aici lanseaza cea mai spectaculoasa ipoteza : situl istoric din Cioroiu Nou adaposteste ruinele Malvei, fosta capitala romana a Daciei Malvensis, cautata de sute de ani. Potrivit arheologului Florin Ridiche, cel mai concludent indiciu in favoarea acestei ipoteze este o inscriptie gasita aici care contine numele Daciei Malvensis, singura inscriptie de acest gen din tara. In cadrul sitului au mai fost gasite elementele unei fortificatii militare, un templu, o necropola, terme si cladiri administrative si militare cu incalzire prin podea, statui, monede, piese metalice de fier si bronz, arme si inscriptii si obiecte din ceramica, scrieEVZ.

DW: Intre credinta si ipocrizie. Credinta omului nu este masurabila si nici nu ar avea cum sa fie. Dar relatia omului cu preotul ar trebui sa fie una de incredere deplina, fara ipocrizie. Din pacate, nu este intotdeauna asa. La sfirsitul lunii august, Guvernul Ponta a adoptat o Hotarire de guvern prin care a aprobat “lista serviciilor publice esentiale fara de care unitatile administrativ teritoriale, aflate in situatie de criza financiara sau insolventa, nu pot functiona.” In lista acestor servicii, pe linga impozite si taxe locale, evidenta persoanelor, invatamint, sanatate, cultura, se afla si religia. Altfel spus, primariile au in competenta lor si asigurarea serviciului religios, intrucit acesta este un “serviciu public esential”. Cred ca guvernantii s-au gindit in primul rind la construirea de biserici, acolo unde nu exista sau sint insuficiente raportate la populatie, anuntaDeutsche Welle.

Fenomenul Izvoarele. Dupa cutremurul nr. 78, satenii oscileaza intre seismologul de la Bucuresti, care “linisteste populatia” la caminul cultural, si popa Casian. Localnicii dintr-o comuna din Galati sunt terorizati de zece zile din cauza unor cutremure repetate. Primarul afirma, citandu-i pe premierul Ponta si pe seismologi, ca cele 78 de cutremure care au avut loc pana acum “sunt o premiera in Romania”. Parohul din localitate a chemat oamenii la rugaciune, iar autoritatile au decretat mobilizarea pentru o eventuala situatie de urgenta. Nimeni nu stie insa care este cauza acestor cutremure in lant, informeazaGandul.

Tot mai multi romani “afara”, tot mai putini bani in tara. Cele mai mari cresteri ale numarului de migranti internationali intre 2010 si 2013 au fost inregistrate de Romania (+4,8%), urmata de Turcia (+2,8%) si Ungaria (+2,7%), potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM). Numarul emigrantilor romani se ridica la 2,77 milioane la nivelul anului 2010, ceea ce inseamna ca in 2013 totalul celor plecati din tara a crescut la 2,9 milioane, respectiv cu 200.000 de persoane mai mult. Un alt fenomen care reiese din datele BM este acela ca romanii plecati afara trimit acasa tot mai putini bani. In luna mai, remiterile catre Romania au totalizat anul trecut 3,66 miliarde de dolari, principalele tari de origine fiind Italia si Spania, scrieAdevarul.

Odiseea generalului Danila Papp: de la ofiter al lui Franz Jozef la guvernator al lui Carol al II-lea. Romanii din armata austro-ungara si-au facut cu cinste datoria fata de imparat, insa s-au alaturat in mare numar fratilor lor de sange, in momentul intrarii Romaniei in razboi. Una dintre cele mai tragice figuri ale istoriei romanilor est cea a generalului Danila Papp. Inalt ofiter in armata austro-ungara, el s-a comportat eroic si si-a tinut juramantul fata de imparatul austro-ungar Franz Jozef, chiar daca a fost silit sa lupte impotriva armatei romane. Danila Papp a devenit unul dintre ofiterii care si-au adus o contributie importanta la Unirea Transilvaniei cu Romania si a servit sub ordinele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu. Dupa dizolvarea Consiliului Dirigent, Danila Papp a fost preluat de armata romana. Cinstea si talentul de bun organizator i-au adus numirea la comanda Corpului VI al Armatei Regale Romane din Cluj, functie pe care a detinut-o in perioada 1924-1930, anuntaRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro