Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Directorii lui Negoita au chefuit cu seful de la Rosal, dupa plati ilegale de 16 milioane de lei; Dosarul "ICE Dunarea". Fabrica de bani a lui Nicolae Ceausescu; Blocuri reabilitate fictiv. Contractul de 700.000 de lei a ajuns, fara licitatie, la firma unei persoane condamnate la inchisoare.

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Sase mituri legate de anexarea regiunii Crimeea, promovate de Rusia. In timpul schimburilor de replici intre SUA si Rusia, au fost aruncate acuzatii mai mult sau mai putin nefondate. Kremlinul s-a folosit adesea ca principal argument de asa-zisele precedente create de Statele Unite pentru a-si justifica politicile nationale si externe, care au dus la crearea unor mituri. In contextul crizei ucrainene, Moscova arata din nou cu degetul inspre SUA, pentru a explica anexarea Peninsulei Crimeea. 1. Toate marile puteri anexeaza alte teritorii. Si Statele Unite au facut la fel cu Texas si Hawaii. Este perfect adevarat ca anexarea Texasului, in 1845, este un exemplu istoric potrivit pentru a ilustra imperialismul si interesele economice care au dictat desfasurarea evenimentelor, fiind favorizati detinatorii puterii, clasa celor care isi permiteau sa aiba sclavi. Integral in Adevarul.

Directorii lui Negoita au chefuit cu seful de la Rosal, dupa plati ilegale de 16 milioane de lei. La inceputul lunii februarie, conducerea administrativa din Primaria Sectorului 3 a participat, in bloc, la un chiolhan in toata regula. Doua zile si doua nopti, directorii de la sectorul 3 au chefuit la cel mai luxos hotel din Poiana Brasov. La o parte din petrecere a participat si directorul general Rosal, Bogdan Niculescu. Coincidenta, in aceeasi perioada, „Evenimentul zilei” a dezvaluit faptul ca, intre 2012-2013, edilul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, a platit ilegal catre Rosal mai multe milioane de euro pentru gunoi, maturat si deszapezire. Vin, dans pe masa si prietenie prea stransa intre directori si seful firmei care matura sectorul. Asta s-a intamplat la petrecerea care a avut loc la munte, potrivit fotografiilor si informatiilor obtinute de reporterii „Evenimentului zilei”.

Poate Bulgaria apara granita de est a NATO? Bulgaria se teme de o escaladare a situatiei in spatiul Marii Negre, mai ales ca i-ar reveni sarcina de a apara o parte a granitei de est a NATO. Armata bulgara nu se vede in stare sa faca fata acestei sarcini. In calitate de membra a NATO, Bulgaria este responsabila pentru apararea unei fasii de 354 de kilometri din granita estica a NATO. Acest litoral bulgaresc la Marea Neagra se afla la o departare de nici 500 de kilometri de Crimeea si se invecineaza direct cu zona de operatii a flotei rusesti de la Marea Neagra si a avioanelor rusesti de recunoastere. Bulgaria are deci pe de-o parte obligatia de a contribui la monitorizarea activitatilor militare rusesti din si deasupra Marii Negre. Pe de alta parte, la Sofia se afla la putere un guvern dominat de socialisti, prin traditie favorabili Moscovei, care incearca sa se imparta intre obligatiile pe care le are fata de NATO si UE si simpatiile fata de Rusia, noteaza Deutsche Welle.

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, despre anchetarea baronilor corupti: „E un semn pozitiv, ca nu putem face orice. Exemplul trebuie sa vina de sus”. Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la Bucuresti, care isi incheie mandatul pe 30 aprilie, a apreciat la GANDUL LIVE ca avalansa de cazuri de coruptie la nivel inalt, descoperite de procurorii DNA, constituie un semnal pozitiv si ca exemplul anticoruptie trebuie sa vina de sus. Totodata, diplomatul vorbeste insa si despre mentalitatea romaneasca la nivel comun, de a da spaga. „Cred ca este un semn pozitiv care este dat intr-o tara unde, din pacate, coruptia este prezenta. Este un semn important, care e dat ca nu putem face orice, si deci exemplul trebuie sa vina de sus, si cred ca este un lucru bun, iar in decursul celor doi ani ai mandatului meu, am vazut tot ceea ce a facut justitia, in special ce a facut DNA sau ANI pentru a avea o imagine mai buna a Romaniei. Dar cred ca astazi acest lucru nu e de ajuns. Exemplul trebuie sa vina de sus, dar ceea ce este important este ca trebuie sa schimbam mentalitatile, in ceea ce priveste coruptia de zi cu zi, denumita uneori aici mica coruptie: faptul ca pentru a avea o diploma la universitate, trebuie sa platesti, pentru a merge la medic, trebuie sa platesti, pentru a nu plati amenda, trebuie sa dai ceva politistului”, spune Philippe Gustin.

Dosarul „ICE Dunarea”. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceausescu (III). Dupa Revolutie, ofiterii au acoperit afacerile tenebroase ale lui Dan Voiculescu cu Securitatea. Politia politica a facut scut in jurul fostului partener de afaceri, „Felix”. Anchetele privind delapidarea a milioane de dolari prin firma Crescent nu au dus la niciun rezultat. Celebrul raport secret „R”, realizat in 1990 de experti canadieni, privind deturnarea a zeci de milioane de dolari din conturile ICE Dunarea, catre firma cipriota Crescent, a fost anulat prin declaratiile date de trei ofiteri romani si o verificare sumara. Detalii inedite apar in arhivele CNSAS, in dosarele privind „materiale rezultate din anchete ordonate pe linia ICE Dunarea”, consultate de „Evenimentul zilei„. Pe scurt, expertii canadieni au lansat ipoteza, potrivit careia, compania cipriota Crescent, reprezentata la Bucuresti de Dan Voiculescu, ar fi fost, de fapt, proprietate romaneasca, controlata de ofiteri ICE Dunarea.

Tanara care a returnat un portofel plin cu bani: „As inapoia si o geanta, asa am fost educata”. Tanara de etnie roma provenind dintr-o familie numeroasa si foarte saraca si care a inapoiat un portofel plin cu bani, gasit pe strada, spune ca numeroase persoane sau organizatii impresionate de gestul sau i-au sarit in ajutor si ca, daca maine ar gasi o geanta cu bani, la fel ar proceda. Loredana Neagu, tanara de 20 de ani din comuna Berca, judetul Buzau, care a gasit pe strada un portofel cu 1.000 de lei, pe care l-a predat Politiei, spune ca foarte multe persoane impresionate de gestul sau i-au sarit in ajutor, oferindu-i bani, materiale de constructii pentru a-si ridica o casa sau haine pentru cei doi copii ai sai. Ea spune ca nu se astepta la recompense cand a inapoiat portofelul cu bani si ca oricand ar proceda la fel, scrie Mediafax.

ANCHETA Digi24. Blocuri reabilitate fictiv. Contractul de 700.000 de lei a ajuns, fara licitatie, la firma unei persoane condamnate la inchisoare. Blocuri din Bucuresti se reabiliteaza de doua ori: prima data, de-adevaratelea, a doua oara, doar din pix. Primaria Sectorului 2 a dat unei firme peste 700.000 de lei sa repare mai multe blocuri care n-aveau nevoie de nicio reparatie, deoarece problemele fusesera rezolvate cu doar cativa ani in urma. Pe contractul cu primaria a pus mana o firma care are ca actionari doua off-shore-uri din Cipru. Iar persoana care s-a ocupat de contract e o femeie condamnata definitiv pentru infractiuni cu fonduri europene. La inceputul lui februarie 2014, Primaria Sectorului 2 a incheiat trei contracte pentru reabilitarea termica a trei blocuri situate pe soselele Mihai Bravu si Pantelimon din Capitala. Anuntul de atribuire arata ca, in schimbul a 700.000 de lei, firma Electrica Serv SRL trebuie sa refaca tecuiala, sa monteze glafurile si sa inchida balcoanele cu geam termopan. Oamenii nu se bucura ci se mira: au termopane de patru ani, de la primarie, informeaza digi24.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro