Subiectele zilei: Pariul Bitcoin, prin ochii a doi români câștigători. De ce nu cred finanțiștii în criptomonedă; Televiziunile s-au descurcat bine în pandemie; Ce spunea Ashli Babbitt, veterana împuşcată la Capitoliu
Ce spunea Ashli Babbitt, veterana armatei SUA împuşcată la Capitoliu, înainte de protestul din Washington. Mărturii ale familiei sale. Ashli Babbitt, femeia în vârstă de 35 de ani care şi-a pierdut viaţa împuşcată de poliţie pe când pătrundea alături de alţi susţinători ai preşedintelui în exerciţiu în Capitoliu, anunţase pe reţelele sociale în ziua precedentă mitingului că urmează să meargă la Washington şi nimic „nu ne va opri”, relatează BBC. „Nimic nu ne va opri. Pot să încerce, să încerce, să încerce, dar furtuna e deja aici şi va ajunge la (Washington – n.r.) în mai puţin de 24 de ore”, scria Ashli Babbitt pe reţelele sociale, potrivit Adevărul.
La început de eră post Trump. Trump a condamnat violențele de pe Capitoliu. Promițând o tranziție pașnică, el nu s-a mulțumit să se disocieze de violențe. S-a arătat indignat de ele și a cerut reconcilierea națiunii. Ce-nseamnă tonul său conciliant? Dar a-l compara pe președintele american cu Hitler, cum s-au încumetat să facă, iresponsabil, unii, nu e doar o inepție istorică. E o contrafacere a realității, ba și mai grav, o bătaie de joc la adresa victimelor nazismului. E și o tentativă de acoperire a responsabilității altora, nu mai puțin vinovați pentru polarizarea societății americane. Stridența țintuirii unilaterale a lui Trump la stâlpul infamiei dă o gură de aer presei, care a încetat de mult să-și îndeplinească misiunea, amplificând astfel neîncrederea în instituții, ceea ce a sporit masiv ispita cotizatului la conspiraționisme. Ea ascunde și vina nu mai puțin sinistrei extreme stângi, a politicilor ei identitare, în fond rasiste, precum și a susținerii pe care radicalii progresiști au furnizat-o constant, ani la rând, Partidului Democrat, contribuind la discreditarea lui, scrie Petru M. Iancu în Deutsche Welle.
Pariul Bitcoin, prin ochii a doi români câștigători. De ce nu cred finanțiștii în criptomonedă. „Prima dată am cumpărat un miner SH, în valoare de 3.000 de euro. Am vrut doar să văd cum funcționează lucrurile, să văd dacă pot înțelege lucrurile de bază și dacă pot face mai mult. Cu acel calculator am început dansul și am văzut că merge extraordinar de bine”, povestește Răzvan Luca. După ce a mirosit oportunitatea, tânărul și-a cumpărat alte 15 dispozitive de minat din China. La acel moment, în România, afacerea minării de bitcoini se realiza deja la nivel industrial, chiar dacă la televizor sau în ziare subiectul era cvasi-inexistent. Răzvan Luca a găsit la Buzău o hală construită în timpul lui Ceaușescu, în care estimează acum că se aflau deja între 10.000 și 20.000 de „mineri”, scrie Europa Liberă.
Fostul senator USR Dîrcă, oficial subordonatul lui Iordache. El n-a renunțat la pensia specială. Fostul senator USR George Dărcă a devenit, oficial, preşedintele Secţiei de Evidenţă Oficială a Legislaţiei din cadrul Consiliului Legislativ. El îi este subordonat lui Florin Iordache și este coleg cu Toni Greblă. În plus, datele de pe site-ul Senatului arată că Dîrcă a fost senator până la 20 decembrie, adică până în ultima zi de legislatură. Dan Barna și alți parlamentari USR au demisionat din fostl Legislativ la 18 decembrie, pentru a nu beneficia de pensie specială, demisia lor fiind consemnată pe site-ul Camerei Deputaților, potrivit Newsweek.
Televiziunile s-au descurcat în pandemie, singura care a cheltuit mai mult decât Guvernul a fost o firmă de suplimente alimentare. Televiziunile din România n-au motive să se plângă pentru că au suferit financiar de pe urma pandemiei din 2020. Unora le-a mers bine, altora le-a mers chiar foarte bine. Banii publici au fost enorm de mulți. De pildă, Primăria Sector 3 (Negoiță a avut mai multă publicitate decât Banca Transilvania! Iar o singură companie, Zdrovit, a cheltuit mai mult decât Guvernul în campania ”Poartă mască”. Piața TV (76 de televiziuni monitorizate) a livrat clienților publicitari un volum de 2.240.516 de puncte de audiență (GRP-uri pe targetul comercial) pentru reclamele difuzate în 2020, cu 2,7% mai mare față de anul 2019,scrie Petru Barbu în Libertatea.
România mamelor care nasc înainte de a deveni femei. România ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente. În 2019, ultimul an cu date centralizate, au fost înregistrate 16.639 de cazuri noi. De regulă, situațiile apar în aceleași familii. Una este lipsa comunicării în familie, fie din considerente religioase, fie pentru că părinții se simt depășiți de provocare, nu-și dau seama nici ei că ar avea ce să le transmită sau, pur și simplu, nu le pasă. Un alt context invocat este nesupravegherea tinerelor prin plecarea în străinătate a părinților, corelată, de autorii studiului, cu sentimentul tinerelor fete că nu sunt iubite în familie. Există, desigur, și comunități în care căsătoriile la vârste foarte mici fac parte din cutumele și cultura respectivelor entități sociale, potrivit Deutsche Welle.
În 2020, salariul șefului pus de PSD la ANRE a crescut cu 1.100 euro și a ajuns la 11.800 euro/lună. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie „a uitat” să comunice populației că piața se liberalizează, cu efectele aferente . Șeful ANRE, Dumitru Chiriță, e plătit cu aproape 12.000 euro/lună. În octombrie 2017, regimul PSD l-a promovat în fruntea ANRE pe Dumitru Chiriță care era deputat. În anul fiscal 2018, el declarat venituri salariale de aproape 617.200 de lei/ an, iar în 2019 acestea au ajuns la 681.115 de lei. Chiriță are un salariul, lunar, de 11.800 de euro/lună. Este un venit dublu față de cel al președintelui Iohannis, scrie Newsweek.