Subiectele zilei: Pensiile speciale despre care Rareș Bogdan, Dacian Cioloș sau Dan Barna nu suflă o vorbă; Șeful piețelor care l-a înjurat pe Fritz: absolvent de teologie, ex-senator PRM, 6 ani angajat SRI; Cum să compromiți un jurnalist incomod? Dar un magistrat?
Cum se mai poate salva CFR Marfă? Soarta companiei, între privatizare, concedieri și fiare vechi. Guvernul, prin Ministerul Transporturilor – acționarul unic al companiei, va hotărî dacă va închide societatea, dacă o va reorganiza cu adevărat sau o va privatiza. Mai ales că executivul comunitar a decis că statul român nu mai poate ajuta CFR Marfă, ba chiar compania feroviară trebuie să returneze în șase luni 570 de milioane de euro, un ajutor de stat incompatibil cu legislația europeană. Suma reprezintă de fapt toate taxele pe care CFR Marfă nu le-a plătit la bugetul de stat ca orice altă firmă din acest sector. ”Sunt mai multe scenarii luate în calcul în acest moment. Nu s-a ales unul, încă se analizează”, confirmă la Europa Liberă și Mihail Victor Manole, directorul general al CFR Marfă.
Spălătorul de plagiate de la Academia de Poliție, numit director de cabinet al ministrului de Interne Lucian Bode. Protectorul plagiatorilor din Academia de Poliție, Marius Florin Mihăilă, a devenit directorul de cabinet al ministrului Lucian Bode începând cu 9 februarie. Anul trecut, Lucian Bode a intervenit politic de două ori pe lângă fostul ministru de Interne Marcel Vela pentru împuternicirea lui Mihăilă pe diverse funcții de conducere în Ministerul de Interne, mai întâi ca șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Sălaj, iar apoi ca rector al Academiei de Poliție. Ajuns la conducerea Ministrului de Interne, Bode a putut decide singur pe ce post să îl numească pe fostul său coleg de clasă, scrie PressOne.ro.
Cum va arăta hotelul bizar din centrul Clujului şi de ce primarul Boc este acuzat de „minciună grosolană”. Având în vedere reacţiile publice, primarul Emil Boc a dat explicaţii, marţi, în Comisia de urbanism. „Nici mie nu-mi place cum arată”, a susţinut el. Edilul-şef a dat vina pe Comisia Monumentelor din Bucureşti care a avizat proiectul, în ciuda opoziţiei autorităţilor locale. Şerban Ţigănaş, decanul Facultăţii de Arhitectură, din cadrul UTCN, şi unul dintre cei mai respectaţi arhitecţi clujeni, a declarat că afirmaţiile primarului reprezintă „o minciună grosolană” şi spune că sunt importante avizele de urbanism, în sensul că fără acestea nu poate fi promovat un plan urbanistic, dar consilierii locali nu sunt obligaţi să-l voteze, potriit Adevărul.
Pensiile speciale despre care Rareș Bogdan, Dacian Cioloș sau Dan Barna nu suflă o vorbă. Despre rentierii de lux ai statului. Cine deschide gura și atacă „pensiile speciale” să facă bine să le spună oamenilor că deja i-a scutit pe sereiști, polițiști, militari și alți beneficiari de vreun stres. Cei care au mai rămas vizați sunt o glumă proastă, tot o glumă proastă a rămas și dintr-un subiect important precum acești bugetofagi „speciali”. Pensiile parlamentarilor și primarilor nici măcar nu se compară cu pensia Irinei Alexe de exemplu, făcută de USR-PLUS din nou secretar de stat în MAI. În 2016, la 42 de ani, avea pensie după o carieră fulminantă în poliție, de 13.000 de lei. După o astfel de propunere, nu prea înțeleg de unde tupeul să mai ieși și să spui că tu lupți cu „specialii”, scrie Rogozanu în Libertatea.
Cum să compromiți un jurnalist incomod? Dar un magistrat? În România, jurnaliștii continuă să fie hărțuiți atunci când descoperă prea multe lucruri rușinoase despre capii justiției, despre vârfurile corupției sau despre metodele neortodoxe folosite de unii înalți demnitari. Justiția nu pune mereu umărul de partea celor care vor să afle adevărul, ci înclină adesea balanța spre cei care vor să-l ascundă. Este cazul recentei clasări a dosarului în care au fost filați doi jurnaliști (Alex Costache și Cosmin Savu), care se aflau împreună cu doi magistrați (procurorul Horațiu Radu și judecătorul Răzvan Păștilă) la un restaurant unde sărbătoreau ziua de naștere a unuia dintre ei. Faptele există, se știe cine le-a pus în practică, dar Parchetul anti-mafia nu vrea să afle cine le-a comandat, scrie Deutsche Welle.
Parlamentarii AUR își țin biografiile la secret: singurul grup care nu oferă nici o informație. Nici un deputat sau senator AUR nu și-a publicat biografie pe site-ul Camerei Deputaților, respectiv a Senatului. Este singurul partid în care nici un parlamentar nu a oferit informații profesionale. Imensa majoritate a parlamentarilor acestui partid nu au nici o activitate, după aproape două luni: nu au depus interpelări, nu au inițiative legislative și au luat cuvântul doar la depunerea jurământului. Și-n alte grupuri parlamentare sunt deputați sau senatori care nu și-au postat biografia, dar acestea sunt cazuri izolate, scrie Newsweek.
Ignoranţi cu ifose: ce pregătire are operatoarea 112 care a umilit doi părinţi ce reclamau că fetiţa lor se simte rău. Lucrătorii care răspund la apelurile medicale de urgenţă nu au la dispoziţie o şcoală care să-i formeze, ci numai un curs de câteva săptămâni. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru jignirile şi umilinţele la care au fost supuşi părinţii unei fetiţe de un an care au cerut ajutor la numărul de urgenţă 112. Sper comparaţie, în Europa occidentală, dar şi în Stale Unite aceste cursuri sunt mult mai consistente. În Irlanda, de exemplu, şcoala pentru operatorii care preiau apelurile la ambulanţă durează cel puţin 14 săptămâni, scrie Adevărul.
Șeful piețelor care l-a înjurat pe Fritz: absolvent de teologie, ex-senator PRM, 6 ani angajat SRI. Ionuț Nasleu are un CV extrem de pestriț, acesta menționând mai multe instituții de stat în carieră: TVR, SRI, Senat, Primăria Timișoara. La bază, Nasleu este teolog, el absovind facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Între 1992 și 1994 a fost asistent de producție la TVR. Între 1994 și 2000 a fost ofițer SRI deși terminase Facultatea de teologie. Iese din SRI și se angajează director trecând pe la mai multe societăți: Bega SA unde era Director de compensări-negocieri, potriit Newsweek.