Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Piramida coruptiei in stat. Slabiciunile demnitarilor: bani, sex, mancare; Interviu cu Nicusor Dan: Daca voi infiinta un partid, ar fi dupa alegeri; Lectii de dictie pentru Nicolae Ceausescu; Proxenetism: "Catering" cu sclave sexuale la domiciliu

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Piramida coruptiei in stat. Slabiciunile demnitarilor: bani, sex, mancare. EVZ va prezinta schema dupa care se ia spaga la toate nivelurile. Preferintele coruptilor se diferentiaza dupa scara ierarhica. La varf, banii fac legea. Sexul ramane mai ales privilegiul magistratilor. La mancare poftesc toti, indiferent de rang. Exemplele sunt relevante. Pe lista procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sunt atat persoane cu functii importante in stat cat si din josul administratiei publice. De sapte ani incoace, 1.500 de oameni au fost condamnati definitiv pentru astfel de fapte. Cei mai multi au ajuns dupa gratii in ultimii doi ani, la capatul unor anchete anevoioase si a demersurilor din Justitie. Numai anul acesta au fost condamnate definitiv 11 persoane cu functii importante. EVZ a facut o analiza a cazurilor cercetate de procurorii anticoruptie, in perioada 2005-2012, cat timp la sefia acestei institutii s-a aflat Daniel Morar. Aceasta arata ca, in functie de postul in care este cocotat, atat alesul cat si functionarul, prefera mita in bani, sex si mancare, scrie EVZ.

Proxenetism: „Catering” cu sclave sexuale la domiciliu. O ampla retea de proxeneti racola fete sarace din Bucuresti si din judetele Giurgiu, Dambovita, Olt si Valcea si le obliga sa se prostitueze in tara si in Italia. In Capitala, fetele erau „livrate” la domiciliu de taximetristi, membri ai retelei. Postarile pe internet si corespondentele cu clientii erau intretinute de Cristina Dragomir, de Ioana Mihalascu si de Irina Anca Oprea. Tot ele negociau tarifele si colectau banii obtinuti in urma exploatarii sexuale a fetelor. Toata aceasta grupare, condusa de la Milano de Marian Stoica, a fost anihilata de Politia Romana, in colaborare cu DIICOT. Capii retelei si ceilalti 25 de membri sunt trimisi in judecata, la Tribunalul Bucuresti. Pentru operatiunile din Romania, sediul gruparii era la Giurgiu. Aici erau aduse fetele racolate si pregatite pentru „piata” din Milano. Fetele aduse din Bucuresti si din Vrancea de Ghiocel Ciungu erau cazate in vila liderului Marian Stoica. Tot aici se faceau si tranzactiile si se intocmeau documentele necesare „livrarii” fetelor la Milano, anunta Adevarul.

Interviu cu Nicusor Dan: Daca voi infiinta un partid, ar fi dupa alegeri. In alegerile locale pentru Primaria Capitalei a iesit al treilea, dupa Sorin Oprescu si Silviu Prigoana, si nici in Consiliul General nu a intrat, intrucat Legea electorala le e mai putin prielnica independentilor decat celor inregimentati politic. Intr-un interviu acordat „Romaniei libere”, Nicusor Dan explica in ce fel va folosi capitalul politic obtinut la alegerile locale, cand a strans, cumulat, 72.000 de voturi, si la ce solutii a recurs pentru a compensa faptul ca el personal nu candida la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Dupa ce ati pierdut alegerile pentru Primaria Generala si dupa ce ati ratat si intrarea in Consiliul General, in timpul care s-a scurs, ce s-a mai intamplat in Bucuresti? Nicusor Dan: Procesul cu Consiliul nu e terminat, in sensul ca exista inca o contestatie care urmeaza sa fie judecata de tribunal. Pe de alta parte, lucrurile care s-au intamplat dau un semn ca actualul Consiliu General nu se va opune niciunui proiect al lui Oprescu. Si sunt asa: aprobarea studiului de fezabilitate pentru autostrada suspendata sau, de fapt, inelul median, un proiect preluat de Oprescu din planul de trafic din 2000. Integral in Romania Libera.

Martens, candidat unic la presedintia PPE; la Bucuresti incepe selectia candidatului la sefia CE. Alegerea celor 10 vicepresedinti ai PPE dintre cei 14 candidati, in conditiile in care Wilfried Martens e unicul candidat la presedintia PPE, precum si lansarea procedurii de selectie a candidatului popular la presedintia CE dupa 2014 reprezinta principalele elemente ale Congresului de la Bucuresti. De asemenea, la Bucuresti va fi lansat si un nou manifest al PPE, document in care sunt trasate liniile directoare pentru activitatea formatiunii europene, manifestul precedent datand de acum 20 de ani, de la congresul de la Atena din 1992. Actualul presedinte al PPE, belgianul Wilfried Martens, in varsta de 76 de ani, lider al formatiunii populare inca din 1992, este singurul candidat la aceasta functie. Potrivit unor surse oficiale PPE, Boagiu are mari sanse sa obtina una dintre cele 10 functii de vicepresedinte, desi printre concurentii sai se numara nume sonore cum ar fi comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, francezul Michel Barnier, comisarul european pentru Politica Regionala, austriacul Johannes Hahn, comisarul pentru industrie, italianul Antonio Tajani, vicepremierul si seful diplomatiei din Cehia, Karel Scharzenberg, sau fostul comisar european pentru educatie, slovacul Jan Figel, scrie EurActiv.ro.

Cine sunt partenerii PPE de la Bucuresti? Cu mai putin de doua luni pana la alegerile parlamentare, viata politica romaneasca nu cunoaste, in ciuda unor dure infruntari politice, nici cea mai mica dezbatere asupra unui subiect de interes general Una din imprejurarile care provoaca insatisfactie in randurile popularilor europeni, este ca PDL nu se mai afla la guvernare si prin urmare, rezolutiile reuniunii ca si deciziile sale mai discrete, nu vor avea un ecou imediat in Romania. Desigur presedintele Traian Basescu a ramas in functie, dar el a asumat o conduita discreta, cel putin pana la alegeri, evitand sa intre in polemica cu reprezentantii guvernului si restrangandu-si totodata propriile posibilitati de comunicare. Dar poate mai mult decat aceasta imprejurare, care limiteaza impactul public al reuniunii, ceea ce ii dezamageste pe militantii PPE este ca nu au aici, in Romania, un partener bine structurat cu personalitati marcante si cu idei politice bine conturate, anunta Deutsche Welle.

Lectii de dictie pentru Nicolae Ceausescu. O formidabila impresie facuse Nicolae Ceausescu, la inceput, si garzii vechi din conducerea partidului. Afisand steagul conducerii colective contra cultului personalitatii, el trecuse imediat la fapte de impact. Noul lider al Romaniei a inceput prin a da jos tablourile predecesorului Gheorghe Gheorghiu-Dej si ale clasicilor marxism-leninismului. Si, mai ales, prin a critica faptul in termeni duri. „Nu era carciuma si pravalie unde sa nu fie portret”, zice Ceausescu despre Gheorghiu-Dej, putin dupa inmormantare. „Ori in felul acesta nu cinstim. Noi am exagerat si am mai discutat, de altfel, si la plenara si cu portretele clasicilor. (…) Biroul e o incapere de lucru unde omul trebuie sa lucreze. Nu gasesti, in afara de noi, la tarile socialiste asa ceva”, informeaza Adevarul.

De ce au fost achitati Becali si Babiuc in dosarul terenurilor. Procurorii DNA nu au putut dovedi in fata judecatorilor Inaltei Curti ca exista o legatura intre contractul de vanzare-cumparare incheiat intre Gigi Becali si fiica fostului ministru al Apararii, Victor Babiuc, si aprobarea ulterioara de catre ministru a unui schimb de terenuri cu finantatorul Stelei. Potrivit magistratilor de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, lipsa probelor care sa conduca la stabilirea unei legaturi intre incheierea contractului de vanzare-cumparare si aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de catre Victor Babiuc a determinat Parchetul sa incerce sa dea o conotatie penala unor imprejurari care fie sunt pe deplin explicabile si lipsite de orice relevanta, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar in cursul urmaririi penale. In motivarea sentintei de achitare, judecatorii noteaza ca „se mai afirma in rechizitoriu faptul ca, de la data incheierii contractului, inculpata Ioana Babiuc nu si-a exercitat dreptul de proprietate, in sensul ca nu a formulat cerere de deschidere de rol fiscal, nu s-a inscris in cartea funciara si nu si-a delimitat proprietatea, sustineri ce sunt contrazise chiar de probatoriul administrat de procuror in cursul urmaririi penale”, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro