Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Pretul mortii. 880.000 de euro pentru fiecare roman ucis pe sosele; Trecutul nu poate fi ascuns. Vedete "agatate" in dosarele Securitatii; Cum au pierdut sindicatele din invatamant un sfert din membrii cotizanti; Stop politizari Curtii Constitutionale si Avocatului Poporului

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Pretul mortii. 880.000 de euro pentru fiecare roman ucis pe sosele. Vezi ce suma colosala pierde statul! Victimele accidentelor rutiere costa, in fiecare an, sume ce depasesc de patru ori bugetul Ministerului Apararii Nationale: peste doua miliarde de euro numai pentru morti. „Doar” 880.000 de euro este pretul suportat pentru fiecare om ucis intr-un accident rutier, potrivit evaluarii facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Un ranit grav costa peste 600.000 de euro Dramele care au loc pe soselele Romaniei produc nu doar durere in familiile victimelor, dar si un mare prejudiciu statului. Seful Directiei Politiei Rutiere (DPR) din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), comisarul-sef Lucian Dinita, a dezvaluit, in exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, faptul ca pentru un singur mort in accident rutier, statul roman pierde peste 880.000 de euro, scrie EVZ.

Nicolae Helerea, romanul care s-a ascuns cinci ani de FBI dupa ce a sechestrat o milionara celebra, s-a predat in SUA si pledeaza „vinovat”. Risca 40 de ani de inchisoare! Helerea, cel de-al doilea fugar roman suspect in cazul jafului ratat petrecut in aprilie 2007 la resedinta milionarei Anne Bass, este in custodia autoritatilor din SUA. Sibianul Nicolae Helerea (33 de ani), care a fost pus sub acuzare oficial inca din februarie 2011 pentru o tentativa de jaf in SUA, s-a predat justitiei americane. Pe 5 noiembrie, in fata unei instante din Hartford, Connecticut, romanul a pledat vinovat pentru doua capete de acuzare: „tentativa de extorcare” si „conspiratie la tentativa de extorcare”. Pentru fiecare dintre cele doua infractiuni, Helerea, care si-a luat in Statele Unite numele de Michael Nicholas Kennedy, risca cate 20 de ani de inchisoare, la fel ca si conationalul sau Emanuel Nicolescu, condamnat deja in acelasi caz la 20 de ani de detentie pentru tentativa de a o jefui pe Anne Bass, o milionara din Connecticut, anunta Adevarul.

Cum au pierdut sindicatele din invatamant un sfert din membrii cotizanti. Organizatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au pierdut un sfert din membri dupa ce cotizatia lunara a devenit optionala. Chiar si asa, sumele care ajung in buzunarele sindicalistilor se cifreaza anual la milioane de euro. Ani de zile dupa Revolutie, salariatii din invatamant au platit cotizatii catre sindicate. Anual se strangeau fonduri imense asupra carora au existat suspiciuni ca ar fi fost folosite in mod netransparent. Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a interzis aceasta taxare lunara a profesorilor. Imediat, insa, dupa venirea la putere a Guvernului Ponta, printr-un ordin al sefului interimar de la Educatie, Liviu Pop, profesorilor li s-au retinut din nou cotizatii dar de data asta direct de pe statele de plata. Insa doar dupa ce profesorii isi dadeau acordul scris pentru aceasta retinere, informeaza Romania Libera.

Stop politizari Curtii Constitutionale si Avocatului Poporului. Ar fi ocazia extraordinara pentru partidele romanesti ca dupa alegeri sa coopereze in rezolvarea unor probleme care se plaseaza deasupra partidelor prin insasi natura lor. Daca e ceva de remarcat in programul electoral al ARD este promisiunea de a pune capat numirilor politice la Curtea Constitutionala si la conducerea Avocatului poporului. Pe de o parte este bine ca reprezentantii fostei guvernari manifesta aceste intentii care converg, aparent, cu cele expuse de USL, pe de alta parte este remarcabil ca asistam la recunoasterea indirecta a faptului ca pavaza presedintelui Traian Basescu in perioada conflictului din vara nu este tocmai un model de neutralitate politica. Scandalul nevazut si necomentat al ultimului an rezida in faptul ca hotararile Curtii Constitutionale au fost proiectate pe cerul zilei ca fiind garantia reala a democratiei romanesti, ceea ce a parut sa fie o proba de cinism, scrie Deutsche Welle.

Trecutul nu poate fi ascuns. Vedete „agatate” in dosarele Securitatii. Actori, regizori sau oameni de televiziune s-au intalnit in drumul spre celebritate cu Securitatea comunista. Au primit nume de cod specifice, ori au dat note-informative. Pe scena sau pe micul ecran sunt apreciati de milioane de romani, insa odata ajunsi celebri, din trecutul lor au iesit la iveala lucruri de care nici nu vor sa mai auda: intalnirea cu Securitatea comunista. Au semnat angajamente de colaborare, ori au dat note infomative. Dupa ce le-a analizat dosarele, CNSAS a decis ca Grigore Lese – rapsod popular, Mircea Albulescu – actor, Ducu Darie – regizor, Christel Ungar-Topescu – realizatoare TV sau Leonard Miron- fost prezentator TV, nu au colaborat cu Securitatea. Actorul Mircea Albulescu (78 de ani) este cunoscut pentru rolurile din filmele care i-au adus celebritatea: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Noi, cei din linia intai” sau „Cel mai iubit dintre pamanteni”, anunta EVZ.

Forumul Romanilor sustine ca panoul cu „Terra Siculorum” (Tinutul Secuiesc) si mitingul anuntat pentru joi sunt „gesturi provocatoare”. Forumul Romanilor din Covasna, Harghita si Mures afirma ca amplasarea de catre UDMR Covasna a panoului inscriptionat „Terra Siculorum” si organizarea mitingului pentru a „apara steagul secuiesc” sunt „gesturi provocatoare”. Ei sustin ca acestea pot duce la „inflamarea artificiala” a problemei interetnice. Consiliul Director al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) afirma, intr-un comunicat de presa transmis marti seara, ca actiunile cu scop electoral ale UDMR si ale celorlalte partide politice trebuie sa fie organizate sub semnul prudentei si al responsabilitatii fata de convietuirea interetnica armonioasa din judetul Covasna, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro