Subiectele Zilei: Sefa magistratilor din Romania: "Politicienii vor sa puna mana pe Justitie"; Din 2013 incepe avalansa scumpirilor. Ce alte vesti proaste ne da economia; Un ONG obscur a trimis 400 de observatori in "tara lui Dragnea"; O motiune impardonabila
Sefa magistratilor din Romania: „Politicienii vor sa puna mana pe Justitie”. Judecatoarea Alina-Nicoleta Ghica (37 de ani), presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, este nemultumita de presiunile facute de politicieni asupra Justitiei. Intr-un interviu acordat EVZ, aceasta spune ca sunt vanate posturile cheie si ca Mona Pivniceru si-a depus o cerere de pensionare. Ce parere aveti despre declaratiile publice facute de Victor Ponta, despre controlul Parlamentului asupra CSM-ului. Cum vi se par aceste declaratii si ce spun magistratii? Bineinteles ca declaratia domnului Ponta este una politica cu iz electoral, firesc, suntem in preajma alegerilor parlamentare. Ceea ce pot sa va spun este faptul ca, la acest moment, constructia legislativa actuala nu permite demararea si punerea in practica a unui astfel de proiect si, atata vreme cat Constitutia statueaza principiul separatiei puterilor in stat, continutul declaratiei este, fara sa-mi fie teama de termen, o utopie. Integral in EVZ.
Un ONG obscur a trimis 400 de observatori in „tara lui Dragnea”. Asociatia „Tara noastra”, infiintata in 2010, a acreditat 368 de membri ca observatori ai referendemului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Toti au fost trimisi in Teleorman, judet controlat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. ONG-ul „Tara noastra” pare a fi o organizatie secreta. Pe site-ul asociatiei nu gasesti adresa, nici numar de telefon. Pare o asociatia infiintata din nimic pentru nimic. Nu spun nici cine este presedintele, secretarul general sau directorul. Doar cateva cuvinte despre idealuri marete. Cu toate astea, obscura asocociatie pare a fi avut un rol important la referendum, dar si o dimensiune de nebanuit. „Tara noastra” are sute de membri. Aproape 400. Toti au fost observatori in Teleorman, unde presedinte al Consiliului Judetean este Liviu Dragnea, anunta Adevarul.
Din 2013 incepe avalansa scumpirilor. Ce alte vesti proaste ne da economia. Daca e ianuarie, e scumpire la carburanti si tigari pe baza de accize. Din vara cresc preturile la gaze, iar toamna se numara noua valoare a gigacaloriei. Adaugati la asta factura mai mare la curentul electric, ceva majorari de impozite amanate pe fondul anului electoral si inflatia indusa de cursul de schimb (presiunea pe leu e mare dupa alegeri). Sa ne rugam macar sa ploua. Ieri am aflat ca inflatia din ultimele 12 luni (septembrie 2011-septembrie 2012) a atins 5,3%. Prognoza BNR pentru 2012 era de 3,2%, dar scumpirile la alimente au iesit din grafic, stricand socotelile Bancii Centrale. Anul viitor lucrurile se complica serios. Accizele se calculeaza la un curs cu 5% mai mare, continua calendarul scumpirilor la gaze si energie electrica, e greu de crezut ca pretul gigacaloriei va fi mentinut la valorile din prezent (primarul Sorin Oprescu anuntase initial majorari inca din 2012, dar a renuntat apoi brusc, de teama sa nu se supere electoratul social-democrat subventionat). Desi nimeni nu pomeneste inainte de alegeri de majorari de impozite, e greu de crezut ca acestea vor lipsi cu desavarsire, in contextul in care investitiile straine sunt anemice, muncitorii romani trimit tot mai putin rudelor de acasa, fondurile europene se absorb cu greutate, informeaza Romania Libera.
O motiune impardonabila. Grupul PDL din Camera Deputatilor a surprins prin decizia de a retrage motiunea privitoare la buget, prin care intentiona sa creeze o tema importanta de campanie electorala. In mod discret s-a petrecut un fapt semnificativ. PDL renunta sa mai ceara demisia ministrului de finante. Grupul PDL din Camera Deputatilor a retras motiunea pe tema bugetului ca sa scoata din textul ei solicitarea privitoare la demisie. Gestul acesta echivaleaza cu recunoasterea unei performante. Din cauza scandalului politic nu s-a remarcat indestul ca guvernul a reusit pana acum un exercitiu prudent, fara riscuri mari, respectand limitele convenite cu creditorii externi. In urma ultimei evaluari care a avut loc in 28 septembrie, un inalt oficial FMI a apreciat ca: „autoritatile au mentinut o disciplina stricta a cheltuielilor in concordanta cu obiectivul limitarii deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012”, scrie Deutsche Welle.
Ministrul Nica al Arabiei, la cursa de camile pe banii Postei. Curse de camile, plaje feerice si cazare in hoteluri ultraluxoase sunt deliciile de care are parte ministrul Dan Nica in Doha, pe cheltuiala companiei falimentare. Ministrul Comuni catiilor, Dan Nica, a plecat in Qatar in fruntea unei delegatii de nu mai putin de 14 de persoane. Potrivit lui Robert Turcescu, costurile deplasarii totalizeaza 200.000 de euro si sunt suportate de falimentara Posta Romana. Ieri, la solicitarea EVZ, ministerul Comunica tiilor si Posta Romana au transmis comunicate incalcite si lapidare in care afirmau ca estimarea de 200.000 de euro este nereala. Totusi, in niciunul din raspunsuri nu figura costul final al deplasarii. Din delegatie face parte si Ion Smeeianu, numit la conducerea Postei de catre Nica, in mai 2012. Megadelegatia condusa de Nica participa la cel de-al 25 congres international al Uniunii Postale Universale, care se desfasoara intre 24 septembrie si 15 octombrie, anunta EVZ.
Sindicatul complice cu „baietii destepti”. Fiica si ginerele unuia dintre liderii sindicatului care a atacat in instanta insolventa Hidroelectrica au fost angajati ani de zile la „baietii destepti” din energie. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) se va pronunta azi in dosarul insolventei Hidroelectrica, procedura declansata in iunie de administratorul special. Instanta va decide definitiv daca admite recursul depus de doua subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq si de Sindicatul Hidrosind, care nu sunt de acord cu insolventa companiei. Firmele Alpiq apartin asa-numitilor „baieti destepti”, care cumparau ieftin energie de la Hidroelectrica si o revindeau scump pe piata libera, contracte care au fost denuntate unilateral de Hidroelectrica dupa declansarea procedurii de insolventa. Hidrosind, care de asemenea se opune insolventei, este sindicatul in care sunt inscrisi aproape toti angajatii de la Hidroelectrica, informeaza Adevarul.
Baron pentru o zi. Cum poate deveni Avrigul atractie turistica. Un festival de arta medievala scoate din ruina unicul complex baroc din Romania – palatul din Avrig, resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal. Ideea organizatorilor e ca participantii sa fie ei insisi actori ai istoriei, transformandu-se pentru o zi in contese ori marchizi. Idei mari se pot naste si intr-un oras mic, precum Avrigul. Doamna, domnule, poftiti la palatul de vara al baronului Samuel von Brukenthal! Sunteti invitati la bal. Pentru o zi, renuntati la tumultul vietii cotidiene. De ce sa fiti azi un om stresat, cand puteti fi conte? Doamna, lasati gatitul si spalatul, azi sunteti contesa. Afaceri, griji, nimic nu mai trebuie sa conteze in momentul in care veti deveni marchiz. Nu trebuie decat sa faci un singur pas, din strada, trecand printr-o poarta mica, sa intri astfel intr-o alta lume, intorcandu-te in timp cu 250 de ani. Daca e sa luam in calcul anul 1762, cand s-a inceput construirea palatului din Avrig, scrie Romania Libera.