Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență; Scrisoarea devastatoare a unei mămici pentru Emil Boc: „Un caz tipic de oraş cu ruj pe buze şi ţurţuri la fund“

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Drumul ascuns al cocainei către Europa. În plină pandemie, petrecerile sunt interzise. Se consumă şi mai puţine droguri? Nici pe departe. Cocaina rămâne în top. Din America de Sud, drogurile ajung în containere direct la consumatori, dacă nu sunt descoperite. Înainte de pandemie, Alexander şi prietenii lui se întâlneau în baruri. Şi consumau acolo, pe ascuns, cocaină, cel puţin din când în când. „Dacă sunteţi opt persoane, atunci nu mergeţi toţi împreună la toaletă”, spune el. „Dar, dacă eşti acasă, atunci pui substanţa pe masă, tragi opt linii şi toţi primesc ceva în acelaşi timp. Merge mai repede şi toţi trag mai mult.” Prea puţine substanţe pe piaţă? Nu, aceasta chiar nu reprezintă nicio problemă, spune Alexander din Berlin. Este de ajuns să dai un telefon şi „Taxiul cu cocaină” ajunge în 20 până la 30 de minute, scrie Deutsche Welle.

Scrisoarea devastatoare a unei mămici pentru Emil Boc: „Un caz tipic de oraş cu ruj pe buze şi ţurţuri la fund“. O mămică, fostă jurnalistă, povesteşte, într-o scrisoare către primarul Emil Boc, cum este viaţa ei într-un cartier poluat din Cluj-Napoca, fără nici măcar un parc, cu trotuare impracticabile şi cu „tiruri care curg în coloane, uneori cu viteze ameţitoare şi ridicând nori de praf şi noxe”. ”De cele mai multe ori am pur si simplu o senzaţie de jenă când aud vorbindu-se despre Cluj în termeni laudativi, când aud despre metrou şi alte proiecte din categoria „next level” din administraţie, dar noi încă ne batem cu asfaltul, cu praful, cu poluarea, cu lipsa centurii ocolitoare. E, cum se zice pe la noi, un caz tipic de oraş cu ruj pe buze şi ţurţuri la fund”, i-a scris Bianca Felseghi lui Emil Boc, potrivit Adevărul.

Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență. Potrivit datelor publicate pentru septembrie 2020, spitalul are peste 2700 de angajați. Din ianuarie 2021, la acest spital a fost numit un manager interimar, Neag Florin, absolvent de drept la Universitatea Titulescu. Datele din documentul privind transparența salarială, pentru septembrie 2020, arată că la acest spital sunt mai mulți medici primari care primeau, acum șase luni, salarii de 15-17.000 de lei, dar sporurile ajungeau la 35.906 lei. Majoritatea sporurilor pentru medicii primari sunt în jur de 24-25.000 de lei pe lună, potrivit Newsweek.

Cazul Sibiu. Trei medici explică de ce sunt sedați și legați pacienții de la ATI. „Contenția (n.r.legarea) pacientului este o chestie care este prevăzută în toate tratatele de medicină. Este un act medical care este permis oriunde, nu numai în România, nu este o măsură barbară. Este adevărat, contenția pacientului trebuie să respecte niște reguli foarte clare, să se facă la indicația medicului, pe o perioadă foarte clară, cu niște parametrii care trebuie respectați. Contenția pacientului se face atunci când comportamentul pacientului poate să pună în pericol viața lui sau viața celorlalți din jurul lui, fie că sunt alți pacienți, fie că e vorba de personal medical”, explică medicul Apostolescu pentru Europa Liberă.

Sclavia modernă pleacă de la visul unei vieții mai bune: „Știam, dar niciodată n-am crezut că mi se poate întâmpla mie”. Traficul de persoane este sclavia erei moderne și lupta pe care o duce Ioana Bauer, președinta eLiberare, ONG împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România și bursier Ashoka. Ioana Bauer a crescut în „România reală”: în fostul cartier Steagu Roșu (n.r. în prezent Astra, cartier industrial denumit după uzina Steagu Roșu) din Brașov. Când a plecat în SUA pentru a-și îndeplini visul american, a realizat că România reală înseamnă, însă, și trafic sau exploatare de persoane, dar pe care ea nu le identifica așa. Ci ca pe niște realități de zi cu zi, normalizate. De la copilul care cerșea în autobuz la colega de școală care plecase în Japonia ca dansatoare. Atunci, visul Ioanei de a lucra într-o corporație americană s-a transformat în „trebuie să fac ceva în legătură cu treaba asta”, potrivit PressOne.ro.

Germania, ţinta campaniei ruseşti de dezinformare. Potrivit unui raport UE, Rusia practică o campanie sistematică şi amplă de dezinformare având ca ţintă Germania. Din 2015, au fost depistate mult mai multe astfel de cazuri decât, de pildă, în Franţa, Italia sau Spania. Campania este menită „să nască nesiguranţă şi să semene zâzanie, oferind oficialilor ruşi spaţiu de manevră”. Politicienilor germani li se reproşează, totodată, că evită dialogul cu Rusia. „Imaginea Germaniei pe care o creează Kremlinul este aceea a unui cor de rusofobie iraţională din care se disting doar câteva glasuri ale raţiunii”. Drept dovadă sunt enumerate câteva campanii ale mediilor ruseşti. Astfel, în unele medii apropiate Kremlinului, se menţionează că autorităţile germane i-ar fi dat „instrucţiuni” soţiei lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, când cei doi s-au aflat ultima dată în Germania, scrie Deutsche Welle.

Radiografia tulpinii braziliene de SARS-CoV-2: ce îi sperie pe oamenii de ştiinţă şi care este eficienţa vaccinurilor asupra ei. Datele strânse de către cercetători până acum arată că tulpina braziliană este mai contagioasă decât celelalte două mutaţii, considerate la rândul lor cu o transmisibilitate ridicată, potrivit datelor publicate de BBC.com. În plus faţă de mutaţiile descoperite în Marea Britanie şi în Africa de Sud, varianta braziliană pare a eluda sistemul imun dobândit în urma bolii COVID-19, în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, varianta iniţială din Wuhan, cea care a generat anul trecut pandemia. Oamenii de ştiinţă nu au dat încă un răspuns clar dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva tulpinii din Brazilia, potrivit Adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro