Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Victor Atanasie Stanculescu: Lovitura de stat din decembrie '89 nu a fost data pentru Iliescu; Cazul Teo Peter: cum a fost scos vinovat stopul de catre expertii americani – detalii din dosar; Topul tunurilor imobiliare din ultimii cinci ani si cum ar putea profita samsarii de noua lege

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

In atentia ANI. Ministrul Dobritoiu a ascuns contractele sotiei cu statul. Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, a omis sa declare opt contracte pe care fi rma sotiei sale le avea cu statul. Dobritoiu si generalul Mircea Chelaru sunt invinuiti de DNA pentru locuintele de serviciu cumparate ilegal. Corneliu Dobritoiu, senatorul liberal care este presedintele Comisiei pentru Aparare, ordine publica si siguranta nationala, s-a trezit in decembrie 2012 din amnezia temporara care-l palise anul trecut, prin vara, cand si-a publicat declaratia de interese. Concret, la data de 5 iunie 2012, ministrul Apararii Corneliu Dobritoiu bara cu „z” toate rubricile din declaratia de interese. Nici o vorba despre afacerile firmei TMS-RO, a sotiei sale, Viorica Dobritoiu. Aceasta avea opt contracte cu statul roman, prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), scrieEVZ.

Cazul Teo Peter: cum a fost scos vinovat stopul de catre expertii americani – detalii din dosar. Puscasul marin care l-a omorat pe Teo Peter a scapat de inchisoare pentru ca avocatii apararii au reusit sa convinga juratii ca accidentul s-a datorat in principal semnalizarii neadecvate a intersectiei Bulevardul Dacia cu strada Polona. Iar principala dovada pe care s-au bazat a fost marturia unui expert american in reconstituirea de accidente care facuse o investigatie la fata locului. Americanii nu au avut, se pare, prea multa incredere in abilitatile anchetatorilor romani, pentru ca, la scurt timp dupa accident, superiorii lui VanGoethem din Marina Statelor Unite au solicitat ajutorul unui politist rutier din Virginia cu 18 de ani de experienta in reconstituirea de accidente de trafic, anuntaAdevarul.

Victor Atanasie Stanculescu: Lovitura de stat din decembrie ’89 nu a fost data pentru Iliescu. Victor Atanasie Stanculescu, 85 de ani, marturiseste ca avea legaturi cu reprezentanti ai serviciilor secrete occidentale in perioada 1980-1990, pe vremea cand conducea Departamentul Inzestrarii din MApN. General si fost ministru al Apararii in ziua in care Ceausescu a fugit, Stanculescu se afla acum in penitenciarul din Jilava, condamnat pentru omor deosebit de grav savarsit prin reprimarea revolutiei de la Timisoara. Stanculescu recunoaste ca Ion Iliescu l-a protejat in perioada in care era presedinte, iar procurorul general al Romaniei din acea perioada a jucat in favoarea sa. Victor Atanasie Stanculescu a preluat puterea, ca ministru al Apararii inainte de fuga lui Ceausescu, in dimineata de 22 decembrie, cand le-a si cerut soldatilor sa revina in cazarmi. Aceasta lovitura de stat avea mai multi clienti politici in acele zile: „Puteam sa aleg intre Ion Iliescu, aflat pe pozitii, Ilie Verdet, care era dispus sa faca repede un guvern reconditionat, Constantin Dascalescu, despre care aveam informatii ca vrea sa cheme Marea Adunare Nationala. Eu ma gandisem insa la Mihai Botez, dar nu stiam de unde sa il iau”, informeazaRomania Libera.

Mafia retrocedarilor. Topul tunurilor imobiliare din ultimii cinci ani si cum ar putea profita samsarii de noua lege. Statul roman a bagat in buzunarele samsarilor imobiliari titluri de despagubire de sute de milioane de euro suma record fiind de 128 de milioane pentru o singura persoana care „investise” in drepturi litigioase 1,5 milioane de dolari. Datele reies dintr-o analiza a Guvernului, prezentata la pachet cu noua lege a retrocedarilor asupra careia executivul isi va asuma raspunderea in parlament saptamana viitoare si care prevede ca restituirile in natura vor fi operate pana in 2016, iar despagubirile banesti sunt esalonate chiar si pentru cei care au deja decizii definitive. De asemenea, noua lege prevede si o limitare a sumelor pe care samsarii de drepturi litigioase le pot castiga de la statul roman. Initial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a sumelor pe care le obtineau samsarii imobiliari. In noua forma, publicata de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor(ANRP) se mentioneaza ca samsarii primesc de la stat suma pe care au platit-o in momentul in care au cumparat dreptul litigios de la proprietarul de drept plus 15% din diferenta pana la valoarea imobilului stabilita de autoritati. Initial, aceste despagubiri sunt transformate in puncte si abia din 2017 se pot converti in bani, scrieGandul.

DW: Banii, justitia, libertatea si egalitatea. Daca aduc sau nu fericirea, depinde de la caz la caz. In schimb, banii pot aduce libertatea, suspendarea executarii, inchiderea dosarului penal. Pina si in „hipercorecta” Germanie. Oamenii sunt egali in fata legii. Dar daca inculpatii sunt personalitati ale vietii politice si economice, daca au bani si influenta, ei sunt mai egali decit restul muritorilor de rind. Asa se face ca fostul cancelar german Helmut Kohl, care in analele istoriei trece drept parintele reunificarii Germaniei, a intrat si in analele justitiei. Scandalul finantarii ilegale a propriului sau partid l-a costat pe Helmut Kohl, care nu a vrut sub nici un chip sa divulge numele donatorului, pierderea presedintiei de onoare a partidului sau si l-a mai costat 300.000 de euro, suma achitata justitiei in vederea clasarii dosarului. Respectabilul si performantul pina nu demult director al Deutsche Bank, abilul si surizatorul Josef Ackermann, a putut achita fara sa clipeasca 3,2 milioane de euro pentru a face uitata prezumtia de delapidare grava, pe cind facea parte si din consiliul de Administratie al concernului Mannesmann, anuntaDeutsche Welle.

Frica de interceptari. Spaga este negociata la granita Romaniei. Negocierile se fac la pielea goala! De frica sa nu cada in plasa anchetatorilor, parlamentarii si magistratii corupti apeleaza la noi metode pentru a nu fi interceptati si inregistrati. Atunci cand primesc spaga, demnitarii isi iau masuri de siguranta in plus. Pe langa folosirea limbajului codificat, ei practica negocierea spagii in orasele de langa granita Romaniei, discutiile fata in fata si la pielea goala sau convorbiri in lifturi din institutiile publice. Limbajul codificat a devenit istorie pentru versati. Sunt celebre discutiile fostului senator PSD, Catalin Voicu, care isi prefata convorbirile codate cu expresia: „Vedeti ca vorbesc sa intelegeti dumneavoastra’, iar termenii de judecata, magistrat si bani sau alte foloase materiale, erau inlocuiti cu „spital”, „doctor” si „medicamente”. De altfel, la ultimul termen de judecata, complicele acestuia, afaceristul Costel Casuneanu, s-a rusinat: „Voicu vorbea asa. Dar era un limbaj de gradinita, il intelegea si un copil.” Integral inEVZ.

Don Juanii Romaniei. Povestile de amor ale celor mai frumosi barbati: cum le-au sedus si le-au frant inimile domnitelor domnitorii Vlad Tepes si Cuza sau controversatul Terente. Nae Ionescu, Lucian Blaga, Duiliu Zamfirescu sau domnitorul Alexandru Ioan Cuza sunt doar cativa dintre Don Juanii care au frant inimile domnitelor in secolul trecut. Adevarul.ro va prezinta povestile seducatoare de amor ale domnilor dupa care suspinau domnisoarele altadata, dar si ale unor Don Juani contemporani. De-a lungul timpului, au ramas in istorie cateva povesti de dragoste avandu-i protagonisti pe cei mai ravniti barbati, de la domnitori , scriitori, poeti la talhari notorii. Nascut in 1858 in Vrancea, la Plainesti, azi comuna Dumbraveni, Duiliu Zamfirescu este unul dintre titanii literaturii romane. Putina lume cunoaste faptul ca Duiliu Zamfirescu a fost la vremea sa unul dintre cei mai importanti cronicari ai vietii mondene din Bucuresti, postura care i-a atras si un renume de curtezan. Era un barbat extrem de elegant, care se imbraca dupa ultimul „racnet” in materie de moda, fapt pentru care doamnele din inalta societate roiau in jurul sau, scrieAdevarul.

Bonus regesc, in pretul autostrazii Nadlac-Arad. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) este dispusa sa plateasca pentru definitivarea primului tronson din autostrada Nadlac-Arad pana la 364 milioane de lei, fara TVA. Suma e doar cu putin mai mica decat valoarea umflata cu care constructorul Nelu Iordache a castigat licitatia de pe locul 6 in urma cu exact doi ani, in pofida faptului ca s-au efectuat deja o parte din lucrari. CNADNR a scos din nou la licitatie primul tronson din autostrada Nadlac-Arad, cu o lungime de 22 de kilometri, dupa ce la finele anului trecut a reziliat contractul semnat in aprilie 2011 cu o asociere formata din firmele Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, in prezent aflat in arest preventiv, si Monteadriano, companie portugheza. Autostrada ar fi trebuit definitivata in acest an, insa a avansat pana in prezent la un stadiu fizic de aproximativ 6% estimat de catre CNADNR, anuntaRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro