„Super-șoimul” lui Putin l-a asasinat pe Prigojin. Kremlinul spune că totul este „ficțiune”
Asasinarea șefului Wagner, Evgheni Prigojin a fost comandată de secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, fost șef FSB, cu acordul președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali anonimi din serviciile de informații occidentale și un fost ofițer rus de informații.
WSJ a relatat vineri că avionul privat al lui Prigojin a fost doborât de o mică bombă plasată sub o aripă, notează Reuters.
Patrușev l-a avertizat de mai multe ori pe Putin în legătură cu amenințarea reprezentată de Prigojin, care critica din ce în ce mai deschis conducerea militară a Rusiei, potrivit WSJ.
Deoarece gruparea de mercenari i-a adus lui Putin o victorie mult căutată, cucerind Bahmutul, liderul de la Kremlin a ignorat apelurile lui Patrușev.
Însă în cele din urmă a fost luat în serios după ce Prigojin l-a sunat pe Putin să se plângă de lipsa de muniție a mercenarilor, dând vina în principal pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Șeful grupului de mercenari Wagner care a luptat pentru Rusia în Ucraina a avut o dispută de lungă durată cu Ministerul rus al Apărării, care a culminat cu o revoltă la sfârșitul lunii iunie. Aceasta s-a încheiat rapid, dar a fost privită pe scară largă ca o provocare serioasă la adresa președintelui Vladimir Putin, care deține puterea de aproape un sfert de secol.
Prigojin a murit într-un accident de avion exact două luni mai târziu. Kremlinul a respins anterior ca fiind o „minciună absolută” sugestia că a fost ucis la ordinul lui Putin.
Liderul de la Kremlin a sugerat în octombrie că prăbușirea a fost cauzată de grenade de mână care au explodat în interiorul avionului.
Alte nouă persoane au fost de asemenea ucise: alte două figuri cheie în gruparea de mercenari, cele patru gărzi de corp ale lui Prigojin și un echipaj de trei persoane.
Patrușev, în vârstă de 72 de ani, este un fost șef al serviciului de securitate FSB, care în prezent ocupă funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și este considerat unul dintre cei mai influenți adepți ai liniei dure din rândul consilierilor apropiați ai lui Putin.
Cei doi se cunosc de când au lucrat împreună în cadrul KGB-ului sovietic din Leningrad – în prezent Sankt Petersburg – încă din anii 1970.
Patrușev, considerat „super-şoimului” lui Putin, este apărătorul înverşunat al războiului din Ucraina, consideră America întruchiparea diavolului şi vrea acum să facă economia rusă complet suverană.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că a văzut articolul, dar că nu îl va comenta. „În ultimul timp, din nefericire, Wall Street Journal a fost foarte ataşată de producţia de pulp fiction”, a adăugat el totuşi, referindu-se la un anumit tip de ficţiune senzaţionalistă şi şocantă publicată în revistele americane din hârtie de proastă calitate încă înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea.
„Pulp Fiction’” este şi titlul unui film de Quentin Tarantino din 1994, care s-a bucurat de un succes mondial.