Sari direct la conținut

Supernova 2014J a fost observata cu telescopul principal al Observatorului Astronomic de la Barlad

HotNews.ro
Supernova 2014J, Foto: Observatorul Astronomic Barlad
Supernova 2014J, Foto: Observatorul Astronomic Barlad

Supernova cu numele de 2014J, descoperita in luna ianuarie de astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory, a fost observata si fotografiata in seara de 30 ianuarie 2014, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, de muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Planetariul din Barlad.

Supernova 2014J a fost descoperita pe 21 ianuarie 2014 in galaxia M 82 de catre astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory cu ajutorul unui telescop de 350 de mm. Galaxia M 82 se afla la aproximativ 12 milioane de ani lumina distanta, pe teritoriul constelatiei Ursa Mare. In felul acesta lumina supernovei a calatorit 12 milioane de ani pana sa ajunga la noi.

Planetariul Barlad explica faptul ca, in termeni generali, o supernova reprezinta o etapa finala din evolutia unei stele gigantice sau supergigantice (stele mult mai mari decat soarele). Supernova este un fenomen violent, o explozie de proportii greu de imaginat. Steaua in cauza isi arunca in spatiul cosmic materialul din care a fost formata. Supernovele sunt extrem de luminoase si de multe ori emit mai multa lumina decat toate stelele dintr-o galaxie. Sunt mai multe tipuri de supernove. Supernova 2014J, este posibil sa fie de tip Ia (dupa analizele spectrale).

Supernova 2014J / Foto: Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad

In seara de 30 ianuarie 2014, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara a reusit sa captureze mai multe imagini cu galaxia M 82, unde se afla si supernova recent descoperita (2014J). In urma prelucrarilor a rezultat imaginea de mai sus.

Este posibil ca Observatorul Astronomic din Barlad sa fie primul observator astronomic public din Romania care a observat pentru prima data supernova 2014J, se mai arata in comunicatul de presa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro