Surpriză în Germania: Patronatele se declară dispuse să adopte siesta mediteraneană
Patronatele germane au anunțat miercuri că vor dezbate cu angajații adoptarea faimoasei sieste mediteraneene, anunțul venind la o zi după ce o asociație a medicilor a recomandat măsura în contextul valurilor de căldură preconizate pentru Europa în următorii ani, relatează Reuters.
„Ar trebui să ne uităm atent la ţările din sud în ceea ce priveşte relaţia dintre caniculă şi locul de muncă: să ne trezim devreme, să lucrăm productiv dimineaţa şi să tragem un pui de somn la prânz este un concept pe care ar trebui să îl introducem în lunile de vară”, a apreciat marți preşedintele Federaţiei Medicilor din Serviciul de Sănătate Publică din Germania (BVA-GD), Johannes Niessen.
El a subliniat că, „la căldură mare, oamenii nu sunt la fel de productivi. Faptul că oamenii dorm prost atunci când în timpul nopţii este prea cald duce la probleme suplimentare de concentrare”.
Comentariile sale au venit în contextul valului de căldură extremă care mătură sudul Europei, deși în Germania temperaturile nu au fost atât de ridicate. Însă și țara condusă de cancelarul Olaf Scholz a înregistrat temperaturi peste medie săptămâna aceasta, ele depășind 30 de grade Celsius. Recordul absolut a fost raportat până acum în landul Bavaria din sudul țării, unde s-a înregistrat o temperatură de 38,8 grade Celsius.
Însă Organizația Meteorologică Mondială avertizează că și emisfera nordică va fi tot mai afectată de valuri intense de căldură în următorii ani în contextul schimbărilor climatice, ducând la creșterea riscurilor de decese asociate temperaturilor ridicate.
Un studiu publicat mai devreme în cursul lunii iulie în revista Nature Medicine afirmă că anul trecut peste 60.000 de persoane au murit în Europa din cauza căldurii extreme, specialiștii afirmând că situația doar se va agrava în perioada următoare.
Ce spun guvernul german și patronatele cu privire la adoptarea siestei
Comentând recomandările formulate de Niessen cu o zi în urmă, ministrul german al sănătății Karl Lauterbach a declarat că adoptarea siestei „cu siguranță nu este o propunere rea”, dar că măsura ar trebui discutată de angajatori cu muncitorii lor, nu impusă de guvern.
Lauterbach, contactat de presa germană în timpul unei vacanțe pe care o face în Italia, a mai spus că temperaturile foarte ridicate l-au făcut să renunțe la o excursie pe care plănuia să o facă alături de familie la Roma.
„Fiica mea ar sta mai degrabă în piscină în timp ce eu citesc. Vom mai încerca mâine”, a afirmat el.
BDA, Confederația Asociațiilor Angajatorilor Germani, a declarat la rândul ei că patronatele sunt deschise față de ideea adoptării siestei, adăugând că orele de muncă mai flexibile le-ar permite angajaților să își ia pauze mai lungi după-amiaza, dacă situația este convenabilă pentru ambele părți.
Johannes Niessen mai afirmase în urmă cu o zi că angajatorii ar trebui să asigure suficiente ventilatoare la locul de muncă și să fie deschiși față de ideea adoptării unor vestimentații mai ușoare la birou, „chiar dacă regulile nu permit asta” în prezent.