Sute de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei, fără apă caldă și căldură din cauza unor noi avarii
Aproape 600 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6 ale Capitalei au rămas fără apă caldă și căldură din cauza unor noi avarii la conductele de termoficare, a anunțat, luni, compania Termoenergetica.
Astfel, au loc lucrări pentru remedierea avariilor în următoarele zone:
- Conducta DN 700/800 din zona b-dul Brâncoveanu din Sectorul 4 al Capitalei.
- Furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru patru puncte termice, care alimentează un număr de aproximativ 149 de blocuri, va fi sistată până vineri, 04.11.2022, ora 23.00.
- Vor fi afectate de oprire şi punctele termice din zona adiacentă Bulevardului Brâncoveanu, Strada Secuilor, Calea Şerban Vodă, Şoseaua Olteniţei.
- Oprirea este impusă de finalizarea lucrărilor executate de firma Erbaşu în aceasta zonă, prin care au fost înlocuiţi 1647 de ml de conductă Dn 700, preizolată. Se vor executa lucrările de întregire a Magistralei Berceni (zona Brâncoveanu) aferentă CTE Progresu, pentru alimentarea din acest CET, atunci când temperaturile exterioare vor impune pornirea unităţii de producere a energiei termice;
- Conducta DN 600 în zona Bulevardului Unirii, la intersecţia cu Bulevardul Coposu din Sectorul 4 al Capitalei. Pentru 24 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă şi căldură, până miercuri, 02.11.2022, ora 23.00. Vor fi afectate de oprire şi punctele termice din zona bulevardelor Coposu, Mircea Vodă, strada Mântuleasa şi Calea Moşilor;
- Conducta DN 200 în zona străzii Gheorghe Pătraşcu din Sectorul 3 al Capitalei. Pentru un număr de 15 blocuri, Spitalul Victor Babeş şi Fundaţia Victor Babeş va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă şi căldură, până miercuri, 02.11.2022, ora 23. Vor fi afectate de oprire şi punctele termice din Strada Rodul Pământului;
- Conducta DN 500 în zona Iancului, din Sectorul 2 al Capitalei. Pentru aproximativ 240 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură până miercuri, 02.11.2022, ora 23.00. Vor fi afectate de oprire şi punctele termice din zonele adiacente Şoselei Iancului şi Şoselei Pantelimon, precum şi a străzii Cristescu Dima;
- Conducta DN 300 în zona Apusului din Sectorul 6 al Capitalei. Pentru aproximativ 132 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură, până miercuri, 02.11.2022, ora 23.00;
- Conducta DN 500 în zona Calea Griviţei din Sectorul 1 al Capitalei. Pentru aproximativ 20 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură până joi, 03.11.2022, ora 23.00. Vor fi afectate de oprire şi punctele termice adiacente acestei zone.
Conform Termoenergetica, dispeceratele companiei municipale şi echipele de intervenţie lucrează în regim permanent pentru soluţionarea problemelor și se va lucra simultan în mai multe puncte, astfel încât, pe măsură ce se vor remedia avariile, punctele termice să fie repuse în funcţiune mai repede decât termenul estimat.
Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată
În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.
- „În 2010, pierderile din rețea însumau 25% din totalul de agent termic livrat către bucureșteni, iar după 10 ani, aceste pierderi au crescut vertiginos, la 37%.
- Pe scurt, am asistat la o degradare cu 50% a eficienței sistemului de transport a energiei termice. În mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare au fost extrem de mici, ceea ce a dus la o deteriorare accelerată a conductelor montate pe vremea lui Ceaușescu.
- Toată această politică inconștientă a celor doi edili, care au preferat panseluțele, pomenile electorale și populismele în locul asumării unor proiecte esențiale pentru buna funcționare a orașului, a avut ca rezultat apariția, în 2019, a marilor probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic către bucureșteni”, a scris Nicușor Dan, în luna iulie 2022, pe pagina de Facebook.
În 2021, Primăria Capitalei a reușit să schimbe doar 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare.
„O stabilizare insuficientă pentru a fi simțită la robinet sau în calorifere de către bucureșteni, dar esențială în ceea ce privește trendul dezastruos în care ne găseam”, a scris Nicușor Dan la vremea respectivă și situația nu s-a schimbat.
Anul acesta municipalitatea dorește să schimbe din fonduri proprii 30-35 de kilometri de conductă din rețeaua primară, plus reparațiile punctuale făcute de Termoenergetica, ceea ce va mai reduce din pierderi.
„Conform unor date preliminarii, în anul 2022, pierderile din rețeaua de distribuție vor fi de 34%, iar în următorii doi ani, tot ca urmare a investițiilor, vom reveni la pierderi sub pragul de 30%. Acest lucru va însemna pentru bucureșteni mai puține avarii și, implicit, o furnizare mai bună a agentului termic”, a explicat atunci Nicușor Dan.
Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară. În București sunt 987,34 km conductă rețea primară de și 2.963,27 km conductă rețea secundară.
În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.
Pentru a fi stabilizată, rețeaua de termoficare are nevoie de investiții majore, nu doar de cârpeli. Și acestea se pot face cu fonduri europene.
Nou contract pentru reabilitarea a 210 de km de rețea de termoficare, cu lucrări din primăvara 2023
Primarul Nicușor Dan a semnat în noiembrie 2020 contractul de finanțare pentru reabilitarea a 210 km de rețea principală de termoficare. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei din care 1,3 miliarde fonduri europene nerambursabile. Primăria a lansat licitația pentru atribuirea contractelor de lucrări abia în ianuarie 2022 și a reușit să finalizeze procedura abia zilele trecute, iar lucrurile încă nu sunt bătute în cuie, deoarece nu s-a finalizat perioada de contestații.
Dacă totul va merge bine, lucrările vor începe în primăvară, a anunțat Nicușor Dan. Dar municipalitatea este în imposibilitate de a termina proiectul până la finalul anului 2023, singura soluție ca să nu piardă banii fiind fazarea pe următorul exercițiu bugetar. Termenul anunțat de Nicușor Dan pentru finalizarea lucrărilor este de 4 ani cu tot cu proiectare, adică abia în 2026.
Cei 210 km sunt împărțiți în 5 tronsoane, fiecare de circa 40 km. Toți constructorii sunt români, a anunțat Nicușor Dan.
Contractele încă nu sunt semnate, rămâne de văzut dacă sunt contestații și cum se vor finaliza eventualele litigii.
Câștigătorii licitației sunt:
- Contract proiectare şi execuție pentru reabilitarea rețelei primare de termoficare aferente Magistralei II SUD – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) – SC SICOR SRL – SC ENERGOMONTAJ SA (asociat) având subcontractanți pe ADREM ENGINEERING SRL şi RDC GENERAL CONTRACTOR SRL – 300.187.509,80 lei fără TVA
- Contract proiectare şi execuție pentru reabilitarea reţelei primare de termoficare aferente Magistralei II – III Grozăveşti – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) – SC SICOR SRL (aociat) – SC ENERGOMONTAJ SA (asociat) având subcontractanți pe ADREM ENGINEERING SRL şi RDC GENERAL CONTRACTOR SRL – 168.150.000 lei fără TVA
- Contract proiectare și execuție pentru reabilitarea rețelei primare de termoficare aferente Magistralei V Grozăveşti – Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA (Lider) – CONSIX CONSTRUCTII SRL (asociat) având subcontractanți pe ERBASU EDIL CONSTRUCT SA, ERBASU TOTAL CONSTRUCT SA şi ELSACO ELECTRONIC SRL – 257.313.061 lei fără TVA
- Contract proiectare și execuție pentru reabilitarea reţelei primare de termoficare aferente Magistralei Progresu – Berceni – Asocierea CONSTRUCTII ERBASU SA (Lider) – CONSIX CONSTRUCTII SRL (asociat) având subcontractanți pe ERBAŞU EDIL CONSTRUCT SA, ERBASU TOTAL CONSTRUCT SA si ELSACO ELECTRONIC SRL – 315.951.133,01 lei fără TVA
Contract proiectare și execuție pentru reabilitarea rețelei primare de termoficare aferente Magistralelor: Il Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu – Berceni, Il Vest, I-II-III Vest – Asocierea SC ENERGOMONTAJ SA (Lider) – SC ELSACO ELECTRONIC S.R.L (asociat) – SICOR SRL (asociat) – IPCT INSTALATII S.R.L. (asociat) având subcontractant pe RDC GENERAL CONTRACTOR SRL – 268.600.000 lei fără TVA.
Despre sistemul de termoficare din București
Instalațiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:
- 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
- rețelele termice primare – 987,34 km;
- puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
- rețele termice secundare – 2.964,64 km.
De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.
Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:
- din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
- din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.
Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.