T.Corlatean la Digi24 : Convocarea ambasadorului Romaniei de la Budapesta imi confirma ca T.Basescu si V.Orban continua sa se inteleaga
La Izvorul Muresului au fost acele declaratii ale domnului Basescu cu stindardul razboiului ridicat. Chestiuni foarte dure, spuse intr-un spirit razboinic, pe care eu le-am calificat ca fiind si anacronic, si nerecredibil. Domnia sa facea referire la niste lucruri pe care le-a cautionat in urma cu cativa ani. In 2010, domnul Basescu a stat la aceeasi masa cu domnii Viktor Orban si Laszlo Tokes. In 2010, la 4 iunie, Parlamentul Ungariei a adoptat doua legi.
O lege a solidaritatii natiunii maghiare, asa-numita Lege a Trianonului, prin care era pus sub semnul intrebarii sistemul de pace al Tratatelor de pace de la Versailles. In acest preambul al legii se facea referire la tratatul de la Trianon, care a reprezentat o tragedie nationala pentru Ungaria, cu efecte pana in zilele noastre, este calificat un tratat de pace drept dictat, care este cauza principala a tensiunilor din Europa Centrala.
Faptul ca nu au fost obtinute drepturi colective si autodeterminare pentru comunitasile maghiare. O chestiune foarte grava, care, la acel monment ” 4 iunie 2010 ” a generat o tacere rusinoasa din partea aceluiasi domn Traian Basescu, primului ministru Emil Boc, Guvernului Romaniei si Ministerului de Externe de la acel moment”, a declarat Titus Corlatean. „A existat o adoua lege adoptata tot atunci, o lege privind acordarea cetateniei ungare.
Am fost singurul care am spus foarte clar ca cele doua legi – legea ungara si legea romana – nu sunt asemanatoare, sunt diferite” a adaugat ministrul de Externe. „Aceste doua legi care provoaca in clipa de fata consecinte. Aceasta campanie electorala din Ungaria transferata pe teritoriul Romaniei, in Transilvania, pentru a castiga cat mai multe voturi ale cetatenilor romani deveniti etnici maghiari si cetateni ungari pentru a castiga voturile acestora, aceste lucruri au fost cautionate de puterea Romaniei din 2010 printr-o tacere rusinoasa.
Va aduc aminte ca s-a mai intmplat un lucru in 2010, inainte de scoala de vara, acel aviz consultativ al Curtii Internationale de Justitie privind Kosovo. Urmare a acelui aviz consultativ, domnul Tokes si un alt lider maghiar din Romania cu viziuni extremiste au spus in felul urmator: este un precedent ce s-a intamplat cu Kosovo pentru Tinutul Secuiesc din Romania. Domnul Basescu n-a spus nimic la scoala de vara respectiva pe aceasta tema.
Trei ani mai tarziu vine la scoala de vara de la Izvorul Muresului, ridica flamura razboiului, acuza Budapesta si spune cum o pune la punct – Budapesta in sensul statului ungar – asta e motivul pentru care am spus ca aceste lucruri sunt total necredibile din partea domnului Basescu, iar reactia autoritatilor ungare la aceste interventii aparent foarte dure este urmatoarea: ambasadorul Ungariei la Bucuresti vine si prezinta o nota si prezintap o serie de consideratii. Este absolut remarcabil”, a mai spus Titus Corlatean.
„In contrast, la reafirmarea unor lucruri referitoare la simbolistica legii Trianonului si la legea cetateniei ungare i-am reafirmat domnului ministru al Ungariei aceste diferente intre legea romana si legea ungara. Astazi un secretar de stat il convoaca pe ambasadorul Romaniei si i se transmite o nota fata de declaratiile mele. Este o reactie disproportionata.
Nu e o nota de protest, e o nota verbala care nici macar nu este apostilata, semnata. Este cel mult un non-paper. E un exercitiu de imagine, este o reactie disproportionata, ceea ce imi confirma ca cei doi lideri continua sa se inteleaga foarte bine, sa-si faca servicii reciproce, sa se sprijine recproc pentru obtinerea unor voturi suplimentare in perspectiva. Exista un bazin in care domniile lor doresc sa obtina voturi, a adaugat ministrul de Externe.
El a facut referire la alegerile care urmeaza in Ungaria, dar si la Partidul Miscarea Populara si la alegerile din 2014 din Romania. Exista posibilitatea ca aceste scoli de vara sa nu mai aiba loc Sunt suisuri si coborasuri, am incercat sa privilegiem ce e mai important in relatia dintre cele doua tari. MAE a reactionat constant, nu nervos, reafirmand principiile, solicitand clarificari. Vreau sa spun ca am luat nota si am apreciat raspunsul MAE ungar la solicitarea adresata de noi, in sensul de a se separa de declaratiile liderului Jobbik.
Reafirmarea atunci a principiilior parteneriatului dintre statele noastre e pozitiv. Voi continua sa pun in prim-plan ce e important in relatiile noastre, sper sa treaca vara agitata, desi stiu ca urmeaza alegeri in Ungaria si trebuie sa ne asteptam la aceste fibrilatii politice. Fac un apel sa privilegiem ce e cu adevarat important. Putem continua sa incercam sa gasim calea rationalitatii. Exista rezerve de pragmatism si rationalitate pentru a pune in prim plan ce e important, alegerile vin si trec, relatiile bilaterale trebuie sa mearga in directia cea buna.
In majortitatea cazurilor romanii si ungurii se inteleg bine, iar cei care tulbura apele sunt politicienii. Maghiarii din Romania nu sunt exclusi, au un nivel de protectie superior multor state europene. Am apreciat ca liderul UDMR a dezavuat declaratiile extremiste ale liderului de la Jobbik, e un lucru pozitiv. Exista posibilitatea ca de la anul aceste scoli de vara sa nu mai aiba loc. Avem parchet, procurori care poate ar face bine sa se uite si sa traga o concluzie privind desfasurarea unor activitati pe teritoriul Romaniei.
Poate cei din justitie isi vor pune o intrebare, poate vedem cum sunt autorizate aceste activitati. Extremistul cu mintea ratacita de la Jobbik si-a asumat un conflict cu Romania. Spunem ce avem clar, raspicat, fara a ridica stindardul razboiului impotriva unei tari nefacand distinctia intre o tara cu care trebuie sa ai o relatie pozitiva si atitudinile unor extremisti. S-a spus ca Tokes ar fi fost colaborator al Securitatii romane si poate ungare.
Dincolo de retorica nationalista extremista incitatoare la ura, intreb: daca aceste lucruri au existat, de ce au stat ascunsre ingropate, de ce nu au fost scoase?, a mai declarat Titus Corlatean. Titus Corlatean a facut aceste declaratii in contextul in care secretarul de Stat in Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth l-a convocat joi pe ambasadorul roman in Ungaria, Victor Micula, pentru a respinge, intr-o declaratie verbala, ceea ce a declarat ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, la Izvorul Muresului si intr-un interviu recent.
Zsolt Nemeth a respins ferm acuzatiile lui Titus Corlatean, potrivit carora legea ungara privind coeziunea nationala contine o strategie ungara de recucerire a Bazinului Carpatic si urmareste sa repuna in discutie tratatele de pace de la Versailles. Textul legii contine tocmai opusul, a declarat secretarul de stat, citat de MTI.