Sari direct la conținut

Tănase Stamule: La 6 luni deficitul este de aproximativ 3% din PIB / Moștenirea lui Câciu, un bolovan uriaș legat de economia României

HotNews.ro
Deficit bugetar, Foto: Yann Song Tang / Panthermedia / Profimedia
Deficit bugetar, Foto: Yann Song Tang / Panthermedia / Profimedia

Se va vedea în următoarea execuție bugetară de la Ministerul de Finanțe faptul că avem la 6 luni o gaură de 49 de miliarde de lei, adică aproximativ 3% din PIB, susține Tănase Stamule, membru PNL și profesor ASE.

“Greaua moștenire a domnului Câciu (fostul ministru al Finanțelor n.r.) se dovedește a fi un bolovan uriaș legat de economia României”, spune el, într-o postare pe Facebook.

Execuția la 5 luni arată un deficit de 2,32% din PIB (36,8 miliarde lei).

Potrivit acestuia, înainte de a gândi orice forma de creștere a taxelor și impozitelor e obligatoriu să ne uităm pe partea de cheltuieli.

În opinia sa:

1. Nu se poate să nu mutăm unele instituții în clădiri moderne doar fiindcă funcționarii nu vor să piardă 15% spor de condiții periculoase de muncă.

2. Nu se poate să ai salariu net de peste 7-8.000 de lei de la stat și să primești în continuare tichete de masă și vouchere de vacanță.

3. Nu se poate să existe în unele ministere agenții la nivel județean când trecerea lor la nivel regional ar scădea masiv costurile și ar eficientiza sistemul.

4. Nu se poate să înființezi agenții noi cu sute de posturi în organigramă.

5. Nu se poate să dezghețăm angajările la stat in 2024.

6. Nu se poate să mai plătim indemnizații pentru persoane cu handicap celor perfect sănătoși.

7. Nu se poate sa mai dăm ajutoare sociale celor ce nu vor să muncească.

“Prioritate pentru statul român trebuie să fie reducerea cheltuielilor și doar după să vorbim despre creșterea de taxe. Dacă cerem românilor să fie solidari, atunci primul semn trebuie să îl dea statul prin reducerea propriilor sale costuri”, a explicat el.

Reamintim că în Coaliție se discută un pachet de modificări fiscale, mai exact de creșteri de taxe care să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024.

Citește și:

De ce vin creșteri de taxe: Bugetul pe 2024 se va confrunta cu 4 noi tipuri de cheltuieli uriașe ce însumează circa 80 miliarde lei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro