Sari direct la conținut

Tarifele de interconectare în telefonia mobilă vor scădea cu 10% de la 1 ianuarie 2020 / Analist: Se continuă subvenționarea marilor operatori

HotNews.ro
Consiliere psihologica prin telefon, Foto: pexels.com
Consiliere psihologica prin telefon, Foto: pexels.com

​Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să scadă cu 10% tariful maxim pe care îl pot percepe pentru terminarea apelurilor de voce în propriile rețele, un cost care se regăsește în factura finală plătită de utilizatorii de telefonie. Decizia a fost anunțată vineri de arbitrul telecom (ANCOM), ca măsură tranzitivă, până la adoptarea unui tarif unic la nivelul UE etapă preconizată a avea loc până la finalul anului viitor. Analistul telecom dr. Nicolae Oacă susține că prin această ‘mare’ reducere s-ar continua subvenționarea marilor operatori mobili, o anomalie veche în piața din România.

  • „ANCOM a propus, ca măsură tranzitorie, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizată a avea loc până la finalul anului 2020, practicarea unui tarif maxim de 0,76 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile, cu 10% mai mic față de nivelul actual. Ne așteptăm ca această reducere să se reflecte și în tariful pe care îl plătește fiecare utilizator pentru apelurile către terminalele mobile”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Măsura a fost luată joi, 10 octombrie, în urma unui proces de dezbatere publică cu industria.

Orange România, Vodafone Romania, Telekom Romanian Mobile Communications (fostul Cosmote), RCS&RDS și Lycamobile, operatorii desemnați cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie, vor fi obligați să nu depășească nivelul de 0,76 eurocenţi/minut, tariful maxim reglementat pentru furnizarea serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria rețea, față de 0,84 eurocenți/minut cât este în prezent.

Potrivit ANCOM, noul tarif maxim de 0,76 eurocenţi/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2020, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile, unic la nivel european.

Conform prevederilor Directivei UE 1972/2018, intrate în vigoare la data de 20 decembrie 2018, până cel târziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene.

  • Nicolae Oacă, analist telecom: Marii operatori avantajați, subvenționați prin tarife de terminare mari

Analistul telecom, dr. Nicolae Oacă, susține pe blogul său că această reducere este mult prea mică, avantajând în continuare marii operatori de telefonie mobilă.

  • „Marile tarifele de terminare în rețelele mobile din România, anomalie de mult prea mult timp, au făcut ca operatorii de rețele fixe dar și unii operatori de rețele mobile să subvenționeze marii operatori de comunicații mobile mărindu-le veniturile pe seama utilizatorului final, a economiei naționale. Operatorii cu un număr mare de utilizatori vor avea mai multe apeluri terminate în propria rețea comparativ cu operatorii cu mai puțini utilizatori. De exemplu, în rețeaua Vodafone, 9 milioane utilizatori, se vor termina mai multe convorbiri decât în rețeaua RCS&RDS, 3,4 milioane de utilizatori”, susține acesta.

Acesta spune că este dificil de înțeles argumentația ANCOM și mai ales cu care dintre statele europene s-a făcut comparația de vreme ce tariful de terminare în rețelele mobile din România, €0,0084/minut, este de mai mulți ani și chiar și în acest an 2019, mai mare decât mediile UE, sau decât tarifele din Franța, Anglia, Spania, Olanda, etc.

  • „Cu noul tarif de terminare de €0,0076/minut propus pentru anul 2020 România poate ajunge la nivelul mediei UE din acest an 2019 deși din punct de vedere economic (PIB, salariu mediu, putere de cumpărare, etc.) suntem în coada UE. Foarte probabil că și alte țări vor reduce acest tarif în anul 2020 astfel că anul viitor, iar ne vom afla unde nu ne este locul – peste media UE. Ținând seama de dezvoltarea economică, România ar fi trebuit să aibă, alături de Bulgaria, cele mai mici tarife de terminare în rețelele mobile din UE, deoarece au cele mai mici cheltuieli operaționale (salarii, etc.).”, este de părere analistul.

Pentru o analiză mai mare pe acest subiect citește: http://nicolaeoaca.blogspot.com/

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro