Sari direct la conținut

Tarom: 600 mil. euro ajutor de stat pt restructurare

Ziarul Financiar

Compania nationala de transport aerian TAROM va beneficia de un ajutor de stat pentru restructurare in valoare de 600 milioane euro, in baza autorizarii obtinute din partea Consiliului Concurentei, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Volumul total de ajutoare de stat autorizate sau in curs de autorizare este de aproximativ 1,8 miliarde euro in acest an, din care aproximativ un miliard de euro revine industriei siderurgice.

Operatorul aeronautic TAROM traverseaza de mai multi ani o perioada dificila, inregistrand constant pierderi. Desi au fost efectuate studii de restructurare, unul dintre ele fiind realizat de catre Lufthansa Consulting (parte a companiei aviatice germane Lufthansa), obiectivele anuntate in fiecare an au fost ratate. In 2003, compania a inregistrat pierderi de 14,5 mil.

dolari la o cifra de afaceri de 220 mil. dolari, pentru acest an fiind estimata o reducere a pierderilor catre 6 mil. dolari. Potrivit estimarilor oficialilor TAROM, compania ar urma sa devina profitabila din 2005. Compania numara in jur de 2.600 de angajati, potrivit ultimelor date disponibile.

In ultimul deceniu, nu mai putin de zece persoane au fost schimbate din functia de director general la TAROM, lucru care a marcat evolutia companiei.

Reprezentantii TAROM nu au dat detalii pana la inchiderea editiei despre planul de restructurare al companiei pentru care a fost acordat acest ajutor de stat de proportii.

„Ajutoarele de stat nu se opresc, ci se acorda cu respectarea regulilor stricte ale acquisului comunitar, pentru viabilizarea companiilor respective, a rentabilizarii acestora. Se pot acorda ajutoare de stat pentru activitatile de cercetare – dezvoltare, ocuparea fortei de munca, pregatirea fortei de munca sau dezvoltare regionala, si nu pentru a acoperi gauri in economie”, spune Berinde.

Mihai Berinde, 54 de ani, este din primavara acestui an presedintele Consiliului Concurentei, ocupand una dintre cele mai puternice pozitii din Romania. Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, seful Concurentei va raporta direct numai comisarului european de concurenta. Berinde este unul dintre cei mai longevivi demnitari de dupa Revolutie, dar a stat mereu in umbra.

In ultimii ani, a fost secretar de stat pe probleme de integrare europeana la ministerul economiei si comertului.

Consiliul Concurentei nu acorda ajutoare de stat, ci autorizeaza sau nu solicitarile de ajutoare de stat, pe baza criteriilor adoptate potrivit legislatiei europene.

Pentru companiile din industria siderurgica sunt in curs de evaluare la Consiliul Concurentei ajutoare de stat in valoare de 688 mil. euro, in timp ce Ministerul Economiei si Comertului a solicitat acordarea de ajutoare de stat in valoare de 400 mil. euro, din care circa 71% sunt alocate pe proiecte mari de investitii.

„In cazul industriei siderurgice, valoarea ajutorului de stat solicitat este de aproximativ un miliard de euro pana in 2005, din care insa numai 400 mil. euro inseamna ajutoare efective, restul fiind stergeri de datorii sau alte facilitati care nu privesc viitorul companiilor din acest sector”, a precizat Mihai Berinde.

Repartizarea pe destinatii a ajutoarelor de stat mai sus mentionate este de 70% pentru restructurare, ponderi importante ocupand si proiectele mari de investitii (17%), respectiv dezvoltarea regionala (7%).

Consiliul Concurentei a respins in premiera recent acordarea de ajutoare de stat catre doua societati. In acest moment, sunt deschise trei investigatii privind acordarea de ajutoare de stat catre Uzinele Sodice Govora, Metrorex si CET Bacau.

Ajutoarele de stat o data acordate, ele pot fi si recuperate, daca se observa ca nu si-au atins finalitatea, adica societatile respective nu s-au restructurat sau nu au devenit viabile. „Daca ajutoarele de stat nu-si ating obiectivul pentru care au fost acordate, se poate recurge la recuperarea acestora, chiar in instanta”, explica presedintele Consiliului Concurentei.

Intrebat daca exista riscul ca garantarea de catre stat a depozitelor populatiei la CEC sa fie considerat ajutor de stat de catre Comisia Europeana, Berinde a raspuns: „Din punct de vedere concurential, orice interventie a autoritatii(statului – n.r.) poate fi considerata o practica mai putin concurentiala. Vad pe termen scurt o rezolvare a situatiei la aceasta institutie (CEC – n.r.

), care urmeaza sa fie privatizata. Dar, bineinteles ca o institutie bancara sanatoasa actioneaza ca si ceilalti actori de pe piata, fara ca statul sa intervina si sa garanteze in favoarea sa”, a mai spus Berinde.

Consiliul Concurentei autorizeaza in acest an ajutoare de stat de 1,8 mld. euro

CEC este singurul jucator de pe piata bancara, care beneficiaza in acest moment de garantarea integrala de catre stat a depozitelor persoanelor fizice.

In plan concurential, pe masa forului antitrust sunt in diverse faze dosare grele din economie. Mult asteptatul dosar al pietei cimentului va avea un deznodamant pana in luna noiembrie, promite seful Concurentei.

„Acest raport nu este inca finalizat, sper ca acest lucru sa se produca pana la finele lunii septembrie, iar decizia sa fie anuntata in acest caz in noiembrie”, a spus Berinde.

Investigatia derulata pe piata cimentului a vizat toate aspectele legate de preturile practicate, autorizarea concentrarilor respective de pe piata, acuzatiile de abuz de pozitie dominanta sau chiar intelegeri de tip cartel asupra formarii pretului pe piata.

Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania) isi impart piata cimentului din Romania in mod aproape egal, fiecare avand cate trei fabrici in acest moment.

Concurenta s-a autosesizat de asemenea in cazul grupului austriac Kronospan de pe piata lemnului pentru a vedea daca acesta a facut abuz de pozitia sa dominanta. „Trebuie inteles foarte clar ca pe o piata poate exista o pozitie dominanta legea incriminand numai abuzul de aceasta pozitie”, spune Berinde.

Alte investigatii sunt in derulare si pe piata siderurgica, unde este cercetat in ce masura COS Targoviste a facut abuz de pozitie dominanta. Pe piata medicamentelor, sunt cercetati doi jucatori de pe piata – Sicomed si Microsin, privind vanzarea exclusiva a substantei de baza necesara fabricarii unui medicament, investigatia fiind declansata in luna mai.

In ceea ce priveste privatizarile derulate recent pe piata romaneasca in domeniul energiei si cel al petrolului, Concurenta confirma ca Enel (Italia) si OMV (Austria) au facut notificarile de preluare a companiilor romanesti in termenul legal de 30 de zile de la semnarea contractului.

Grupul austriac OMV va prelua 51% din actiunile Petrom pentru circa 1,4 – 1,5 mld. euro, in conditiile in care austriecii detin 25,1% din actiunile grupului privat Rompetrol. Deja, OMV a anuntat ca va renunta la pachetul de la Rompetrol daca forul roman antistrust va cere acest lucru pentru a aproba achizitia Petrom.

Berinde precizeaza ca dosarul tranzactiei este in analiza, concluziile urmand sa fie prezentate in termen de 30 de zile de la data notificarii, care a fost 23 august.

In cazul in care Concurenta are nevoie de date suplimentare pentru a studia impactul tranzactiei asupra concurentei pe piata sau a definirii pietei relevante a produsului, termenul poate fi extins cu inca patru luni, adica pana la inceputul anului viitor.

„In cazul Petrom, date fiind operatiunile in strainatate ale companiei, in Serbia, Bulgaria, Moldova, Ungaria sau Kazahstan, piata relevanta depaseste granitele Romaniei”, spune Berinde.

Referitor la inchiderea capitolului de negocieri cu Uniunea Europeana privind concurenta, Berinde spera ca acestea sa fie inchise pana la finele anului. El crede ca Romania poate adera in 2007, chiar daca nu toate capitolele de negocieri vor fi inchise la 31 decembrie 2004.

„Procedural, este posibil ca in termen de circa un an si jumatate tarile membre sa ratifice tratatul de aderare al unui nou stat. Pentru Consiliul Concurentei, capitolul o data inchis inseamna ca se si aplica imediat, nu ca in cazul celorlalte capitole, care sunt puse in aplicare de la data aderarii”, explica Berinde.

„In lunile iulie si august, am transmis punctul de vedere al partii romane referitor la comentariile facute de Comisia Europeana. In acest context, am procedat la mici ajustari la legea concurentei si la cea a ajutoarelor de stat. Proiectul de modificare a legii ajutoarelor de stat a fost aprobat prin ordonanta de urgenta si transmis la Parlament.

In paralel, proiectul de lege cu modificarile aduse la legea Concurentei se afla la Parlament. Am aprobat de asemenea, Regulamente, astfel ca la nivelul legislatiei primare si secundare suntem in conformitate cu acquis-ul”, a precizat Berinde.

Pentru aplicarea normelor concurentiale, Consiliul Concurentei este acum in plin proces de instruire a personalului propriu si a suplimentarii acestuia cu noi comisari de concurenta. Pe de alta parte, Concurenta incearca sa formeze o cultura a concurentei in Romania, inclusiv prin organizarea de seminarii cu experti internationali.

„Cu autoritatile de reglementare (ANRE, ANRGN, ANRM, ANRC) sunt necesare aceste intalniri, mai ales in contextul liberalizarii pietelor de energie, care trebuie sa se produca fara ca regulile privind organizarea pietei sa contravina celor de concurenta”, mai spune Berinde.

In acest moment, Consiliul Concurentei are un personal de 350 de oameni, din care in plan teritorial circa 132 persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro