Sari direct la conținut

Tatăl lui Alex Hogea, victimă la Colectiv, după clasarea celui de-al doilea dosar Colectiv: „O palmă peste obrazul fiecărui părinte care a plâns, care a sperat”

HotNews.ro
Victimele de la Colectiv, Foto: AGERPRES
Victimele de la Colectiv, Foto: AGERPRES

Această Ordonanță nu închide o rană, ci o adâncește. Nu aduce pace, ci un nou val de durere și disperare. Dar voi continua să cer, să strig după dreptate”, spune tatăl lui Alex Hogea, victimă la Colectiv, după ce procurorii au clasat dosarul referitor la felul în care responsabilii statului român au tratat cazul Colectiv, după incendiul din octombrie 2015, arată HotNews.ro

Potrivit unei Ordonanțe consultată de HotNews.ro, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat, pe 4 iunie 2024, dosarul care a vizat cercetarea condițiilor în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv cele referitoare la transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra acestora. 

Procurorul a clasat cauza pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, victimă Colectiv, scrie pe pagina sa de Facebook că „ordonanța aceasta este o parodie a ceea ce ar trebui să fie dreptatea”. 

„După aproape 9 ani de la moartea fiului meu, Alexandru, mă aflu din nou în Viena. În orașul care a fost locul ultimelor zile din viața lui. Locul care ar fi trebuit să-i ofere o șansă, dar în care a ajuns prea târziu. Printr-o ironie a sorții, fiind azi aici, chiar în Palatul Justiției, am primit un alt verdict halucinant din partea reprezentanților legii din România – Ordonanța de clasare a dosarului Colectiv 2.

În acest Palat al Justiției, unde ar trebui să simți greutatea fiecărui cuvânt rostit în numele dreptății, am deschis acel document care mi-a zdrobit ultimele speranțe. România a decis că nu s-a încălcat nicio lege în acele zile, când tineri răniți într-un accident stupid în care corupția a avut cel mai important cuvânt nu au primit nici șansa de a se salva în spitale, după ce au reușit să supraviețuiască focului”, scrie Hogea. 

CITAT: „Mă întreb ce fel de justiție este aceea care închide ochii la suferință, care ascunde adevărul sub preș și care își permite luxul de a ignora nenumărate vieți pierdute? Alexandru, băiatul meu care avea atunci doar 19 ani, nu a murit doar din cauza flăcărilor care l-au înconjurat în acea noapte blestemată. Alexandru a murit încet, urmare a neputinței unei țări care nu a fost în stare să-l salveze”

  • Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, victimă Colectiv

Fiul său, Alexandru Hogea, avea doar 19 ani când a fost rănit în incendiul din octombrie 2015. Cu 30% arsuri din suprafața corpului, a decedat în spitalul AKH Viena după ce transferul său în străinătate a fost amânat de autoritățile din România, potrivit Libertatea. 

„A murit sub privirea indiferentă a unui sistem care s-a pierdut în hârtii și în promisiuni goale. A murit pentru că a fost tratat ca un număr, parte dintr-o statistică și nu ca un tânăr cu o viață înainte. «Numarul 60». Un nume pe o listă a morții. A murit de sepsis, ucis de bacterii rezistente la orice antibiotic, «cadou» din partea sistemului sanitar românesc.

România l-a lăsat să aștepte, să se stingă puțin câte puțin, până când a fost prea târziu. Ne-au trimis în Belgia, dar pe Alexandru au «uitat» să îl transfere, așa cum ne anunțaseră. Apoi în Austria, un loc în care eram așteptați de 3 zile, dar ei nu l-au lăsat să plece la timp. Într-un pat de spital în care nicio minune nu mai putea avea loc – era prea târziu. Acum, când cerem socoteală, când cerem să aflăm cine este responsabil, primim o hârtie pe care scrie că nimeni nu a greșit”, povestește tatăl lui Alexandru. 

„Mai există lege doar pentru a proteja șmecherii”

Narcis Hogea menționează că, deși nu mai crede în justiția din România, va continua să lupte pentru dreptate. 

Această Ordonanță de clasare este o palmă peste obrazul fiecărui părinte care a plâns, care a sperat, care a rămas apoi cu inima frântă de durere și de moarte. Este dovada că justiția din România nu mai există. A murit, iar un procuror român a avut curajul să scrie că nu existau legi pe care ei să le ignore, într-un document care ar face și un student la drept să se rușineze, dacă ar reprezenta lucrare pentru vreun examen.

Nu pot și nu vreau să accept această insultă adusă memoriei fiului meu. Nu pot și nu vreau să cred că acesta este răspunsul final al țării mele, al țării pe care Alexandru o iubea atât de mult.

(…) Această Ordonanță nu închide o rană, ci o adâncește. Nu aduce pace, ci un nou val de durere și disperare. Dar voi continua să cer, să strig după dreptate. Pentru memoria lui Alexandru, care merită adevărul. Pentru toate morțile evitabile, morți pentru care nu a răspuns nimeni în această țară”. 

„Ordonanța aceasta este o parodie a ceea ce ar trebui să fie dreptatea. Actualul procuror general al României, domnul Alex Florența încă poate lua măsuri, încă poate infirma aceasta Ordonanță jenantă. Altfel, suntem chiar singuri și mai există lege doar pentru a proteja șmecherii”, mai spune bărbatul. 

65 de persoane și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul bucureștean Colectiv au murit 65 de persoane. 27 de tineri au murit în noaptea incendiului, iar restul victimelor au încetat din viață în următoarele câteva luni, în spitale din România și din străinătate.

Ce a spus Bănicioiu în fața procurorilor

Întrebat de procurori, conform Ordonanței de Clasare, despre cum s-a acționat la transferul pacienților în străinătate, fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a spus: „Eu ca ministru nu aveam nici o atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului, doar medicul curant, adicã medicii de la terapie íntensivã sau cei de la chirurgie plasticã și clinica primitoare. Eu puteam sã mã implic doar în asigurarea resurselor financiare și de transport și de asigurarea asistenței medicale pe perioada transportului pânã la preluarea pacientului de către medicii strãini”.

Ce scrie în Ordonanța de clasare a Dosarului Colectiv 2: Ministrul Bănicioiu și managerii de spital care n-au transferat răniții de la Colectiv în străinătate au scăpat – procurorii au clasat cazul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro