Sari direct la conținut

Taxarea pe piața de capital: la anumite venituri nu scapă investitorii de Declarația unică. Atenție la noile praguri pentru plata CASS

HotNews.ro
Piata de capital, Foto: Terrance Emerson | Dreamstime.com
Piata de capital, Foto: Terrance Emerson | Dreamstime.com

Taxarea pe piața de capital s-a schimbat. Investitorii vor plăti 1-3% în funcție de perioada de deținere, în loc de 10%. Mai exact, Legea (142/2022) prevede reducerea impozitului pe câștigul din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an. Este vorba despre investitorii individuali.

Impozitarea se face la sursă. Aceeași impozitare se aplică și pentru cei care investesc prin fonduri.

Partea negativă: nu se mai poate compensa câștigul cu pierderea.

Anul trecut, diverse persoane spuneau că, odată cu această lege, investitorii scapă de Declarația unică, lucru parțial fals.

Ordonanța 16/2022 (modificată prin Legea 370/2022) a schimbat plafoanele. Este foarte ușor pentru un investitor să depășească cel mai de jos plafon pentru plată, respectiv de 6 salarii minime pe economie fără a avea o investiție foarte mare (evident, depinde de piață, cunoștințe, fler). Deci va trebui depusă Declarația unică (era nevoie si dacă nu se modificau plafoanele și rămânea cel unic, de 12 salarii).

Nu știm care va fi salariul minim în 2024, când trebuie depusă declarația unică pentru veniturile din 2023, dar dacă îl luăm pe cel din 2023 (orientativ), am vedea că investitorii care depășesc primul prag vor trebui să plătească 1.800 lei după depunerea Declarației unice.

Pentru că nu mai pot compensa câștigul cu pierderea, acest lucru reprezintă o taxare în plus în anumite cazuri.

Ca taxare, vorbim de 10% CASS (la fiecare prag: 6, 12, 24 de salarii) plus 1-3%.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro