Sari direct la conținut

​Taxe mai mari, încasări mai mici: cazul alcoolului / Coaliția vrea să mărească și mai mult acciza

HotNews.ro
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com

Creșterea taxelor nu înseamnă și creșterea încasărilor. Statul a mărit taxarea la acool, anul trecut, prin Ordonanța creșterilor de taxe (16/2022) în speranța de a încasa mai mulți bani. S-a întâmplat pe dos, au scăzut veniturile în urma majorării accizei.

“Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au scăzut cu 2,6% în primele 6 luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară din 2022 (de la 379,46 milioane lei, la 369,68 milioane de lei), în pofida unei creșteri agregate de 11% a accizei în anul 2022”, se arată într-un comunicat al asociației Spirits România.

Spirits România reamintește că majorarea taxelor nu poate reprezenta unica soluție pentru obținerea de venituri suplimentare la buget, mai ales în condițiile în care costurile cu materiile prime și producția au crescut cu până la 80%, punând presiune suplimentară pe producătorii locali.

Conform sursei citate, costurile tot mai mari coroborate cu o taxare excesivă vor conduce la scăderea vânzărilor, micșorarea încasărilor la buget din TVA și impozit pe profit, cu posibile reduceri de personal în industrie.

Efectele negative se vor resimți atât la nivel economic cât și social, în condițiile în care este de așteptat ca noi majorări de taxe să ducă și la o creștere a consumului de băuturi alcoolice contrafăcute, cu efecte foarte grave pentru sănătatea consumatorilor.

“Ne preocupă informațiile potrivit cărora Guvernul plănuiește noi majorări de taxe pentru industria alcoolului și băuturilor spirtoase, cu atât mai mult cu cât accizele în acest sector au crescut deja de 3 ori în ultimul an și jumătate (de două ori în 2022 și încă o dată la începutul lui 2023)”, a declarat Florin Rădulescu, președintele Spirits România.

Asociția reamintește că, în trecut, au mai existat situații în care majorările excesive de taxe au avut efectul invers celui scontat.

  • „De exemplu, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%”.
  • “În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în perioada 2016-2021 scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 850.20 milioane lei în 2021 pentru piața băuturilor spirtoase.”

În acest moment, spune Asociația, în România valoarea accizelor este mai mare decât în statele vecine și peste valorile practicate în unele tari dezvoltate din Uniunea Europeană, deși veniturile consumatorilor sunt mai mici.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro