Sari direct la conținut

Teama de a spune “nu”. Cum sa nu-i mai lasi pe altii sa profite de bunatatea ta

HotNews.ro

Este un cuvant atat de simplu, dar, uneori, atat de greu de rostit. Il folosim cu usurinta in discutiile pe care le avem cu familia, dar nu si cand stam de vorba cu altii. Unora le este imposibil sa spuna „nu”, de teama sa nu supere pe cineva. Facand asta, devin stresati, se aleg cu durere de cap, au stari de nervozitate si insomnie. Daca si tu faci parte dintre ei, afla din articol cum te poti schimba.

Incepe cu o jumatate de “nu”. Incearca sa negociezi. Refuza sa faci ceva pe de-a intregul: “Voi face curatenie in doua camere, daca faci si tu in celelalte 3”, “Daca incepi tu proiectul, eu o sa-l termin”.

Cand te vei mai obisnui cu aceasta tactica, treci la un “nu” direct. De exemplu, daca te suna o persoana care incearca de mult timp sa te convinga sa cumperi un anumit produs, nu trebuie sa-i oferi o multime de scuze doar pentru ca iti este jena sa o refuzi. Nu-i da nici raspunsuri de genul: “o sa vad”, “nu stiu sigur daca pot”. Raspunsurile vagi lasa impresia ca o sa dai curs cererii sale. Fii scurt si direct: “Nu, multumesc. Nu ma intereseaza”.

Barbatii se descurca foarte bine cu aceasta tactica, in timp ce femeile simt nevoia sa ofere explicatii si sa se scuze pentru ca au refuzat. Sunt cele care folosesc cel mai des “nu”-ul argumentat. Foloseste o formula care nu da ocazia unei negocieri: “Nu pot merge la masa pentru ca am de terminat un raport pana diseara”.

Apeleaza la un “nu” amanat – un mod de a refuza pe cineva este si acela de a-i da impresia ca ii vei face pe plac altadata. Foloseste aceasta tactica numai daca ai fi vrut sa spui “da”, dar chiar iti este imposibil: “Nu putem merge astazi la masa, dar putem iesi saptamana viitoare”.

Un “nu” interogativ – un mod de a te eschiva, lansand un nou subiect de discutie: “Nu putem merge la masa astazi, dar mai este ceva despre care ai vrea sa discutam in afara de …?”.

Si nu uita: cand zici „nu”, „nu” sa ramana. Nu da inapoi, doar pentru ca te simti vinovat. Nu-ti face griji de ceea ce crede lumea daca refuzi sa faci un anumit lucru. Cand spui „da”, fii sigur ca te poti tine de cuvant si ca ceea ce ai decis sa faci nu-ti va da peste cap planurile.

Sursa: ivillage.co.uk

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro