Sari direct la conținut

​Teama unei decuplari economice a Frantei prinde radacini in Germania: Mitterrand a avut doi ani, Hollande nu va avea atat timp, trebuie sa actioneze in acest an

HotNews.ro

Franta si Germania, principalii arhitecti ai constructiei europene, sarbatoresc martea viitoare 50 de ani de la reconcilierea lor istorica, dupa al doilea Razboi Mondial, dar gigantul economic german priveste cu tot mai multa ingrijorare la vecinul sau francez, care pare sa prezinte semnele unei decuplari economice periculoase pentru ansamblul zonei euro, scrie AFP.

In 22 ianuarie 1963, semnarea Tratatului de la Elysee de catre generalul de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer a marcat vointa unui nou viitor pentru cei doi „dusmani istorici”.

La jumatatea lunii noiembrie, insa, o informatie, dezmintita oficial, starnea senzatie: guvernul german ar fi incredintat celor cinci intelepti – economisti insarcinati cu consilierea executivului – misiunea de a reflecta la reformele necesare in Franta. Semn de febrilitate sau scurgere calculata pentru a pune presiune asupra Parisului?

Cateva zile mai tarziu, la varful tensiunilor dintre cele doua tari in ceea ce priveste strategia pentru zona euro – austeritate impotriva relansarii cresterii – purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, afirma ca Berlinul il asteapta pe premierul francez, Jean-Marc Ayrault, cu „curiozitate”, pentru a putea „explica masurile avute in vedere de guvernul francez pentru a ajunge la mai multa competitivitate”.

„Franta, noua Grecie?”, se intreba influentul tabloid Bild, „bomba cu intarziere”, scria Die Welt, ca ecou la saptamanalul britanic „The Economist” in timp ce, pentru Handelsblatt, Franta este „bolnavul” Europei.

Un calificativ folosit si de Lars Feld, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului Inteleptilor. Intrebat de AFP, acesta explica: „Nu ma tem ca Franta se va regasi in situatia Italiei de anul trecut, respectiv sa fie nevoita sa faca fata unor puternice cresteri ale dobanzilor”.

„Problema este ca in 2012 economia franceza a stagnat pentru al doilea an consecutiv si situatia nu se anunta buna nici pentru acest an”, a continuat acesta. „Motivul pentru care nu merge prea bine in Franta, in comparatie cu Germania, este competitivitatea sa foarte redusa din cauza pietei muncii, a sistemului social si a impozitelor”.

Aceasta analiza este insa contestata de altii. „Problema Europei nu este Franta, ci mai degraba Germania”, explica economistul sef al sindicatului german Verdi, Dierk Hirschel, in luna octombrie.

„Dragi francezi, nu va atingeti de periculoasa licoare magica germana”, afirma acesta, denuntand precaritatea pietei muncii si a salariilor din Germania.

Unii economisti remarca, astfel, ca in ultimii 20 de ani Franta a creat mai multe locuri de munca decat Germania, intreprinderile sale au investit mai mult, consumul a fost mai solid si, in ansamblu, PIB-ul sau a crescut mai mult … Iar, pe termen lung, cresterea franceza ar urma chiar sa se distanteze de cea a Germaniei, gratie unei demografii mai bune.

Dr, daca ne uitam la ultimii ani, cifrele citate de Jean-Marc Trouille, profesor la Universitatea Bradford, intr-un studiu asupra economiei franco-germane, par sa confirme decuplarea Frantei.

Franta are intarzieri in ceea ce priveste rata anuala de crestere (in 2011, 2,7% in Germania, 1,7 in Franta), rata somajului (7,1% in 2011 fata de 9,8), deficitul public (1% in 2011 fata de 5,2), sau comertul exterior (excedent de 158 miliarde de euro pentru germani in 2011, deficit de 69,6 miliarde in Franta).

Din punctul de vedere al Berlinului, acesti indicatori sugereaza nevoia urgenta de reforme.

Pentru Ulrike Guerot, de la Consiliul european pentru relatii externe, „este necesar ca Franta sa-si recastige stabilitatea” pentru a stabili un raport de forte echilibrat cu Germania si de care sa profite intreaga Europa.

Potrivit acestui politolog, „Merkel nu critica Franta”, ci spune Frantei: „Redresati-va si repede”.

O parere impartasita de Feld. „Mitterrand a avut doi ani, Hollande nu va avea atat, trebuie sa actioneze in acest an”, apreciaza acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro