Sari direct la conținut

Teatrul National Bucuresti se transforma cu pretul a 40 de milioane de euro

HotNews.ro

Se dubleaza numarul de locuri in salile de spectacol, iar spatiul pentru public se mareste de trei ori. Acestea sunt principalele planuri din proiectul de transformare a cladirii Teatrului National Bucuresti (TNB), lansat marti, de directorul institutiei, Ion Caramitru si arhitectul Romeo Belea. Pentru modernizarea TNB, care va dura aproximativ trei ani se vor cheltui 40 de milioane de euro.

„Va fi reproiectat nu ca un teatru, ci ca un centru cultural. Vrem sa realizam un circuit integrat si polifunctional al publicului care vine la salile de spectacol cu sau fara bilet”, a spus arhitectul Romeo Belea, coordonatorul proiectului de transformare a cladirii TNB. „Am constatat ca foarte multe lucruri din interior pot fi remodelate, reasezate si reamplasate. E absolut necesara consolidarea corpului Salii Mari. In 1985, cand s-a supraetajat acest corp, la niste solicitari „superioare”, s-a facut ca o creatie temporara. Toata carcasa din afara se sprijina pe placa parcajului subteran”, a mai spus arhitectul, care a mai anuntat ca fatada cladirii TNB va fi daramata si apoi refacuta.

Arhitectul a aratat ca prin demolarea fatadei TNB se va crea un spatiu deasupra Salii Mari, deasupra caruia va fi amplasat un amfiteatru in aer liber, dar si o cafenea. „Va fi o cafenea-expozitie, unde toata lumea poate evada in pauzele de spectacol si unde-i vor putea intalni pe cei pe care tocmai i-au aplaudat in sala. Tot acolo va fi amplasat un teatru in aer liber, de 300 de locuri”, a spus Belea. El a afirmat ca aceasta cafenea ar putea fi chiar „Laptaria lui Enache, care si-a castigat un loc in istoria Nationalului Bucurestean”.

Sala Studio se intoarce la TNB

La Sala Studio, actualul sediu al Teatrului de Opereta, vor continua lucrarile pentru transformarea ei intr-una multifunctionala, asa cum a fost proiectata initial. Sala de 450 de locuri va reveni TNB, in momentul in care sediul Operetei – Sala Omnia de pe bulevardul Magheru – se va finaliza.

Proiectul mai prevede crearea unui spatiu pentru CNDB, in spatele actualei cladiri a TNB , cu intrare dinspre strada Tudor Arghezi. Acesta va fi alipit cladirii TNB, va gazdui trei sali de spectacole cu un total de 400 de locuri. „Vom face intrari publice in teatru dinspre strada Tudor Arghezi. Frontul dinspre strada Tudor Arghezi este un front mort si dezagreabil. El va deveni unul public si agreabil”, a declarat arhitectul Belea. In fata TNB va fi amenajata ” o platforma verde”, ridicata deasupra nivelului trotuarului.

In septembrie se alege constructorul

Studiul de fezabilitate al proiectului de remodelare a TNB a fost inaintat Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) si, potrivit directorului TNB, Ion Caramitru, dupa avizarea MCC urmeaza sa fie realizat si proiectul tehnic. „Proiectul tehnic va lua cateva luni, cred ca la sfarsitul lunii septembrie se poate organiza licitatia pentru desemnarea constructorului”, a declarat Ion Caramitru.

„S-ar putea crea o zona care sa ofere oamenilor ceva atat in afara, cat mai ales in interiorul ei. Facem ceva care nu este original, ceva care s-a mai facut, dar este absolut necesar pentru centrul Bucurestiului”, a declarat directorul TNB.

Intregul proiect de transformare a cladirii TNB beneficiaza de o finantare de 40 de milioane de euro, din care 27,2 milioane de euro sunt asigurate prin intermediul unui imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, restul resurselor fiind asigurate de la bugetul de stat. Data estimata de finalizare a lucrarilor este decembrie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro