Telecomanda fara baterii: La Realitatea TV e surplus de analisti
Aprilie e o luna nasoala pentru Realitatea TV. Sezonul inundatiilor a trecut, de nins nu se pune problema, teroristii sunt cam apatici, iar cetatenii care mai belesc ochii din cand in cand pe Realitatea si-au cam bagat picioarele-n el de spirit civic si si-au pierdut vehementa undeva intre o bere rece si astenia de primavara. Nu-i nici ger, sa-nghete vreun cersetor in intersectie, nici canicula, sa mori de cald, nu alta (mai ales daca esti pensionar), si sa bage si Realitatea o editie speciala de vreo cinspe zile despre codul rosu. Nu-i nici bine, da’ nici rau si, mai presus de toate, nu se intampla nimic, iar analistii Realitatea raman cu o gramada de pareri neexprimate.
Grea e viata de-analist, ziua vesel, noaptea la Realitatea trist
Dar Realitatea nu se lasa. Cateodata, ma gandesc ca Realitatea e ca un spital de urgenta. Ba chiar au si simbolul ala “ER” la o emisiune de-a lor, de poti sa juri ca-i un episod din celebrul serial. Si, tot ca la spital, la Realitatea e mereu, bag seama, un analist de garda. Un analist care sa fie acolo la orice ora sa analizeze, cand circumstantele o cer. Altfel nu-mi explic cum de, in noaptea de 12 aprilie, la stirile de la ora 3, a aparut un invitat pe nume Radu Patrascu (parca asa imi amintesc, oricum nu conteaza) care isi dadea cu parerea despre accidentul aviatic din Republica Moldova. Desigur, aviatia nu era tocmai domeniul lui. A insirat cateva opinii pe care le-as plasa undeva la zona de confluenta dintre generalitate si idiotenie, dintre care as aminti: “accidentele rutiere sunt mai multe si mai posibile decat cele aviatice” sau “sunt si situatii in care tehnologia nu face fata”. Apoi a flirtat putin cu prezentatoarea blonda, a facut o glumita care se potrivea cu momentul ca avionu-n perete si gata, s-a trecut la sport.
Portretul analistului robot
Acum stau si ma gandesc ca trebuie sa fie destul de greu sa fii analist de serviciu la Realitatea. Va dati seama? Trebuie sa fii priceput intr-o sumedenie de domenii si activitati. Trebuie sa ai notiuni de agricultura, de exemplu, ca cine stie unde mai apare un cartof minune, in forma de Tatulici. Mai trebuie sa stii si nitica arta, ca mor artistii astia pe capete, nu se stie cand trebuie sa rostesti vreun necrolog elogios. Nici cu instalatorul nu trebuie sa fii certat, ca se mai sparge dracului o conducta prin Rahova de nu stii ce sa analizezi la ea. Sau ce te faci daca pica o bucata de asteroid pe Apaca si tu crezi ca centura de asteroizi e o varianta ocolitoare a centrului galaxiei? Si, daca nu le ai pe toate astea, macar un laptop pe care sa te poti baza iti trebuie, pentru a rezolva toate problemele de nestiinta in cel mai modern mod cu putinta: le gugaluiesti.