Sari direct la conținut

Telescopul Hubble a fotografiat locul in care o cometa ar fi lovit planeta Jupiter

HotNews.ro

Telescopul spatial Hubble a fotografiat „urma” lasata in atmosfera planetei Jupiter de impactul cu o cometa sau un asteroid, a anuntat NASA. Luni, agentia spatiala americana afirmase ca planeta a fost lovita de un obiect de dimenisuni mari si prezentase imagini care aratau „o urma intunecata” in atmosfera de langa polul sudic al planetei.

Fotografia, realizata de Wide Field Camera 3, recent instalata, este prima imagine obtinuta dupa ce telescopul Hubble a fost reparat. NASA precizeaza ca, in acest moment, Hubble inca se afla in perioada de teste dupa reparatiile efectuate de specialisti in luna mai.

„Detaliile ce pot observate in imaginea facuta de Hubble arata o zona neregulata in norul de praf produs de turbulente in atmosfera planetei Jupiter”, a anuntat NASA, care a precizat ca „locul de impact este estimat a avea dimensiunea catorva terenuri de fotbal”.

Agentia a precizat ca forta exploziei a fost de mii de ori mai puternica decat cea produsa in 1908, in Siberia, despre care specialistii sustin ca ar fi fost o cometa sau un asteroid.

NASA afirmase luni ca a fost anuntata de un astronom amator din Australia, Anthony Wesley, care a sesizat aparitia unei „urme intunecate” in atmosfera de la polul sudic al planetei, despre care Reuters a relatat ca este echivalenta cu dimensiunea Pamantului. Agentia a reusit sa realizeze cateva imagini cu un telescop aflat la Infrared Telescope Facility in Mauna Kea (Hawaii). Fotografiile au fost facute in aceeasi zi in care s-au implinit 15 ani de cand Jupiter a fost lovita de o cometa. In 1994, Jupiter a fost bombardata cu fragmente provenite din cometa Shoemaker-Levy 9.

Plasat pe o orbita la circa 600 de kilometri altitudine in 25 aprilie 1990 de naveta Discovery, Hubble a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase din spatiu si milioane de date, deschizand o noua era in astronomie.

Totusi telescopul, rezultatul unei colaborari intre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), a avut parte de inceputuri dificile si nu a putut deveni operational decat la trei ani dupa ce a fost instalat. In luna mai a acestui an, el a fost supus unui proces de modernizare, care a inclus inlocuirea camerei digitale din anii ’90 cu una mult mai performanta ce este sensibila la lumina infrarosie si ultravioleta.

Citeste mai multe despre acest subiect pe site-ul NASA.gov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro