Telescopul Hubble, pe urmele monstrului din centrul Caii Lactee
Sagittarius A* este o regiune din centrul galaxiei Calea Lactee, bogata in stele, despre care se crede ca ar ascunde o gaura neagra masiva. Telescopul Hubble a plecat pe urmele „monstrului” din centrul galaxiei noastre, arata NASA.
In imaginea realizata de instrumentele telescopului Hubble se poate vedea centrul galaxiei Calea Lactee, si anume zona bogata in stele din apropierea constelatiei Sagittarius (Sagetatorul). Aglomeratul centru al galaxiei noastre contine numeroase obiecte cosmice complexe si misterioase, ascunse de obicei observatiei facute cu lungimi de unda optica din cauza norilor de praf.
Multe dintre ele sunt vizibile in observatiile in infrarosu realizate de Hubble. Cu toate acestea, obiectul cosmic cel mai faimos din aceasta zona ramane invizibil, arata NASA referindu-se la Sagittarius A*, pe care il descrie drept „monstrul din centrul galaxiei noastre”.
Astronomii au observat stele invartindu-se in jurul acestei gauri negre masive (situate chiar in centrul imaginii) si gaura neagra consumand nori de praf pe masura ce afecteaza mediul din jur cu enorma sa forta gravitationala.
Undele infrarosii pot strapunge prin materialul gros care invaluie obiectele cosmice pentru a scoate la iveala informatii de obicei ascunse observatoarelor optice. Aceasta este cea mai buna imagine in infrarosu a acestei regiuni realizata pana acum si foloseste date din arhiva instrumentului Wide Field Camera 3 al telescopului Hubble, colectate in septembrie 2011.
Centrul galaxiei Caleea Lactee / Foto: NASA, ESA, si G. Brammer