Telescopul spațial James Webb a trecut testul final înainte de lansarea sa în octombrie / Oglinzile s-au deschis pentru ultima oară pe Pământ VIDEO
Imensul telescop spațial James Webb, care urmează să fie lansat din Guyana în octombrie 2021 pentru a observa cele mai îndepărtate colțuri ale universului, a trecut un ultim test decisiv prin desfășurarea cu succes a oglinzii sale pentru ultima dată pe Pământ, a anunțat marți NASA, relatează AFP.
Deoarece această oglindă este prea mare pentru a intra într-o rachetă – măsoară 6,5 metri în diametru – inginerii au trebuit să-și imagineze un sistem care să îi permite să se desfășoare ca un origami. Astfel încât telescopul are 18 oglinzi hexagonale. Data viitoare când va avea loc această manevră dificilă va fi în spațiu.
Telescopul trebuie apoi să părăsească Statele Unite cu vaporul pentru a fi transportat în Guyana, unde va fi lansat de o rachetă Ariane V.
„Este ca și cum ai construi un ceas elvețian care are 12 metri înălțime, 25 lungime și 12 lățime și îl pregătești pentru o călătorie în vid, la -240 ° C”, a spus Scott Willoughby, de la Northrop Grumman, producătorul principal.
Telescopul va fi plasat pe orbită în jurul Soarelui, la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Un alt telescop spațial, Hubble, lansat în 1990 și care încă funcționează, se învârte în jurul planetei albastre, la 600 km distanță.
„Webb nu a fost construit doar pentru a face ceea ce face cel mai bine Hubble”, a spus omul de știință Klaus Pontoppidan de la Institutul de Știință al Telescopului Spațial din cadrul NASA. „A fost, de asemenea, construit pentru a răspunde la întrebări despre cosmos și originile sale la care nu putem răspunde altfel.”
Programul de observare a fost deja stabilit pentru primul an de activitate al telescopului. Oamenii de știință din 44 de țări au depus în total peste 1.000 de proiecte, dintre care puțin sub 300 au fost selectate de un comitet științific.
Dintre acestea, observarea exoplanetelor îndepărtate – adică a planetelor de dincolo de sistemul nostru solar.
„Cu alte cuvinte, explorarea atmosferelor lumilor care ar putea adăposti viața”, a spus Eric Smith, managerul științific al proiectului pentru NASA.