Sari direct la conținut

Temele copiilor. Cinci strategii ca să nu ajungeți la conflicte

HotNews.ro
Tată și fiică, Foto: © Boggy | Dreamstime.com
Tată și fiică, Foto: © Boggy | Dreamstime.com

Temele copiilor îți dau ție bătăi de cap? Cea mai simplă cale de a ocoli luptele și certurile care apar când trebuie făcute temele este să le ocolești. Nu e o glumă, însă ca să faci asta, trebuie să pui în practică niște strategii.

Dacă și la voi acasă se dau lupte civile grele când vine vremea temelor, avem câteva strategii care vă pot ajuta să faceți pace. Plăcerea copiilor pentru a face teme are legătură cu multe alte lucruri. În primul rând, nimănui nu-i place să facă muncă suplimentară, iar când aceasta mai e și obligatorie, nervii sunt de înțeles.

5 motive pentru care copiii urăsc temele și strategii anti-conflict

Iată motive pentru care copiii urăsc temele. Înțelegându-le, îți va fi mai ușor să-i ajuți:

1. Sunt deja obosiți

Contrar credințelor populare, școala nu ar trebui să fie un loc de muncă cu normă întreagă. Dar societatea încă o tratează ca atare. Astfel, elevii petrec cel puțin 30 de ore pe săptămână pentru a face teme. Cel puțin. În primii ani de școală, copiii au 4-5 ore pe zi, urmate de afterschool sau teme de făcut acasă. E nebunie, dacă te gândești că un loc de muncă cu program de la 09:00 la 17:00 ocupă doar 40 de ore din săptămână. Și vorbim de adulți, nu de copii. Când ajungi acasă după o zi întreagă la serviciu, tu ai mai avea chef de muncă suplimentară?

Ca părinte, asigură-te că nu-l lași singur să rezolve problema complicată a temelor. Nu îi vor scădea randamentul și nici performanțele academice dacă va fi ajutat. Dacă te țin baierele, poți chiar să faci de la zero un proiect primit de cel mic ca temă. Lucrând împreună, copil va învăța nu doar cum să se organizeze, ci te va vedea pe tine ca fiind partenerul lui pe care se poate baza. Sfat suplimentar: obișnuiește-te să-l întrebi de vineri ce astfel de proiecte/teme are de făcut pentru săptămâna viitoare și fă-le loc la tine în program.

2. Presiunea de la școală este continuată acasă

Cât sunt școlari, nu au încă suficientă experiență pentru a ști cum să se organizeze. Când începem să aruncăm din ce în ce mai multă muncă asupra unui copil, probabil că se vor prăbuși sub presiune. Chiar dacă copilul tău are înclinații academice, tot nu înseamnă că este ușor pentru el să jongleze cu totul. S-ar putea chiar să le fi plăcut să-și facă temele la un moment dat, când erau ușoare și scurte. Dar, pe măsură ce copiii cresc, vor începe în mod inevitabil să urască temele.

Îl poți ajuta, dacă îi arăți cum să se organizeze încă de vineri seara. Faceți o listă cu toate temele pentru săptămâna viitoare și planificați-le în așa fel încât să aibă o zi întreagă de odihnă. Poți strecura chiar și în weekend câteva teme, din cele pe care știi că le-ar face mai repede. Temele pot fi făcute oriunde, chiar și la masă, într-un restaurant, așteptând mâncarea, între două ture de schi, de exemplu. Ori în avion, când vine vorba de teme de vacanță.

3. Temele pot fi foarte plictisitoare

Acesta este un adevăr. Un eseu la limba română poate părea plictisitor pentru un omuleț care adoră cifrele și vrea să se facă matematician. Și invers, problemele la aritmetică sunt enervate pentru un viitor scriitor. Însă viața e departe de a fi dreaptă. Ca părinți, ar trebui să înțelegem asta. Dar, de obicei, nu o facem, forțându-ne copiii să facă chiar și cea mai inutilă muncă suplimentară. Apoi, dacă cineva te forțează să faci ceva incredibil de plictisitor, sigur ajungi să urăști acel ceva. Dar, pe de altă parte, copilul tău poate să nu aibă nimic împotriva poveștilor din copilărie ale lui Creangă. Dar va ajunge să le urască.

Uneori, prea multe teme îi pot face pe copii să urască un subiect pe care obișnuiau să-l iubească. Fă un efort și încearcă să transformi temele în ceva atractiv pentru ei! Dacă îi vine greu să se apuce să scrie despre poveștile din copilărie ale lui Creangă, zăboviți 10 minute în fața filmului românesc (tare bine făcut, îl găsești pe YouTube). Râdeți împreună la năzdrăvăniile lui Nică. Povestește-i întâmplări din copilăria ta și pune-l și pe el să-și amintească ceva haios făcut de el. Sugerează-i să înceapă/sfârșească eseul povestind și despre el.

4. Temele nu stimulează creativitate, cel mai adesea

Una dintre problemele sistemului școlar este că nu tinde să recompenseze oamenii creativi. Unii copii urăsc să-și facă temele pentru că simt că acestea nu le răsplătesc măiestria. Trebuie să facă ce li cere, iar profesorii susțin cu tărie că temele fixează cunoștințele. Aici intervine abaterea: dacă li s-a cerut să facă un eseu la științe, iar micul explorator vede tema mai degrabă sub forma unui proiect-machetă, s-ar putea să fie penalizat că nu a făcut cum i s-a cerut. Va fi văzut ca fiind rebel, neascultător, iar asta, cu siguranță, îl va dezamăgi.

Nu striviți corola de minuni a lumii, cum spunea un mare poet care a început să vorbească în jurul vârstei de 4 ani. S-a dovedit ulterior că limba română nu avea nicio taină pentru el. Einstein, un alt exemplu, a vorbit corect abia pe la 9 ani. Și a fost respins de Școala Politehnică pentru că nu luase notă de trecere decât la matematică, fizică și chimie. A făcut un an de școală profesională și a revenit. Și a intrat. Susțineți-vă copiii dacă au alte idei decât cele cerute la școală pentru o temă. Astfel de oameni, a demonstrat istoria, aduc progresul. Restul sunt executanți.

5. La școală învață că nu au voie să greșească, când tocmai din greșeli învățăm

Temele pentru acasă sunt adesea doar o modalitate pentru unii profesori de a le da note, în loc ca acestea să fie un instrument de învățare. Ca părinte, nu fi surprins dacă copiii tăi urăsc să facă teme. Cel mai probabil, le este frică să nu greșească…

Avem nevoie de greșeli în viața noastră. Doar așa ne învățăm lecțiile. Copii sau adulți, indiferent ce am fi. Uneori, este mai important să-i lăsăm să greșească, decât să-i creștem sub un clopot de sticlă, ferind din calea lor toate obstacolele. Cum vor descoperi ei cine sunt cu adevărat? Ce fel de adulți vor deveni? Cum se vor descurca în viața asta nedreaptă când nu vom mai fi lângă ei? Uneori, este mult mai important pentru copii să lege prietenii, să alerge pe afară, să îmbrățișeze un prieten, să privească printr-o lupă spre o insectă ori spre petalele unei flori. Sunt mii de teme rezolvate aici, perfecte pentru viață.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro