Sari direct la conținut

Teodorovici amenință băncile cu noi măsuri dacă vor urca dobânzile​

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat băncile că, dacă nu vor scădea ROBOR și vor urca dobânzile pentru români, vor urma noi măsuri împotriva lor. Declarațiile au fost făcute sâmbătă seara, într-o emisiune la România TV. „Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”, a susținut Eugen Teodorovici, potrivit Digi24.ro.

Dintre declarațiile lui Teodorovici la RTV:

  • „Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”.
  • „Dacă stăm şi discutăm ce înseamnă acest ROBOR, cine îl stabileşte, cum… sunt 10 bănci, care fac în prima parte a zilei o cotaţie proprie, dobânda la care se împrumută între 35-36 de bănci din piaţă. Prima şi ultima dintre cotaţii se elimină, rămân cele 8, se face o medie şi acela e ROBOR”.
  • „ROBOR ţine de mai mulţi factori: inflaţie, randamentul titlurilor de stat. Dar ce e foarte interesant: băncile se împrumută între ele la acea dobândă pe care fiecare o expune la începutul zilei. Mai departe, la fraieri, s-o spunem pe româneşte, împrumută la acel nivel al ROBOR”.

Ministrul Finanțelor a mai anunțat că va cere Consiliului Concurenței o investigație legată de ROBOR, dar modalitatea de verificare trebuie schimbată, astfel încât raportările Consiliului să nu mai fie date la un an sau doi, ci la trei sau șase luni:

  • „Nu e intenția de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor”.
  • „Consiliul Concurenței să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (…) Dacă eu cer Consiliului Concurenței și care sunt efectele unui astfel de mecanism și spune în 2-3 ani, păi în 3 ani economia noastră e…”.
  • „Vom modifica clar că acea structură va face aceste investigații. Nu e permis să faci în 2-3 ani. E maxim 6 luni, raport parțial la 3 luni de zile. În 2 ani pleacă și mama companiei si prinde orbul scoate-i ochii”.

Alte declarații:

Controverstata Ordonanță de Urgență privind noile măsuri fiscale, inclusiv vestita „taxă pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

În forma adoptată, Guvernul a făcut câteva modificări față de varianta anunțată inițial de ministrul Finanțelor.

Vestita taxă pe lăcomie a fost redenumită în taxa pe activele financiare ale băncilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

De asemenea, au fost modificări în ceea ce privește sistemul de pensii private, acum fiind posibilitatea de a trece la Pilonul I, dar nu mai pot fi scoși banii. În cazul plafonărilor de prețuri, acestea vizează gazele și energia electrică pentru consumatorii casnici și industriali. Totodată, s-a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța noilor taxe, adoptată. Cum arată varianta finală a „taxei pe lăcomie”, ce modificări sunt la Pilonul II și ce taxe vor plăti companiile din energie

Cum arată noul text al OUG în ceea ce privește pensiile private

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro