Sari direct la conținut

Terenul pe care a fost construit Europharm Brasov, retrocedat fostului proprietar

Monitorul expres

Terenul pe care a fost construita fabrica de medicamente Europharm Brasov, cea mai mare investitie straina din judetul Brasov, face in prezent obiectul unui proces aflat pe rol. Asta dupa ce Primaria a incurcat rau borcanele si a restituit fostului proprietar chiar terenul pe care era deja construita fabrica de medicamente.

Proprietarul austriac a vindut insa mai departe bucata de pamint unei familii de romani. George si Ileana Guranda au ajuns astfel stapinii terenului pe care compania GlaxoSmithKline a investit mai bine de 13 milioane de dolari. Si fostul proprietar si cei doi noi proprietari sint acum, alaturi de Primaria Brasov, chemati in proces.

Surse neoficiale au lasat zilele trecute sa se inteleaga ca solutia Primariei in cazul terenului de sub Europharm l-ar putea face pe importantul investitor britanic sa-si retraga afacerile din Brasov.

Presedintele companiei GlaxoSmithKline si presedinte al Europharm, Roberto Musneci, spune insa ca are incredere in decizia reprezentantilor justitiei romanesti care, spera el, „vor aduce lumina necesara in aceasta cauza“ .

Afacere de tip suveica nascuta in Primaria Brasov

GlaxoSmithKline, compania engleza care detine, incepind din august 2003, pachetul integral de actiuni la Europharm, este nevoita sa se judece acum pentru a lamuri situatia terenului pe care a facut uriasa investitie. Cind s-au facut demersurile pentru construirea fabricii, terenul era socotit drept proprietate a municipalitatii.

Intre firma si Primaria Brasov a fost semnat un contract de concesionare pentru terenul de pe strada Poienelor. Compania Europharm si-a inceput activitatea la Brasov in 1992. La momentul respectiv, functionarii Primariei n-au tinut cont de faptul ca terenul era dintre cele confiscate abuziv si exista posibilitatea ca fostul proprietar sa-l revendice.

Ducind astfel, involuntar sau nu, in eroare investitorul strain. Dupa ce terenul din strada Poienelor a fost concesionat, iar fabrica Europharm era deja in picioare, a aparut si fostul proprietar al terenului. Cetateanul austriac Karl Czell a cerut Primariei sa-i fie retrocedata proprietatea familiei.

Deja in neregula, pentru ca n-a tinut initial cont de sarcinile cu care ar putea fi incarcata suprafata concesionata, Primaria a mai calcat o data strimb. N-a oferit un alt teren in compensare cetateanului care avea tot dreptul legal sa fie despagubit. Ci i-a restituit, chiar daca legea ii conferea si alte solutii, chiar bucata de pamint de sub constructie.

Adica terenul pe care, intre timp, compania GlaxoSmithKline investise mai bine de 13 milioane de dolari in tehnologie si amenajari pentru noua linie de productie de la Brasov. Si crease, astfel, si o sumedenie de locuri de munca pentru brasoveni.

O data reimproprietarit, cetateanul austriac Karl Czell a vindut insa, mai departe, terenul de sub Europharm altor doua persoane, de data asta cetateni romani.

Proces pentru anularea contractului de vinzare-cumparare

Teoretic, contractul de concesiune semnat de Europharm ramine valabil, dar clauzele sale pot fi renegociate oricind de noii proprietari care pot cere o chirie cu mult mai mare decit cea stabilita initial. Sau pot emite pretentii si conditii din cele mai ciudate „chiriasilor“ investitori. Or, o astfel de situatie nu este incurajatoare pentru planurile de afaceri ale firmei in Brasov.

In momentul de fata, la Judecatoria Brasov se afla pe rol procesul cu nr. 343/c/2004, prin care Europharm incearca sa obtina anularea absoluta a contractului de vinzare-cumparare autorizat sub numarul 3745/2003. Piriti sint municipiul Brasov, cetateanul austriac si cele doua persoane fizice, adica exact cei doi cumparatori care au devenit peste noapte proprietarii a ceea ce se afla sub Europharm.

In tot acest lant de greseli, in care singura victima este in momentul de fata Europharm, ramine de vazut cit a fost nepricepere functionareasca si cit interese personale sau de grup. Hotarirea prin care Primaria Brasov a restituit vechiului proprietar terenul de sub Europharm este avizata de Nicolae Paraschiv, secretar in Primarie, si semnata de primarul Ioan Ghise.

Europharm mai crede in justitia romaneasca

„Sintem in acest moment implicati intr-un proces menit sa clarifice situatia terenului pe care este construita fabrica Europharm. Avem deplina incredere ca reprezentantii Justitiei Romane vor analiza situatia si vor aduce lumina necesara in aceasta cauza.

In acelasi timp, folosim prilejul pentru a reafirma faptul ca angajamentul nostru fata de Brasov si fata de Romania este unul pe termen lung si ca sintem hotariti ca, impreuna cu angajatii nostri de la Brasov, sa continuam sa facem medicamente de calitate, accesibile pentru toti pacientii din Romania.

Sintem convinsi ca viitoarele conditii vor continua sa garanteze prezenta noastra strategica in Brasov“ .

Roberto Musneci, presedinte GlaxoSmithKline si presedinte al Europharm

Ce s-a facut Primaria ca nu vede

In art. 10, punctul 2 din aceeasi lege prevede ca, „in cazul in care pe terenurile imobilelor preluate in mod abuziv s-au ridicat constructii, persoana indreptatita poate obtine restituirea in natura a partii de teren ramasa libera“. Deci, in nici un caz nu ar fi trebuit ca cetateanului austriac sa i se restituie terenul aflat sub sediul Europharm.

Pe de alta parte, Primaria i-a inselat oarecum de la inceput pe importantii investitori. Conform legii, pe care se lauda ca o respecta, Primaria nu ar fi trebuit sa accepte de la inceput construirea fabricii pe un teren care se stia ca a fost confiscat de stat. Daca s-a facut o greseala, atunci nu mai trebuia facuta inca una.

Fiind vorba de o o investitie atit de importanta pentru judetul Brasov, fostului proprietar i se putea oferi un teren in compensare. Astfel, era si el scutit acum de un proces in care tot Primaria l-a bagat.

Cum se justifica Primaria

„Europharmul are numai constructia. Terenul a apartinut statului roman. Fabrica a platit numai chirie. Putea foarte bine sa cumpere si terenul, dar a preferat sa plateasca o chirie mai mica. Acest lucru nu ne impiedica, din punct de vedere legal, sa dispunem de acel teren“, a spus Nicolae Paraschiv.

Reprezentantii Primariei sustin astfel ca legea in cazul Europharm fost respectata cu strictete. Ce zice legea? Art. 14 din Legea 10, spune ca daca terenul face obiectul unui contract de concesiune, fostul proprietar poate opta pentru restituirea in natura sau pentru masuri reparatorii in echivalent.

In situatia optiunii pentru restituirea in natura, persoana indreptatita se va subroga in drepturile statului detinator al terenului in contract, adica acel contract ramine valabil pe perioada stabilita initial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro