Sari direct la conținut

Termoelectrica, datorii de 66.000 de miliarde

Evenimentul Zilei

Administratorii Termoelectrica cer statului, proprietarul acesteia, sa acopere pierderile de 16.000 de miliarde pe care societatea le contabilizeaza de mai multi ani incoace. Intr-un raport facut public la mijlocul saptaminii, administratorii reclama situatia financiara dificila a societatii, din cauza datoriilor la banci si veniturilor din ce in ce mai mici.

Pierderile de 16.000 de miliarde se adauga celor aproape 50.000 de miliarde – datoriile totale ale societatii, in timp ce veniturile scad de la un an la altul. Numai anul acesta, Termoelectrica are de platit rate de 10.000 de miliarde lei, suma care depaseste veniturile inregistrate anul trecut.

Termoelectrica este datoare pina la ultimul surub din cauza creditelor luate pentru combustibilii folositi iarna la producerea de energie electrica si termica si a nerestructurarii la timp. Toate creditele luate, cel putin in ultimii zece ani, sint garantate de guvern, adica sint din buget.

Situatia se va repeta si iarna aceasta, cind centralele care produc si energie electrica, si energie termica vor lua alte imprumuturi pentru a-si asigura necesarul de combustibil.

Din cauza nerestructurarii, a devenit o obisnuinta ca, la inceputul fiecarei toamne, statul sa garanteze sumele pe care Termoelectrica le imprumuta de pe pietele externe. Intre anii 1991 si 2003, au fost contractate nu mai putin de 16 credite pentru combustibili, toate cu garantie guvernamentala, se arata in raportul prezentat de administratori.

In medie, sumele imprumutate au fost de 300-500 de milioane de dolari pe iarna, adica cel putin 3 miliarde de dolari in zece ani, spune directorul de investitii al Termoelectrica, Valeriu Bivol. Garantia statului ajuta societatea sa nu-si faca probleme daca nu are bani sa achite ratele. Datoria este acoperita de stat, care ar trebui sa-si recupereze ulterior banii.

“Statul ne-a creditat (pentru a plati ratele – n.r.), dar de regula si-a recuperat banii. Situatia s-a schimbat in ultimii ani, cind societatea s-a spart in mai multe, insa datoriile au ramas la noi.

Aproximativ 500 de milioane de dolari sint credite vechi, care nu apartin Termoelectrica, dar pe care trebuie sa le restituim noi”, ne-a declarat ieri Valeriu Bivol, director de investitii la Termoelectrica. Restructurarea a fost una mai degraba de forma decit de fond, astfel ca societatea nu ar putea functiona fara “garantia” statului.

In ultimii patru ani, centralele mici au trecut la primarii, dar au functionat iarna cu materie prima cumparata tot de Termoelectrica, pe credit.

Anul trecut, a doua restructurare a spart societatea in cinci, pentru ca anul acesta, cele mai eficiente termocentrale sa fie incluse in complexe energetice integrate.

Situatia Termoelectrica: datorii totale: 49.668 mld lei; credite cu garantie: 20.000 mld; rate scadente: 10.000 mld; venituri 2003: 8.309 mld.

Inca o iarna pe datorie

Si iarna aceasta, termocentralele vor produce energie electrica si termica, pe datorie. Din primele calcule, imprumuturile pentru pacura, gaze sau carbune se vor ridica la inca 300 de milioane de euro. Centralele date in administrare primariilor se pregatesc sa ia credite de circa 120 de milioane de euro, ca si anul trecut.

Termocentralele care aprovizioneaza cu caldura orasele mari, precum Bucuresti sau Constanta, vor imprumuta circa 160 de milioane de euro, in timp ce Termoelectrica va folosi 25 de milioane de euro, dintr-un credit angajat deja, de asemenea pentru combustibil.

Rate scadente de 10.000 de miliarde

Fata de anii trecuti, situatia este mai grava, reclama administratorii societatii Termoelectrica, adica reprezentantii statului. Aproape un sfert din datorii, adica 10.000 de miliarde, reprezinta ratele pe care societatea trebuie sa le achite in contul imprumuturilor vechi.

Anul acesta, pe linga ratele scadente, Termoelectrica a fost nevoita sa rascumpere si obligatiunile ajunse la scadenta, in suma de 150 de milioane de dolari. Pentru a plati banii, societatea a apelat la stat, care mai intii a platit datoria si apoi a obligat societatea sa-i restituie banii, printr-un alt imprumut extern. La datorii se adauga si pierderile care se ridica la 16.608 miliarde lei.

Ca sa scape de probleme, administratorii propun si solutia: acoperirea pierderilor de catre stat, cu ajutorul unui act normativ. Argumentul tine de creditori care au posibilitatea, in baza unei clauze din contract, sa ceara banii imprumutati mai devreme de termenul scadent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro