Timpul indelungat petrecut de copii in fata televizorului creste riscul de comportament anti-social la maturitate – studiu
Copiii care petrec in fata televizorului mai multe ore zilnic prezinta un risc mai mare de comportament antisocial la varsta adulta, potrivit unui studiu neo-zeelandez publicat in revista americana „Pediatrics” si citat de AFP.
Studiul, condus de o echipa a universitatii din Otago, a urmarit o mie de copii nascuti intre 1972 si 1973 si timpul petrecut de acestia in zece ani – de la cinci la 15 ani – in fata televizorului.
Potrivit acestui studiu, exista o puternica legatura intre timpul petrecut in fata televizorului in perioada copilariei si comportamentul agresiv sau anti-social la varsta adulta (26 de ani).
„Riscul de a fi condamnati in justitie pentru tinerii adulti creste cu circa 30% pentru fiecare ora petrecuta in fata televizorului in medie in fiecare seara a saptamanii”, a declarat Bob Hancox, co-autor au studiului publicat in aceasta saptamana.
„Nu spunem ca televiziunea este cauza tuturor comportamentelor anti-sociale dar constatarile noastre sugereaza ca reducerea timpului in fata televizorului ar putea ajuta la reducerea comportamentelor anti-sociale in societate”, a adaugat profesorul Hancox.
Aceste concluzii se adauga celor ale Academiei americane de pediatrie, care recomanda maxim una pana la doua ore „de buna calitate” petrecute in fata televizorului, zilnic, a precizat acesta.
Ca explicatie, studiul avanseaza invatarea de catre copii a comportamentului anti-social din programele televizate, care antreneaza o pierdere a sensibilitatii afective si dezvoltarea unui comportament agresiv.
Continutul programelor privite nu este singurul factor de influenta, precizeaza studiul, care subliniaza izolarea sociala a copiilor care stau mult in fata televizorului, in loc sa interactioneze cu alte persoane, copii sau adulti.
Timpul indelungat in fata televizorului poate antrena „relatii sociale reduse cu colegii si copiii, rezultate scolare mai slabe si un risc mai mare de somaj”, noteaza cercetatorii.