Sari direct la conținut

Tintirea preturilor sau a inflatiei?

Dan Popa's Weblog

Banca Centrala a Canadei (BoC) vrea sa isi imbunatateasca politica monetara si cauta cele mai bune solutii pentru aceasta. Una dintre variante ar fi adoptarea regimului de tintire a preturilor, mai eficient decat cel de tintire a inflatiei. Cercetatorii din BoC au pus fata in fata cele doua strategii si au ajuns la concluzia ca e mai eficace sa tintesti preturile, din mai multe motive pe care le voi dezvolta mai incolo. De altfel, regimul de tintire a inflatiei e tot mai abandonat in lume, pentru rateurile pe care le da.

Problema acestui regim e una care scapa de sub control bancherilor centrali, mai ales celor din economiile emergente. Sunt tari in care inflatia e importata si, prin urmare, nu ai cum sa`i stapanesti cauzele. Daca arabii decid sa scumpeasca petrolul, comerciantii romani vor creste pretul marfurilor pentru ca utilizeaza combustibil atunci cand le transporta catre magazinul de langa blocul in care locuiti. Si, cu cat infrastructura e mai proasta, cu atat scumpirea e mai mare, pentru ca se consuma mai multa benzina. Degeaba suie sau coboara Guvernatorul dobanzile, ca arabilor nu le pasa de asta. Tintesti inflatia mai mult in joaca, pentru ca asupra cauzelor reale nu ai cum sa actionezi. „Economiile emergente trebuie sa renunte la tintirea inflatiei. E si asa dificil sa se tina la distanta cresterile de preturi care au loc in afara tarii lor. Tintirea inflatiei nu face decat sa iti complice problemele de supravietuire”, spunea un economist laureat al Nobelului.

Dar sa revin la tintirea preturilor. Unii vor spune ca daca am apucat sa mergem pe regimul tintirii inflatiei, acolo trebuie sa ramanem. Asa o fi, dar poate ar merita macar facute niste studii.

Potrivit documentului BoC, in regimul de tintire al preturilor, gradul optim al indexarii salariale este mai putin ridicat, ceea ce poate fi o sursa a cresterii nivelului de trai. Mai mult, erorile de previziune sunt mai mici decat in cazul tintirii inflatiei. Nu in ultimul rand, economia reactioneaza intotdeauna mai bine la socurile reale decat la cele “desenate” de bancherii centrali.

P.S. Mi se pare halucinanta fraza consilierului Guvernatorului BNR, dl. Adrian Vasilescu, din JN de azi.” …nu se potriveşte deloc să comparăm PIB-ul din trimestrul IV 2008 cu PIB-ul din trimestrul III al aceluiaşi an. Şi mai ales să tragi de aici concluzia – cum a făcut-o Institutul Naţional de Statistică, după ce s-a încumetat să facă un astfel de calcul (…) – că România a intrat pe creştere economică negativă încă din 2008, în al patrulea sfert de an.”

Il stiu pe dl. Vasilescu ca pe un om educat, stimabil si fara discutie, un excelent manuitor al cuvintelor. Pai daca ajungem sa dinamitam definitiile de baza din economie, cu ce mai ramanem? Maine poimaine o sa spunem ca de fapt nu ni se potriveste definitia inflatiei, ca ne da numai batai de cap pe partea de politici monetare. Sa confectionam alta definitie, mai convenabila, ma`ntelegi…

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro