Toader îi răspunde lui Dragnea: Nu eu am venit să bat la ușa Ministerului că vreau să fiu ministru / Nu simt o presiune. Fac parte dintr-un guvern politic
Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni seara, la Antena 3, că nu percepe ca un reproș sau amenințare spusele lui Liviu Dragnea – potrivit cărora aprecierea față de el nu compensează lipsa de decizie privind actele normative -, mai ales pentru că, spune ministrul, nu el a bătut la ușa Ministerului pentru a fi învestit.
„Nu îl percep ca pe un reproș. Categoric, nu (nici ca o amenințare, n.r.). Să nu dau un răspuns mult prea tranșant. Doar să repet: nu eu am venit să bat la ușa Ministerului sau alianței de guvernare că vreau să fiu ministru. Eu n-aș face asta, mi-am construit cariera universitară, o carieră în practică”, a spus Toader, potrivit Mediafax.
Precizările vin după ce Dragnea a spus că îl apreciază pe Toader, dar aprecierea nu compensează lipsa de decizie. „Şi eu am suficientă apreciere pentru ministrul justiţiei, dar – nu numai pentru dumnealui, pentru oricine – intervine un moment când aprecierea nu mai poate compensa lipsa de decizie sau amânarea de sine”, a declarat Liviu Dragnea.
- Toader: „Nu simt o presiune. Fac parte dintr-un guvern politic”
Tudorel Toader a afirmat de asemenea că nu simte presiune din partea liderilor politici și că merge la ședințele PSD dacă este invitat pentru că face parte dintr-un guvern politic.
„Chiar nu am timp să stau toată seara la tv, doar când e ceva. Nu simt o presiune, poate fi atmosferică, psihică, dar dacă tu, ca demnitar, nu ai pregătirea psihică de a face față unor astfel de așa-zise presiuni, de a-ți îndeplini obligația legală, independent de ce zice unul sau altul, înseamnă că nu ești pregătit pentru postul respectiv”, a declarat Toader la Antena 3, întrebat fiind dacă a simțit vreo presiune din partea lui Liviu Dragnea.
Tudorel Toader afirmă că prezența sa la ședințele PSD se datorează faptului că face parte dintr-un guvern politic.
„Faptul că m-ați văzut mai des la PSD are o simplă explicație: de bună-seamă sunt independent, dar fac parte dintr-un guvern politic. Capitolul pe justiție nu e făcut de mine, nu am venit cu el de la Iași, fac parte dintr-un guvern politic, am fost invitat la două CEX-uri și am dat curs. La prima întâlnire zice: pare că vă place la noi. Eu nu am refuzat să dau curs unei invitații, dar nici nu m-am băgat: vreau ca să vin și eu. Fac parte dintr-un guvern. Susținere a alianței”, a mai spus Toader, conform Mediafax.
- Toader: „Nu îmi este teamă că voi da foc la țară. Eu am venit să sting focul după OUG 13”
„Când iei o decizie, în primul rând, nu o iei de unul singur – vorbind de un act juridic, care să capete conținut și formă juridică. Pe de altă parte, iei decizia, măsura juridică și ești obligat să vezi două componente: oportunitate pe de o parte, legalitate sau constituționalitate pe de altă parte. Și-atunci, eu, răspunzând abrupt la întrebare, nu-mi este teamă pentru că am convingerea că nu fac ceea ce nu trebuie să fac”, a mai declarat ministrul Justiției la Antena 3.
Tudorel Toader a mai spus că niciodată nu a avut până acum sentimentul că „va da foc la țară”.
„Până acum nu am avut sentimentul acesta de treabă că „voi da foc la țară”. Știu Ordonanța 13, care a avut și un număr cu ghinion, știu efectele ei, eu am venit să sting, oarecum, focul de după ordonanță, dar nu am această temere pentru că nu am făcut și sigur nu voi face ceva de natură să creeze măcar o astfel de stare de pericol, darămite să să-l producă în mod efectiv”, a spus el.
- Toader, despre afirmațiile lui Dăncilă despre OUG pe amnistie: „Orice proiect nu ajunge în Guvern fără avizul Ministerului Justiției”
Tudorel Toader a mai declarat că are o bună relație cu premierul Viorica Dăncilă și că înțelege afirmația sa potrivit căreia ar accepta un proiect de OUG pe amnistie și grațiere dacă e asumat de Ministerul Justiției, deoarece orice inițiativă are nevoie de avizul MJ înainte de a ajunge la Guvern.
„Chiar nu fac polemică cu nimeni. Nu răspund provocării pentru că nu răspund nimănui. (…) Am o bună colaborare cu doamna premier. Afirmația nu am auzit-o, dar o înțeleg. Nu putea să spună că: „Veniți voi, că îl primesc doar de la ministrul Justiției, că azi e Toader”. În Guvern nu vine partidul. în Guvern se duce numai ministrul. Care? Ăla care este. (…) Orice proiect, dacă vine la alt minister, nu ajunge în Guvern fără avizul Ministerului Justiției; dar poate să fie un proiect cu inițiativă parlamentară, se cere punctul de vedere Guvernului și Guvernul cere al Ministerului Justiției. Da, dăm avize, avem direcție, îmi fac opinia mea, discut cu dânșii, fac observații, sunt propuneri de tehnică legislativă, sunt observații”, a declarat Toader la Antena 3, potrivit Mediafax.
Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu a discutat cu ministrul Justiției Tudorel Toader despre un proiect privind amnisitia și grațierea și a recunoscut că a fost întrebată de mai mulți parteneri internaționali, în special ambasadori, dacă există un asemenea proiect.
„Au existat discuții legate de acest aspect, dacă dau grațierea în 2018. Mai mulți dintre ambasadori, dar eu cred că multe din lucrurile pe care le spuneau erau știri false care au fost induse. O amnistie nu o dai pentru o persoană, ci pentru că vrei să îndrepți niște lucruri”, a declarat Viorica Dăncilă, duminică, la Antena 3.
Cu câteva zile înainte, premierul Dăncilă a declarat, într-o discuție informală cu presa, că nu a văzut până în prezent un proiect de ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, însă nu va accepta un astfel de act normativ dacă nu este asumat de ministrul Justiției și bine analizat de șeful Guvernului.
- Toader: „Rămân la MJ câtă vreme coordonatele morale și profesionale îmi permit” / El nu exclude o intrare în politică
Tudorel Toader a mai spus că intenționează să rămână la conducerea Ministerului Justiției câtă vreme „coordonatele morale și profesionale” îi vor permite, subliniind că, atunci când nu va mai deține funcția de ministru, el are alte posibilități, precum funcții de rector, avocat, profesor.
„Orizontul meu e cu totul altul: să rămân la Ministerul Justiției câtă vreme coordonatele mele morale și profesionale îmi vor permite să rămân și să-mi îndeplinesc multele proiecte pe care le-am început. În momentul în care această posibilitate nu o să mai existe, eu am variantele mele. Maine dacă plec de la Minister, anulez suspendarea, mă duc rector, dacă nu sunt rector, mă duc la catedră și am și cabinet de avocatură, care e închis, plin de cărți, și îl vizitez la câteva luni, îl igienizez”, a declarat Toade, potrivit Mediafax.
El a menționat că unul dintre băieții săi își dorește să facă avocatură cu tatăl lui, în vreme ce celălalt este notar.
Tudorel Toader a mai declarat că în anul 2016 a fost „curtat” să intre în PNL, însă a refuzat oferta pentru că nu era, la acel moment, pregătit să fie om politic, însă nu exclude pe viitor posibilitatea ca, atunci când nu va mai fi în Minister, să aibă în vedere o carieră politică.
„Nu (nu vrea să fie președinte, n.r.). În 2016, vara spre toamnă, eram rector la Cuza, la Iași. Eram asiduu curtat să candidez fie deputat, fie senator. (…) Mi se oferea prima poziție în Iași sau în Vrancea, de unde sunt. Având o relație bună, i-am răspuns că nu sunt pregătit să fiu om politic. A rămas nu”, a declarat Toader, precizând că partidul care l-a curtat este PNL.
Ministrul a spus însă că nu exclude posibilitatea ca, după ce va pleca din MJ, să intre în politică.
„Nu aș putea spune dacă, pe viitor, pentru totdeauna va fi nu. Dar să nu surprindă că, după ce nu voi mai fi la Minister, din perspective diferite, pot exista astfel de posibilități”, a declarat el.
Citește și: