Sari direct la conținut

Topul cistigurilor din Justitia ieseana

Ziarul de Iasi

6.000 de lei doar ca sa studieze dosarul

Pe primul loc in topul cistigurilor se numara de departe avocatii. Lunar, unii dintre cei 700 de membri ai Baroului Iasi au cistiguri de zeci de mii de euro.

Unul dintre ei, Liviu Bran, a intrat in cazul lui Kurt Treptow si in dosarul Maxx Space, dar este si avocatul omului de afaceri Danut Prisecariu si a societatii Eos Ksi Romania, filiala uneia dintre cele mai importante firme de recuperare de creante din Germania. „Intr-un caz a cerut 6.000 lei doar ca sa studieze dosarul.

Pentru un dosar mai recent a luat 3.000 de euro numai pentru asistare in faza de urmarire penala”, ne-a spus, cerind anonimatul, un coleg apropiat al avocatului. Potrivit colegilor sai, Liviu Bran obtine deseori dosare in care onorariul depaseste 3.000 de euro. „Stiu ca sint considerat un avocat scump, insa imi fac treaba.

Sint diverse onorarii pe care se vehiculeaza ca le-as lua, insa sint doar speculatii. Suma de 3.000 de euro se apropie de adevar, insa se raporteaza la concurenta”, a specificat Liviu Bran.

„Avocatul diavolului”

Ionel Nechita este considerat unul dintre „avocatii diavolului” pentru ca reprezinta multe persoane din lumea interlopa. De-a lungul timpului, Nechita i-a aparat pe Vasile Rodideal, Ovidiu Brad Sarca, unul dintre capii afacerii Tascochim, dar si pe membrii clanului Corduneanu.

Suma vehiculata de colegii aparatorului ca ar fi primit-o de la Rodideal este de 10.000 de euro doar pentru urmarirea penala, iar 30.000 de euro doar pentru unul din cele trei dosare in care il reprezinta. „Se vehiculeaza ca de la Rodideal as fi primit 100.000 de euro, insa nu este adevarat.

De obicei, pentru dosarele complexe iau 1.000 de euro pentru urmarirea penala si 2.000 de euro pentru proces. Cea mai mare suma pe care am luat-o intr-un dosar penal a fost de 3.000 de euro. Eu am firma de avocatura si acord si consultanta juridica si iau bani si de acolo”, a specificat Ionel Nechita, lasind sa se inteleaga ca obtine venituri importante din consultanta juridica.

Din banii cistigati de la clienti, avocatul si-a achizitionat un Volkswagen Touareg.

Chiar daca nu prefera dosarele penale si pleadeaza mai mult in procesele civile, Natalia Mosnegutu se numara printre avocatii cu cistiguri mari. Aceasta l-a avut client pe Vasile Burlui si intra si in unele dosare in care apara interesele Primariei. „Nu am onorarii de 3.000 de euro sau mai mari. Eu nu practic asemenea onorarii. Sint multumita de cit cistig.

Am venituri mai mari pentru ca am foarte multe dosare”, a precizat Natalia Mosnegutu. Conform colegilor ei, avocata cistiga poate ajunge la peste 3.000 de euro lunar. Nici Natalia Mosnegutu nu a dorit sa faca publice veniturile sale.

Striblea, „evaluat” la peste 130.000 de euro pe an

Marius Striblea este considerat unul dintre cei mai scumpi avocati din Iasi. El prefera in general dosarele penale si reprezinta nume „grele” din lumea interlopa, dar si nume importante din sportul iesean sau oameni de afaceri: Gheorghita Mararu, Ionut Bilba, omul de afaceri Cristian Maftei, familia Drutca, Bogdan Corduneanu.

„Desi onorariile mari au o semnificatie a valorii avocatului, opinez ca acestea trebuie dublate de performanta profesionala reala, care poate fi probata prin dosarele cistigate”, a specificat Marius Striblea. Acesta a refuzat sa faca publice sumele incasate in dosarele in care pledeaza, insa colegii sai il „evalueaza” pe Striblea la peste 130.000 euro pe an.

Avocatul Dragomir Tomasevschi este si el unul din cei mai bine cotati avocati din oras. Desi numarul proceselor in care intra nu este foarte mare, acesta obtine o serie de venituri din diversele consultatii juridice pe care le ofera. „In procesele in care intru practic si onorarii modice. Veniturile pe care le am se datoreaza si volumului mare de munca.

Insa cred ca sint si altii mai avuti si mai destepti ca mine”, a precizat, ironic, avocatul Dragomir Tomasevschi.

Dintr-un calcul simplu, din cifrele care se vehiculeaza printre colegii avocatilor din top, daca avocatii ar incasa pentru un dosar minim 3.000 de euro si ar avea macar 4 dosare pe luna, atunci cistigul lor lunar s-ar ridica la aproape 12.000 de euro, iar anual la aproximativ 150.000 de euro.

La Tribunalul Militar, salarii mari si munca aproape deloc

Daca avocatii isi cistiga existenta de pe urma onorariilor, judecatorii si procurorii sint platiti de stat, iar unii mai realizaza venituri din carti si studii publicate sau din activitati didactice. Veniturile unora dintre ei ajung la aproximativ 100.000 lei pe an.

Cu toate ca majoritatea nu si-a trecut veniturile in declaratiile de avere sau nu le-a actualizat, am reusit sa alcatuim si un top al celor mai bine platiti judecatori si procurori. Pe primul loc in topul veniturilor ar fi presedinta Curtii de Apel Iasi, Georgeta Buliga. Aceasta cistiga aproximativ 100.000 lei pe an, avind un salariu de 8,1 mii lei pe luna.

Locul doi in topul veniturilor este ocupat de Angel Popescu, presedintele Tribunalului Militar Iasi. Desi activitatea intregului Tribunal Militar Iasi ar putea fi rezolvata de un magistrat de la Judecatorie in mai putin de o luna, Popescu incaseaza aproximativ 8 mii lei in fiecare luna. El nu si-a mai actualizat declaratia de avere din anul 2005, cind avea un salariu de 4.500 lei.

„Nu e atit de mare, este mai mic cu un sfert. Insa este adevarat ca magistratii Tribunalului Militar au salarii mari”, ne-a raspuns scurt Angel Popescu, presedintele Tribunalului Iasi.

Dupa el urmeaza Alina Gianina Prelipcean, cu un venit anual de 69.837 lei si 3.000 de euro. Judecatoarea are un salariu lunar de aproape 5.000 de lei de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde conduce Serviciul Relatii Internationale, si aproximativ 900 de lei lunar de la Tribunalul Iasi.

Pe linga aceste venituri, a declarat 700 de lei de la Ministerul Justitiei, unde a corectat la un examen de capacitate, si alti 3.000 de euro de la European Personnel Selection Office-Bruxelles, unde a corectat lucrari la un alt concurs.

Judecatorul Tarniceru: „Veniturile noastre reprezinta o cincime din cit se cistiga in Europa”

Venituri similare obtin si alti magistrati ieseni care sint profesori sau formatori la diferite universitati sau scoli. Unul dintre acesti magistrati este si vicepresedintele Tribunalului Iasi, Radu Tarniceru, care are un venit anual de 76.312 mii lei. Acesta are un salariu lunar de aproximativ 5.000 de lei ca judecator al Tribunalului Iasi.

Insa magistratul mai obtine o serie de venituri predind la diferite scoli. De la Scoala Nationala de Grefieri, unde este formator, obtine un venit de aproximativ 1.000 de lei anual, iar de la Scoala „Nicolae Iorga”, unde este profesor, obtine aproximativ 14.000 de lei anual. „Acestea sint veniturile mele brute.

Nu consider ca este un salariu mare in comparatie cu magistratii din Uniunea Europeana. Veniturile noastre reprezinta o cincime din cit cistiga ei”, a precizat Radu Tarniceriu. Desi nu are actualizata declaratia de avere, si Mona Pivniceru obtine o serie de venituri pe linga salariul de magistrat al Curtii de Apel Iasi. Judecatoarea este si profesor la Universitatea „Al.I.Cuza” si a publicat si o serie de carti.

Cele mai mici salarii le au magistratii de la Judecatorie. Sumele pe care acestia le primesc lunar sint intre 2.500 si 4.000 de lei. „Pentru stabilirea salariului unui judecator se iau in considerare mai multi factori.

Acesta creste in functie de instanta la care functioneaza, in functie de vechime, apoi se mai acorda si un spor de stabilitate”, a declarat judecator Daniela Amancei, purtator de cuvint al Tribunalului Iasi.

Sporuri consistente pentru procurorii DIICOT si DNA

Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si de la Parchetele de pe linga Tribunalul Militar sint cei mai invidiati magistrati. Acestia au cele mai mari venituri din magistratura.

„Cei de la DIICOT si DNA au grad de Inalta Curte, de aceea au salarii mai mari decit ale noastre”, a specificat un procuror iesean. Insa declaratii de avere puse pe site-ul CSM nu confirma in totalitate aceasta versiune. In topul veniturilor se afla prim-procurorul militar adjunct Gheorghe Prelipcean, cu un venit anual brut de 95.980, adica 8.000 de lei lunar.

Seful acestuia, prim-procurorul Irinel Rotariu, apare in declaratia de avere cu un venit anual mai mic, de 60.499 lei, insa declaratia sa de avere nu a mai fost actualizata din 2005. Conform unor calcule simple comparative intre cresterea pe care a avut-o Prelipcean fata de anul 2005, se poate trage concluzia ca lui Rotariu i-a crescut salariu la aproximativ 100.000 lei anual.

Locul al treilea ar fi ocupat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, Eugenia Virvescu, care avea la sfirsitul anului 2006 un venit anual de 84.152 lei, adica 7.000 de lei lunar. Venitul substantial al prim-procurorului adjunct ar fi motivat de faptul ca are grad de Parchet General. Urmatorii in top ar fi procurorii DNA si DIICOT.

Cu toate ca nu au declaratiile de avere actualizate, aceasta categorie de procurori s-a bucurat in ultima perioada de mai multe mariri de salariu. Procurorii Liviu Ionascu si Marian Gheorghita de la DNA sau Iulia Diaconu, sef serviciu DIICOT, sint si ei primii in topul salariilor.

„Eu am fost procuror DIICOT, iar acum sint procuror general si am un salariu mai mic decit atunci cind eram la DIICOT”, a specificat procurorul general Iulian Ispir, fost sef la Biroul de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism.

La polul opus al veniturilor se afla procurorii de la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi, care au salarii cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro