Sari direct la conținut

Tot mai multi romani cumpara servicii TV: 7,2 milioane de abonati TV la sfarsitul primului semestru din 2016, in crestere anuala cu aproape 5%

HotNews.ro
Piata TV in primele sase luni din 2016, Foto: ANCOM
Piata TV in primele sase luni din 2016, Foto: ANCOM

Numarul abonatilor TV creste constant de la an la an, la sfarsitul primului semestru din acest an fiind raportati 7,2 milioane de abonati la servicii TV furnizate contra-cost, in crestere anuala cu aproape 5%, a anuntat miercuri ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii). Dintre acestia, 4,6 milioane sunt abonati prin retele de cablu, 2,4 milioane sunt abonati prin retele satelit (DTH) si 89.000 sunt abonati prin tehnologie IP (IPTV). Din totalul de 7,2 milioane de abonati la servicii TV, 60% (4,3 milioane) sunt din mediul urban, iar restul de 40% (2,9 milioane) din mediul rural.

  • Detalii din comunicatul de presa transmis miercuri de ANCOM:

La jumatatea acestui an, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivel de gospodarii era de aproape 96%, in timp ce incidenta acestor servicii receptionate in format digital a atins 60%.

Din totalul de 7,2 milioane de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, 60% (4,3 milioane) sunt din mediul urban, iar restul de 40% (2,9 milioane) din mediul rural. Suportul de receptionare prin cablu este in continuare majoritar in mediul urban (75% din totalul abonatilor prin cablu), restul de 25% dintre abonati fiind clienti din mediul rural. In schimb, gospodariile din mediul rural sunt deservite preponderent de retele cu transmisie prin satelit de tip DTH – 59%.

  • Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate in format digital

Urmand tendinta ultimilor ani, numarul de abonati la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale receptionate in format digital continua sa creasca, ajungand la valoarea de aproximativ 4,5 milioane din totalul de 7,2 milioane de abonati. Numarul de abonati la servicii receptionate in format digital a crescut in ultimul an cu 8%, reprezentand 63% din totalul abonatilor.

In functie de suportul folosit, 54% (2,4 milioane) dintre abonati receptionau la mijlocul anului 2016 programe TV in format digital prin intermediul retelelor cu transmisie prin satelit (DTH), in timp ce 44% (aproape 2 milioane) accesau aceste programe prin retele prin cablu, iar 2% (89 mii) prin tehnologia IP (IPTV). In ultimul an, numarul de abonati la servicii furnizate prin retele de cablu in format digital a crescut cu peste 10%, a celor la servicii furnizate prin retele satelit de tip DTH a crescut cu 5%, in timp ce numarul abonatilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu 28%.

  • Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale receptionate prin cablu 

Cea mai mare pondere in numarul total de abonati este detinuta in continuare de cei care receptioneaza programele audiovizuale prin intermediul retelelor de cablu (65%), numarul acestora inregistrand o crestere anuala de aproape 5%. Din totalul de 4,6 milioane de abonati la servicii furnizate prin retele de cablu, 3,5 milioane sunt din mediu urban, in timp ce 1,2 milioane abonati sunt din mediul rural. Numarul acestora din urma a crescut in ultimul an cu 9% comparativ cu 3% cat reprezinta cresterea inregistrata in mediul urban pentru aceeasi perioada.

Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin retele de cablu, in mediul urban a ajuns la 82% in timp ce rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin retele de cablu, in mediul rural a crescut pana la 36%.

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro