Totul despre admiterea la liceele clujene
Notele obtinute de elevii clujeni la Testele Nationale din acest an sint mai mari decit cele de anul trecut. Practic, absolventii de gimnaziu din acest an vor putea, in numar mai mare, sa aleaga liceele cele mai bune, in functie de preferinte.
Peste 150 de optiuni
In aceste zile, elevii si parintii acestora completeaza de zor, asistati de profesori, fisele cu optiunile pe care le au pentru admiterea la liceu. Pina in data de 7 iulie, fiecare elev va trebui sa-si revada fisa cu optiunile pe care le-a trecut, pentru ca sa nu existe nici o greseala.
Repartizarea elevilor in licee si in scolile de arte si meserii va fi facuta de catre computer in ordinea optiunilor pe care acesta le-a trecut in fisa de inscriere.
„Noi i-am indrumat pe elevi sa completeze cit mai multe optiuni, pentru a nu fi eliminati de calculator. La toate intilnirile le-am transmis directorilor de scoli sa le spuna elevilor ca optiunile lor sa fie in conformitate cu mediile pe care le au“, a precizat Victoriana Boscaneanu, inspector scolar general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj.
Potrivit acesteia, notele obtinute de elevii clujeni la Testele Nationale din acest an sint mai mari decit cele de anul trecut. „Promovabilitatea se apropie, in judetul Cluj, de 84%. Pe linga acest fapt, sint foarte multi elevi care au obtinut note intre 9 si 9,99.
Pot sa spun ca anul trecut in liceele din Cluj s-a intrat cu medii mai mici decit se va intra in acest an“, a declarat Victoriana Boscaneanu.
Decit sa nu treaca suficiente optiuni, elevii au fost sfatuiti sa acopere 100 sau chiar 150 de locuri peste pozitia pe care o ocupa in ierarhie.
Se poate intra si cu nota 5
Este important de stiut ca nota 5 si o fisa de optiuni completata cu atentie ii poate asigura unui absolvent de gimnaziu un loc la liceu. Oferta educationala este mai mare decit numarul total al elevilor care au obtinut nota de trecere, deci elevii sint sfatuiti sa treaca in fisa de inscriere cit mai multe optiuni.
Au fost cazuri in care elevi cu medii de 7 nu au fost repartizati in licee, in timp ce elevi cu medii de 5 au fost.
Astfel, un candidat care doreste sa intre la o clasa de matematica-informatica la unul din liceele bune, aflindu-se in ierarhia pe judet la pozitia 100, ar putea trece ca prima optiune profilul matematica-informatica de la un liceu bun trecind peste pozitia pe care o ocupa in ierarhie. Aceasta si pentru ca mediile cu care s-a intrat la liceu in anul trecut sint doar orientative.
Trebuie precizat ca ordinea optiunilor aranjate pe fisa nu conteaza. De exemplu, daca un copil are nota 9 si scrie ca a treia optiune un profil pentru care a optat si un absolvent cu 8,99, dar ca prima optiune, cel ales va fi elevul cu nota mai mare.
Marja de eroare este necesara, avind in vedere ca se poate intimpla ca pentru anumite clase dorite de un candidat sa opteze elevi care vin la liceu din alte judete.
Toate informatiile trebuie trecute corect
De asemenea, se impune ca elevii sa fie foarte atenti la completarea fiselor, deoarece preferintele trebuie trecute de la stinga la dreapta, pe orizontala. In anii trecuti, au fost plingeri din cauza faptului ca elevii au completat gresit, iar a doua lor optiune era pe fisa a noua si nu au intrat unde au dorit.
Completarea fiselor se face in perioada 30 iunie – 6 iulie, in prezenta dirigintelui si a unuia dintre parinti sau a unui tutore legal. Nu se recomanda stersaturile sau taieturile pe fisa, elevii care gresesc putind cere un nou document de completat.
In cazul existentei unor erori in exprimarea pe calculator a optiunilor unui elev, parintii si candidatii o pot depista in perioada 2-7 iulie, destinata verificarii corectitudinii datelor.
Tot atunci trebuie verificate datele personale, mediile si notele de pe lista. Repartizarea computerizata are loc pe 14 iulie. Elevii pot pierde locul la liceul la care au intrat daca nu isi depun dosarele de inscriere in perioada 16-26 iulie in cadrul unitatilor de invatamint in care au fost repartizati.
Prima repartizare computerizata a elevilor care au promovat Testele Nationale din 2007 si care nu au implinit virsta de 18 ani pina la data de 31 decembrie 2006 se va face la 13 iulie.
Nu exista un „numar magic“
Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor. Acestia sint sfatuiti, in brosura de admitere, care a fost postata inclusiv pe Internet, sa completeze pe primele locuri liceele la care doresc cel mai mult sa invete, chiar daca nu sint siguri ca media le va permite sa intre la acea scoala.
Astfel, elevii nu trebui sa completeze o optiune nedorita inaintea uneia dorite, pentru ca prima optiune este prima luata in calcul. Nu exista un „numar magic“ de optiuni care trebuie trecute pe fisa de admitere.