Trai-ti-ar rezerva, China!
Asta-i diferenta. Rezervele valutare ale Chinei sunt precum Fat Frumosul din poveste, in vreme ce ale noastre sunt ca Fetita cu Chibrituri, care-si toceste nasucul de geam sa vada cum de o duc altii mai bine. In China, potrivit Bancii Centrale, aceste rezerve au atins nivelul record de 2130 miliarde de dolari la 1 iulie, ceea ce corespunde unei cresteri de 17,8% in ritm anualizat.
La ce sunt bune rezervele, se stie. Ti se devalorizeaza moneda nationala? Pac, vinzi o cantitate de moneda din rezerva si o stabilizezi. Esti pe deficit in contul curent si trebuie achitate facturi? Tac!, iei o parte din rezerva si mai scazi din serviciul datoriei. Si asa mai departe.
Din 2006 incoace, rezervele Chinei sunt cele mai mari din lume, „motorul” acestei evolutii fiind excedentele comerciale pe care statul le inregistreaza, dar si capitalurile investite in aceasta tara. De pilda, numai excedentul comercial (export minus import, pentru cei care s-au trezit mai tarziu si nu ne-au urmarit de la inceput) a fost de 96,4 miliarde de dolari (circa jumatate din PIB-ul Romaniei). Si asta a fost un semestru prost pentru chinezi, acest indicator scazand cu 1,3% fata de excedentul pe primele 6 luni din 2008.
De asemenea, investitiile straine directe au fost de peste 34 miliarde de dolari in ianuarie-iunie, o catastrofa pentru China, care anul trecut pe vremea asta se lauda cu valori mai mari cu 20%.
O mare parte din aceste rezerve sunt investite in dolari (certificate ale Trezoreriei SUA), China fiind de departe cel mai mare creantier al SUA, cu cele 763,5 miliarde de dolari bagate in asemenea hartii de valoare. Insa, banca centrala a Chinei utilizeaza aceasta metoda in momentul de fata pentru a evita supraincalzirea, fara a pune in discutie optiunea sa pentru un yuan supraevaluat.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.