Sari direct la conținut

Trasporturile, logistica, productia si agricultura – posibile coordonate ale cooperarii economice romano-georgiene

HotNews.ro

Relatiile economice dintre Romania si Georgia sunt minime, desi potentialul este foarte mare, crede George Kakabadze, directorul executiv al Camerei de Comert si Industrie a Georgiei. In ce consta acest potentia? Transporturi, logistica si turism, spune fostul ministru al economiei, Kakha Bendukidze, cel care a revolutionat economia georgiana.

„Este surprinzator ca avem investitori romani in sectorul bancar din Georgia. Nu m-as fi gandit ca romanii sunt interesati de acest sector. Stiu insa ca Dinu Patriciu este un om foarte bogat si probabil a ales sa investeasca in Georgia pentru ca Rompetrol se descurca foarte bine. Asta arata ca stie ca exista potential aici”, spune George Kakabadze, directorul Camerei de Comert si Industrie a Georgiei.

El vede o serie de oportunitati de investitii pentru oamenii romani de afaceri in Georgia. Comertul are un mare potential – chiar daca exista o problema majora: dificultatea de a ajunge in Georgia, in absenta unor zboruri directe Bucuresti-Tbilisi si a unui feribot care sa lege porturile Batumi si Constanta.

„Un alt domeniu cu potential este productia, de orice. Te uiti aici pe piata, piata de consum, si vezi ca 90% din bunuri sunt importate. Asa ca investitiile se pot concentra pe productia locala facuta de firme romanesti sau pe produsele romanesti. Pot concura foarte bine cu produsele turcesti, sau ucrainene, cu cele braziliene sau argentiniene. In plus, este un mare potential in agricultura, o agricultura facuta cu mijloace moderne si o procesare a produselor agricole pentru a le da o mai mare valoare”, spune Kakabadze.

Trasporturile si logistica sunt sectoarele in care vede fostul ministru al economiei, Kakha Bendukidze, oportunitati de colaborare intre Georgia si Romania. Mai mult, el isi vede tara ca o viitoare destinatie pentru relocarea companiilor occidentale, pentru ca este aproape de o tara a UE – Romania – are o economie deschisa si taxe mici.

Bendukidze, reformatorul economiei

Kakha Bendukidze a fost ministrul economiei de al carui nume este asociata reforma economica din Georgia. El a ramas celebru prin asertiunea: totul este de vanzare in Georgia, mai putin propria constiinta. Om de afaceri de succes – cu business-uri in Rusia, dar, de exemplu, si in Romania, unde a fost investitor prin anii ’90 si unde a ramas cu o investitie de 10 milioane de dolari in real estate – Bendukidze spune ca a fost „un pic fundamentalist” cand a facut reformele economice.

„E imposibil ca o singura persoana sa faca tot ce am facut eu, trebuie sa fii sustinut si asta a fost cheia: am fost sustinut. In al doilea rand, trebuie sa crezi in ceea ce faci, altfel nu o poti face, trebuie sa fii un pic fundamentalist. Iar in al treilea rand, nu nu poti avea un plan in etape a caror derulare trebuie respectata. E ca la razboi, lupti pe mai multe planuri, cu idei, creand coalitii si avansand asa. Daca nu ai sprijin, nu poti face nimic. Facem reforme cand sunt de facut, nu cand vrei, cand e posibil”, rezuma el povestea de succes a Georgiei.

Din afara, totul pare spectaculos. Din interior, lucrurile nu mai sunt chiar asa. George Kakhabadze spune ca reformele economice nu sunt revolutionare, tot ceea ce s-a intampl at a fost curatarea societatii de coruptie, dupa care a aparut si un mediu de afaceri competitiv.

„Nu a cerut mare curaj (n.r. sa faci toate acele reforme), pentru ca atunci cand au facut revolutia economica nu am aveam o mare industrie. A fost nevoie sa lupte cu coruptia raspandita in politie, vame, autoritatile fiscale, impotriva ei au trebuit sa lupte. Gguvernul a simplificat regulile, a scapat de coruptie si asta a imbunatatit tot mediul. N-a fost o schimbare de sistem, a fost o lupta drastica impotriva coruptiei”, crede directorul executiv al Camerei de Comert si Industrie a Georgiei.

El spune ca reformele sunt ireversibile, ca intreaga clasa politica georgiana este pro-occidentala si adepta unei economii deschise.

„In general, oamenii sunt pentru o economie libera si chiar daca fortele politice se urasc, nu se cearta pe aceasta tema, nu au dezacorduri pe tema economiei deschise, a investitorilor straini. Lucrurile astea nu se pot schimba in viitor. Dar numai asta nu ajuta”, sustine Kakhabadze.

Singurul care crede ca totul este posibil e fostul ministru al economiei. Bendukidze e de parere ca „orice se poate intampla”. „Privatizarile sunt facute, insa taxele vor mai putea creste in viitor, chiar daca asta ar fi o masura nepopulara”, spune el. „Chiar daca ar creste, ele sunt oricum foarte mici si nu ar fi o problema pentru oamenii de afaceri”, spune Amy Denman, director executiv al AmCham Georgia.

Problema pentru investitori pare, din punctul de vedere al directorului executiv al Camerei de Comert si Industrie a Georgiei, calificarea fortei de munca. „Chiar daca sunt ivnestitii intr-un sector industrial, trebuie sa ai angajati calificati. Dar cum nu am avut un sector productiv foarte bun, nici calitatea angajatilor nu este foarte buna. in plus, trebuie sa facem si o reforma a educatiei, pentru a pregati oameni calificati si a raspunde cererilor pietei muncii.

De altfel, si in Georgia oamenii calificati lucreaza in strainatate, in Rusia si in tarile din vecinatate. Fara contributiile lor financiare, exista o patura sociala care ar avea intens de suferit. Potrivit unor cifre din presa georgiana, salariul mediu ar fi echivalent cu 100 de dolari, insuficient pentru o viata decenta.

Criza globala, mai nociva decat razboiul cu Rusia

In aceasta perioada economia georgiana pare grav afectata, si nu atat de razboiul din august 2008, ci de criza economica globala.

„In ciuda faptului ca sistemul banca era sanatos, bancile nu au mai dat imprumuturi si sectorul constructiilor a stagnat, asta a fost cel mai afectat. Cometul a fost afectat de asemenea, pentru ca la produsele principale de export – materii prime pentru industria siderurgica, concentrati de cupru, ingrasaminte – preturile au scazut dramatic. Poate cu 30%. Am fost chiar afectati”, conchide Kakhabadze.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro