Sari direct la conținut

Tratative de razboi (de Tia Serbanescu)

Curentul

Inainte de a pleca la Paris pentru a se opera la picioare, premierul Tariceanu a fost nevoit sa suporte o interventie chiar la capul PNL si sa ceara o consultatie cu dl Stolojan „in formula care crede ca-l avantajeaza” – pentru a evita spargerea controlata a PNL. Asta e, cine nu discuta pe pace, e silit sa ceara pace. Dl Tariceanu nu prea avea ce face.

Ar fi insemnat sa ramana ca Decebal, singur cu grupul sau intr-o cetate inconjurata de oastea lui Traian. Cu o seara inainte, platforma Stolojan facuse jonctiunea cu „grupul pentru unitate” al dlui Flutur intr-o singura echipa care s-a proclamat „adevarata platforma liberala” – jumatate inauntru, jumatate afara – „care nu mai poate fi oprita” din marsul sau pentru recucerirea partidului.

Platformistii cereau reprimirea in PNL a tuturor exclusilor si recunoasterea platformei stolo-fluturiste a carei dezbatere in PNL sa nu atraga sanctiuni. Desi adept al fluturasilor (cu care la un moment dat a impanzit tara), premierului i-a fost greu sa accepte acum Fluturasii cu poza dlui Stolojan.

In consecinta, a invocat statutul care impiedica reprimirea „prin derogari” si a propus un Congres Extraordinar in ianuarie intrucat „functiile se obtin la Congres”.

Dupa discutii dl Tariceanu a declarat ca „nu accepta ca PNL sa dispara” prin fuziune si ca fiecare tabara asteapta raspunsul la „cerintele” celuilalt – desi, dupa opinia sa, agenda secreta a platformistilor ascunde „o batalie pentru functie si putere”.

In replica, dl Stolojan a considerat ca declaratia premierului „este agresiva” si nedreapta intrucat „nu functiile ne-au manat in aceasta activitate” ci numai si numai soarta PNL. Ce chestie! Ambele tabere sunt in stare sa distruga partidul din prea multa dragoste: ca dovada, PNL i-a retras sprijinul ministrului Flutur la cateva ore dupa dialog anuland orice sansa de reconciliere.

Culmea este ca electoratul vede Alianta DA tot impreuna si continua s-o considere un cuplu potrivit. Chiar si asa, cu ochii invinetiti, cu picioare rupte, depresiuni la cap, spume la gura si clei in par, Alianta conduce cu 46% in sondaje – in timp ce PSD a scazut la 20% si nu se mai opreste din coboras.

Considerandu-se nominalizat sa-l opreasca, dl Oprescu ar vrea sa candideze la presedintia PSD contra dlui Geoana. Cum insa dl Oprescu a pierdut toate competitiile in care a concurat, se poate paria linistit pe esecul sau. De, daca nu si-a facut si dansul o platforma! Cine stie, poate i-o cumpara chiar dl Patriciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro