Sari direct la conținut

Tratatul privind disciplina fiscala in UE a fost adoptat de 25 de state membre – Cehia s-a retras invocand motive constitutionale

HotNews.ro

​Statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat luni seara un nou tratat care intareste disciplina financiara in zona euro. Vestea a fost data de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul sau de twitter.

Refuzul Cehiei de a semna acest tratat are la baza „motive constitutionale”, a spus presedintele francez, Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa care a urmat lucrarilor summit-ului, care s-a terminat in jurul orei 23.00.

„Premierul ceh ne-a spus ca, din motive constitutionale, nu poate adera la acest viitor tratat. Nu sunt suficient de familiarizat cu situatia politica de la Praga pentru a intelege de ce ceva acceptabil in decembrie nu mai este acceptabil acum. Va fi un tratat intre 25 de state membre”, a spus Sarkozy.

Acordul de principiu din timpul summit-ului a fost posibil printr-un compromis intre Polonia si Franta asupra chestiunii participarii statelor din afara zonei euro la Euro Summit-uri, reuniunile liderilor celor 17 state care au moneda euro. Polonia, sustinuta de mai multe state est-europene, a anuntat ca se va opune tratatului daca statele non-euro nu vor fi invitate la Euro Summit. Franta insa nu vroia ca aceasta participare sa devina o regula.

Van Rompuy a explicat, in conferinta de presa, acest compromis, aratand ca regulile privind guvernanta economica sunt stipulate in articolul 12. Potrivit acestuia, statele semnatare, dar din afara zonei euro, „vor participa la discutiile din cadrul Summit-urilor Euro care au ca subiect competitivitatea partilor contractante, modificarea arhitecturii globale a zonei euro si a regulilor fundamentale care se vor aplica si, cand e necesar si de cel putin o data pe an, la discutiile privind chestiuni specifice de implementare a Tratatului de stabilitate, coordonare si guvernare a Uniunii Economice si Monetare„.

Prin urmare, statele din afara zonei euro, precum Romania, vor participa la discutiile privind implementarea tratatului ale carui semnatare sunt, dar si la cele privind regulile zonei euro. „Asa ca, daca adera la zona euro, si au obligatia sa adere, va fi conform unor reguli cu care au fost de acord”, a mai spus Van Rompuy.

In acelasi sens, liderii UE au cazut de acord asupra organizarii unui Consiliu European inaintea summit-urilor zonei euro.

Statele semnatare au acceptat sa treaca in legislatie „regula de aur” privind echilibrul bugetar si sanctiuni aproape automate in cazul derapajelor deficitelor publice.

Tratatul va trebui semnat la urmatoarea reuniune la nivel inalt a liderilor europeni din martie, dupa care va trebui ratificat de fiecare stat semnatar in parte. In cazul Frantei, de exemplu, presedintele Sarkozy a spus ca ratificarea parlamentului nu va putea avea loc inaintea alegerilor prezidentiale, dar ca este convins ca el va fi ratificat.

Potrivit lui Sarkozy, parlamentul nu va fi in masura sa se reuneasca in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, al caror prim tur va avea loc in 22 aprilie. Chiar daca Francois Hollande, contracandidatul sau socialist, a declarat in decembrie ca daca va castiga alegerile va renegocia tratatul pentru a-l „reechilibra si completa”, presedintele francez a spus luni seara la Bruxelles ca nu are niciun dubiu ca documentul va fi ratificat.

Liderii UE au decis si adoptarea unui dcument care sa stabileasca procedura prin care un stat membru care nu respecta regulile tratatului sa fie actionat in instanta, in fata Curtii de Justitie a UE.

In declaratia de dupa summit se arata ca tratatul privind mecanismul european de stabilitate (ESM) este pregatit a fi semnat si obiectivul este sa intre in vigoare in iulie 2012.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro